Mes turime 366 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:681
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33057
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:114806
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Judėk šiandien dėl rytojaus

2013 m. gruodžio 11 d. trečiadienis Nr.91 (1334)

Tokiu šūkiu vadovaudamasis šiaurietiškojo ėjimo treneris Laimontas Rakauskas važinėja po Lietuvą ir moko žmones nesunkaus ir patogaus bei labai veiksmingo būdo – šiaurietiškojo ėjimo. Ne vieną kartą L.Rakauskas jau lankėsi ir mūsų rajone, kur pasitreniruoti gryname ore susirenka nemažas būrelis norinčių gyventi sveikiau ir jaustis geriau. Per tą laiką jau atsirado ne vienas žmogus, kuris neįsivaizduoja savo laisvalaikio be aktyvaus judėjimo su šiaurietiškomis lazdomis, parengti ir keli treneriai.

Šįkart L.Rakauskas lankėsi Adutiškyje, Pabradėje, o į Švenčionėlius atvyko šio miestelio bendruomenės „Žeimena“ kvietimu. Treneris sakė parašęs projektą ir gavęs jam finansavimą iš rajono savivaldybės Sveikatos rėmimo fondo.

Svarbiausia žinia, kurią Laimontas atveža – judėjimas – biologinis organizmo poreikis, be kurio normali žmogaus veikla sunkiai įmanoma. „Tai tas pats kaip kvėpavimas, miegojimas ir pan., - sako treneris Laimontas. - Juk jeigu neitumėm miegoti niekada, tai kiek daug galėtumėm nuveikti, bet juk taip nedarome, nes organizmas negavęs poilsio, gali pats tiesiog išsijungti“.

Fizinis aktyvumas suprantamas kaip bet kokie kūno judesiai, kuriuos atliekant dalyvauja didžiosios raumenų grupės ir sueikvojama energija. Pasak trenerio, fizinis aktyvumas veiksmingas tik tada, kai jis yra reguliarus, pakankamo intensyvumo, dažnio ir trukmės. L.Rakausko įsitikinimu, viena efektyviausių bei prieinamiausių fizinio aktyvumo ir aktyvaus laisvalaikio formų – šiaurietiškasis ėjimas. Ji prieinama ir naudinga visiems, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, sveikatos būklės ar fizinio pasiruošimo. Šiaurietiškuoju ėjimu galima užsiimti visus metus, bet kur, kur tik galima vaikščioti. Šiaurietiškojo ėjimo išskirtinis bruožas, kad jis sujungia žmogaus prigimtinės savybės – vaikščiojimo – paprastumą ir prieinamumą su ypač aktyvia viršutinės kūno dalies veikla. Užsiimant šiuo sportu apkraunama iki 90 proc. kūno raumenų, mažesnė apkrova tenka sąnariams, reguliuojasi kvėpavimas, gerinamas širdies ir kraujagyslių sistemos darbas, išlaikoma taisyklinga laikysena.

Būrelis švenčionėliškių, susirinkusių į šiaurietiškojo ėjimo užsiėmimus su Laimontu Rakausku galėjo įsitikinti šio sporto nauda. Iš pirmo žvilgsnio ne vienam atrodęs paprastu pasivaikščiojimu su pagaliukais, šiaurietiškasis ėjimas gerokai išjudino ne vieną sustingusį kūną. Juk tyrimais nustatyta, kad daugiau nei 70 proc. suaugusiųjų Lietuvoje juda per mažai, o šiaurietiškojo ėjimo ir pratimų su lazdomis pamokėlės buvo gera paskata tęsti šiuos užsiėmimus ir toliau.

Ne vienas per pusantros valandos trukusią treniruotę pajutęs šiaurietiškojo ėjimo naudą įsigijo ir specialias lazdas, bet treneris L.Rakauskas kiekvienam priminė, kad net pačios geriausios lazdos, stovėdamos kampe, jokios naudos žmogaus sveikatai neduos. Tad čiupkime lazdas ir eikime pasivaikščioti bent 3-5 kartus per savaitę.

Irena POŽĖLIENĖ