Mes turime 390 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2702
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18903
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94933
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Neįgalieji irgi GALI

2013 m. gruodžio 11 d. trečiadienis Nr.91 (1334)

Į žmogų su negalia mes vis dar žiūrime su skausmu ar užuojauta ir vis stengiamės išlaikyti tam tikrą atstumą. O juk tie žmonės yra mūsų visuomenės nariai, norintys ir galintys kurti, sportuoti, aktyviai reikštis bei realizuoti save bendruomenės ar visuomenės labui. Profesoriaus, socialinių mokslų daktaro Jono Ruškaus teigimu neįgalaus žmogaus negalima apibūdinti be jo negalės. Jo asmenybė yra neįgaliojo žmogaus asmenybė. Noras „ištraukti“ iš žmogaus negalę reiškia kėsinimąsi į jo asmenybę.

Lietuvoje yra daug teisės aktų, reglamentuojančių neįgaliųjų teises ir pareigas, tačiau akivaizdu, jog to neužtenka, kad žmonių su negalia integracijos žingsniai būtų spartesni ir rezultatai būtų žymiai geresni nei šiandieniniai.

Šiandien neįgalieji pripažįsta, kad, nors kartais prireikia milžiniškų „sveikosios“ ir „nesveikosios“ visuomenės dalies pastangų, bet abipusis dialogas bręsta ir darosi prasmingesnis.

1983 metais buvo pradėta aktyviai supažindinti plačiąją visuomenę su neįgalių žmonių problemomis ir kovoti už tai, kad tokiems žmonėms būtų suteiktos vienodos teisės, kad jiems būtų sudarytos sąlygos pritapti visuomenėje. Bemaž po 10 metų, 1992 metų pabaigoje Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė gruodžio 3-ąją Tarptautine žmonių su negalia diena, kurios metu būtų organizuojami renginiai, skirti atkreipti visuomenės dėmesį į pagalbą neįgaliesiems.

Ta proga gruodžio 3 d. Švenčionių rajono neįgaliųjų draugija kartu su Dienos centru pagyvenusiems ir neįgaliems žmonėms „Verdenė“ Švenčionių miesto kultūros centre suorganizavo renginį rajono neįgaliesiems. Kad visuomenė labiau suprastų žmogaus su negalia norus, siekius bei galimybes, scenoje koncertuoti buvo pakviesti patys neįgalieji ir tie, kurie yra daugiau ar mažiau „prisilietę“ prie žmogaus su negalia. Kaip iš tikrųjų šiandien gyvena žmonės su negalia, kaip jie savo negalias paverčia stiprybėmis, buvo galima suprasti iš turtingos neįgaliųjų darbų parodos kultūros centro fojė bei iš scenoje pasirodžiusių žmonių su negalia kolektyvų.

Pagerbti žmonių su negalia į renginį atvyko Švenčionių rajono savivaldybės mero patarėjas Tadeuš Komaiško, savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjas Antanas Lašinskas, Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro direktorė Rima Rakitienė, Švenčionijos Labdaros ir Paramos fondo atstovė Violeta Čepukova bei LSDP Švenčionių skyriaus pirmininkė Alfreda Grigienė.

Socialinės paramos skyriaus vedėjas Antanas Lašinskas džiaugėsi rajono neįgaliųjų saviraiškos rezultatais Dienos centre „Verdenė“ ir priminė, jog greitu laiku bus atidarytas dar vienas Dienos centras žmonėms su negalia Švenčionėliuose.

Švenčionijos Labdaros ir Paramos fondo atstovė Violeta Čepukova kreipėsi į rajono neįgaliuosius fondo pirmininko rajono mero Vytauto Vigelio vardu, linkėdama visiems sveikatos, stiprybės ir nepasiduoti sunkiems gyvenimo išbandymams.

Šiltų žodžių nepagailėjo ir Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro direktorė Rima Rakitienė bei LSDP Švenčionių skyriaus pirmininkė Alfreda Grigienė.

Po gražių svečių palinkėjimų scenoje pasirodė patys neįgalieji, kurie dainavo, vaidino ir priminė visiems – neįgalieji irgi gali. Scenoje susirinkusieji ilgais plojimais džiaugėsi Utenos krašto žmonių su negalia kapelos „Dar ne sutema“ smagia bei lyriška muzika. Ne mažiau įspūdingi buvo ir Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos kolektyvo „Pasitikėjimas“ bei LASS Molėtų filialo humoro grupės „Molėtuvka“ pasirodymai. Kupiškėnai žiūrovą sužavėjo spektakliu „Žemės ar moters“, režisuotu pagal J.Tumą-Vaižgantą, o molėtiškiai prajuokino visus šmaikštumu, išradingumu bei skaniu humoru, pristatydami programą „TV33 šviežienos“. Svečiams scenoje nenusileido ir mūsų rajono neįgalieji. Švenčionių rajono neįgaliųjų draugijos kolektyvai „Upelė“ ir „Praeities aidai“ susirinkusius pamalonino gražiomis dainomis ir nepriekaištinga apranga. Taip pat dainas žmonėms su negalia skyrė ilgametė Dienos centro „Verdenė“ savanorė Justina Pozniakovienė bei Vitalijus Laptevas. O renginį vedė visiems gerai pažįstama Gražina Jarmalytė.

Dalinant Padėkas koncerto dalyviams Švenčionių rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkas Tadeuš Šimkovič dėkojo patiems aktyviausiems rajono neįgaliesiems, kurie, nepaisydami blogų oro sąlygų ar silpnesnės sveikatos, vis tiek iriasi pirmyn, realizuodami savo idėjas kūryboje, mene, sporte. Jis džiaugėsi gerais draugijos veiklos rezultatais, kurie pasiekti dideliu draugijos aktyvistų triūsu.

Renginiui besibaigiant Švenčionių miesto kultūros centro direktorius Aurimas Baliukonis dėkojo neįgaliesiems už galimybę pabūti su jais kartu, pasidžiaugti jų pasiekimais, išvysti jų begalinį norą bei pastangas būti lygiaverčiais visuomenės nariais ir įteikė dovanėlę.

Renginio organizatorių bei žmonių su negalia vardu už gerumą, supratimą ir pagalbą organizuojant šventę neįgaliesiems dėkojame Švenčionių rajono savivaldybei, J.Stankūno IĮ, I.Cibienės IĮ, UAB „Lakaja“ bei rajono tarybos narei Jolantai Olechnovič.

Giedra KAMINSKIENĖ

 
Reklaminis skydelis