Mes turime 570 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:11767
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30188
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:111937
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pažink savo kraštą

2013 m. gruodžio 21 d. šeštadienis Nr. 94 (1337)

Lapkričio 21 dieną Švenčionių Z. Žemaičio gimnazijoje vyko karjeros diena. Septintų klasių mokiniai, lydimi auklėtojų R.Grigonienės, M.Zenkevičienės ir A.Čereškevičiaus, vyko į Švenčionių profesinio rengimo centrą, įsikūrusį nuostabiame Cirklišio dvare. Ten mus pasitiko 7c kl. mokinio Dovilo Dicevičiaus mama Ilona Dicevičienė. Ji svetingai priėmė septintokus ir supažindino su mokykla bei mokymosi sąlygomis.

Pirmiausia mus supažindino su Švenčionių profesinio rengimo centro istorija. Apžiūrėję matematikos ir informatikos kabinetus aplankėme „parduotuvėlę“, kurioje ruošiamos merginos, norinčios tapti pardavėjomis. Iškart po to ėjome į „barą“, kuriame mus aptarnavo padavėjos-barmenės. Mokėmės lankstyti servetėles ir tinkamai sudėti indus ir įrankius ant stalo. Vaišinomės arbata, sausainiais ir sumuštiniais. Taip pat ten vyko loterija, kurioje galėjo dalyvauti kiekvienas septintokas. Norintys išbandė tikrą kasos aparatą. Pasistiprinę nužingsniavome į sporto salę, kur mus maloniai pasitiko kūno kultūros mokytojai. Jie aprodė sporto salę ir poilsio kambarį. Žavėjomės mokytojais, kurie su didžiule atsakomybe ir nuoširdumu stengėsi atskleisti profesijos subtilybes. Pagaliau pakliuvome į dvarą, kur dabar įsikūrusi biblioteka, klausėmės įdomaus pasakojimo apie rūmus, stovinčius ant upelio slėnio terasos. Juos maždaug 1823-1830 metais pastatė grafas Edvardas Mostovskis. Įsivaizdavome čia gyvenusių žmonių puotas, vykstančius koncertus. Pasirašę bibliotekos lankytojų knygoje, nuskubėjome į patalpas, kuriose ruošiami tinkuotojai, autoremontininkai, miškininkai. Berniukai susidomėję klausėsi pasakojimų apie įvairią įrangą ir miškininkų aprangą. Mus stebino nuostabi aplinka, dideli dvaro plotai ir kiekvienai profesijai atskirai įrengti pastatai.

Taigi viskas paliko didelį įspūdį. Likome patenkinti ir nesigailėjome ten pabuvę. Atrodo, pažįstame savo gimtuosius Švenčionis, tačiau ši kelionė mus dar labiau praturtino. Ačiū Dovilo mamytei, septintų klasių auklėtojams, padėjusiems giliau pažinti savo kraštą, taip pat sužinoti, ko mokomasi Švenčionių profesinio rengimo centre.

Urtė NOVIKAITĖ

Greta SOBOLEVAITĖ