Mes turime 245 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3763
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22307
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69633
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pasirinkti profesiją padės ir artimesnė pažintis su įvairių įmonių veikla

2014 m. sausio 4 d. šeštadienis Nr. 1 (1339)

Valstybės vaiko teisių apsaugos tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos jau antrą rudenį organizavo renginį „Įmonių dienos vaikams ir su vaikais“, prie kurio pakvietė prisijungti ir Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro Vaikų globos namus. Šios socialinės iniciatyvos tikslas – supažindinti vaikų globos namuose gyvenančius vaikus, atsižvelgiant į jų norus ir pomėgius, su įvairių Lietuvos įmonių vykdoma veikla, tuo pačiu žadinant vaikų smalsumą, žingeidumą ir mažinant socialinę atskirtį. Vaikams skiriamas dėmesys ir rūpestis galėtų paskatinti juos susimąstyti apie ateities tikslus, galimybę įsigyti patinkančią profesiją, o mažesniesiems sustiprintų pasitikėjimą savo jėgomis ir supančia aplinka.

Keturiolika 12-16 metų amžiaus Vaikų globos namų nepilnamečių gyventojų spalį lankėsi UAB „Renergija“. Tai viena iš didžiausių energetinių gluosnių plantacijų augintojų Lietuvoje, savo veiklą pradėjo 2005 metų pavasarį, įveisę savo pirmuosius 8 ha. Vadovas Donatas Gustas papasakojo apie gluosnių auginimą energetiniams tikslams, biokuro gamybą. Supažindino su savo atliekamu darbu, turima darbo technika.

O lapkritį ir gruodį vykome į Švenčionių sporto klubą „Liūto narvas“. Vadovas Dainius Burokas pasakojo apie trenerio darbą, pademonstravo savigynos elementus. Mergaitėms Irina Burokienė surengė aerobikos ir kūno balanso treniruotes. (2,3 NUOTRAUKA)

Džiaugiamės, kad įmonių dienose sutiko priimti mus ir L.Puzyriovos įmonė „PAS LILĘ“. Be kirpyklos paslaugų įmonė užsiima vilnos vėlimu ir karšimu. Vaikai susipažino su kirpėjos profesija ir turėjo galimybę pavelti iš vilnos. Kirpykloje konsultavosi kaip prižiūrėti plaukus, nagus. Kirpėjos mokė mergaites kaip pačiom nusikirpti atsišakojusius plaukų galiukus, modeliuoti šukuosenas, taisyklingai prižiūrėti plaukus. Vaikai buvo patenkinti nauja patirtimi, gavo daug naudingų, praktiškų patarimų.

Per Įmonių dienas siekėme supažindinti vaikų globos namų nepilnamečius gyventojus su įvairiomis profesijomis per konkrečių įmonių vykdomą veiklą, kad paskatintume vaikus pagalvoti apie savo ateitį, tikslus, susimąstyti apie galimybę įgyti patinkančią specialybę ir dirbti mėgstamą darbą. Be to, tai padeda vaikams tobulėti ir darniai vystytis, kelia pasitikėjimą aplinka, žmonėmis ir savimi bei įkvepia drąsos ir ryžto atsakingai kurti gyvenimą.

Projekto metu vaikai pažino suaugusiųjų darbų kasdienybę, galėjo pabendrauti su įvairių profesijų atstovais.

Tokio amžiaus vaikui labai svarbu rasti tinkamą pavyzdį ir autoritetą, kuris padėtų apsispręsti, kuo ateityje jis norėtų būti, parodytų, kuo kiekviena profesija įdomi ir naudinga.

Nuoširdžiai dėkojame įmonių vadovams ir kolektyvams už šiltą priėmimą ir linkime sėkmingo verslo ir ateityje.

Marytė BOJARŪNIENĖ

Daiva ŠTRIMAITIENĖ