Mes turime 193 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1587
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4310
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:56598
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionyse paminėtas Sąjūdžio 25-metis

2013 m. lapkričio 27 d. trečiadienis Nr.87 (1330)

Ketvirtis amžiaus praėjo nuo įsimintinų Lietuvai 1988-ųjų, kai kūrėsi Lietuvos Sąjūdis, tai pačiais metais rugpjūčio mėnesį įvyko ir pirmasis Švenčionių rajono Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkimas. Daug kas pasikeitė per tuos 25 metus. Lietuva tapo nepriklausoma valstybe, įsiliejo į ES valstybių šeimą, tapo NATO nare. Vieni iš Sąjūdžio laikais turėtų siekių įgyvendinti, kiti taip ir liko tik svajonėse, bet svarbiausias siekis – nepriklausoma Lietuva – įgyvendintas.

Lapkričio 22 dieną Švenčionių kultūros centre iškilmingai buvo paminėtas Lietuvos Sąjūdžio 25-metis. Beje, ir pirmasis Švenčionių rajono Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkimas prieš 25 metus irgi vyko Švenčionių kultūros centre. Sąjūdžio 25-mečio iniciatoriai, ko gero, ir patys nesitikėjo, kad tiek susirinks žmonių, nes visi norintys netilpo į jaukią Švenčionių kultūros centro konferencijų salę. Atvyko ir nemažas būrys svečių: Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, LR Seimo nariai Vytautas Juozapaitis ir Valentinas Stundys, Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas Andrius Tučkus bei žinomi disidentai monsinjoras Alfonsas Svarinskas ir Lietuvos Laisvės Lygos įkūrėjas Antanas Terleckas bei kiti, o patys garbingiausi svečiai buvo tie, kurie rajone prieš 25 metus kūrė Sąjūdžio grupę, būrė žmones. Tai Švenčionių Persitvarkymo Sąjūdžio pirmininkas Juozapas Jakštas, jo bendražygiai Stasys Tumėnas, Vytautas Stunžėnas, Bronius Lazaraitis, Kęstutis Marcinkevičius ir kiti.

Kaip jau įprasta, minėjimas prasidėjo Lietuvos himnu, kurį kartu giedojo į minėjimą susirinkę žmonės su ansambliu „Aušrelė“. Šis ansamblis dar ne kartą dainavo minėjimo metu. Vakaro programą vedė Bronius Lazaraitis ir jaunasis Deividas. Bronius Lazaraitis visiems trumpai priminė Lietuvos Sąjūdžio istoriją, o Švenčionių rajono Persitvarkymo Sąjūdžio pirmininkas Juozapas Jakštas su jauduliu papasakojo, kaip buvo kuriamas Sąjūdis rajone, kokius išbandymus teko atlaikyti. Stasys Tumėnas prisiminė Sąjūdžio laikraščio „Rytas“ leidimą. Beje, kaip sakė gerb. Stasys Tumėnas, Švenčionių Sąjūdžio laikraštis „Rytas“ ėjo ilgiausiai iš visų analogiškų leidinių – net 17 metų, o paskutinis 200 numeris išėjo 2006 metų liepos mėnesį. Vytautas Stunžėnas prisiminė Sąjūdžio kūrimo kaimuose peripetijas ir sunkumus. Ir nors visa tai jau istorija, bet jos pamiršti neturime teisės. Nemažiau jaudinantys buvo ir disidentų, ne vienerius metus praleidusių lageriuose, monsinjoro Alfonso Svarinsko ir Lietuvos Laisvės Lygos įkūrėjo Antano Terlecko pasakojimai. Daug įdomių minčių išsakė Viktorija Lapėnienė ir Kęstutis Marcinkevičius. Apie Sąjūdžio svarbą Lietuvai kalbėjo Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis. Kaip visada lakoniškas buvo LR Seimo nario Valentino Stundžio pasisakymas. Apie Sąjūdžio veiklą dabartyje papasakojo Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas Andrius Tučkus, o kai savo pasisakymo pabaigoje LR Seimo narys profesorius Vytautas Juozapaitis uždainavo Sąjūdžio aktyvios veiklos metu buvusią populiarią dainą B.Brazdžionio žodžiais „Šaukiu aš tautą“, kartu dainavo ir visi susirinkę. Ne vienas ir ašarą iš susijaudinimo nubraukė.

Net ir pasibaigus oficialiam minėjimo laikui, kurį savo kalba užbaigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Švenčionių skyriaus pirmininkė Joleta Dubauskienė, žmonės neskubėjo skirstytis, dalinosi prisiminimais, prisiminė tuos, kurių jau nėra, nes 25 metai – ne mažas laiko tarpas ne tik žmogaus, bet ir tautos gyvenime.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis