Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1957
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34333
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116082
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Baigiamas įgyvendinti projektas „Aplinkosaugos gerinimas plėtojant Ignalinos ir Kraslavos miestų apšvietimo technologijas“

2014 m. sausio 22 d. trečiadienis Nr. 6 (1344)

Nuo 2012 m. liepos 1 d. iki 2014 m. sausio 31 d. Ignalinos rajono savivaldybės administracija įgyvendina projektą „Aplinkosaugos gerinimas plėtojant Ignalinos ir Kraslavos miestų apšvietimo technologijas“ kartu su VšĮ Ignalinos AE regiono plėtros agentūra (vadovaujantis partneris) ir Kraslavos savivaldybės taryba (partneris iš Latvijos). Projektas iš dalies finansuojamas Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną plėtros programos lėšomis.

Pagal 2012 m. liepos 31 d. pasirašytą projekto finansavimo sutartį, projektą numatyta įgyvendinti už 712 768,41 Lt. Europos regioninės plėtros fondo lėšų dalis – 605 853,15 Lt, Ignalinos rajono savivaldybės lėšų dalis – 106 915,26 Lt.

Projekto tikslas– prisidėti prie darnios socialinės ir ekonominės pasienio regiono plėtros ir taip didinti jo konkurencinį pranašumą, siekiant, kad regionas taptų patrauklus gyventi ir lankytis, skatinti gamtosaugines veiklas, vystyti švarias, gamtai palankias, energijos resursus taupančias technologijas Lietuvos-Latvijos pasienio regione. Ypač tai taikytina Ignalinos ir Kraslavo miestams, kadangi jų strateginiuose planuose, kaip pagrindinis tikslas numatyta kurti švarią ir kokybišką aplinką.

Tamsiais žiemos vakarais eidami ar važiuodami Ignalinos Aukštaičių, Atgimimo, Ateities ar Vasario 16-osios gatvėmis Ignalinos miesto gyventojai ar svečiai tikriausiai pastebėjo, kad jos gerai apšviestos. Tai Ignalinos rajono savivaldybės baigiamo įgyvendinti projekto rezultatas.  Projekto metu įdiegta centralizuota Ignalinos miesto apšvietimo valdymo sistema ir dalis natrio šviestuvų pakeisti LED šviestuvais.

LED technologijos naudoja mažiau elektros energijos nei joms alternatyvios technologijos ir tuo pačiu sumažinamas CO2 išmetimas į atmosferą. Tai duoda dvigubą naudą: iš vienos pusės – tai ekologiška, iš kitos – taupu. Šis projektas buvo seniai lauktas. Svajota, kad visų Ignalinos miesto gatvių apšvietimas būtų valdomas iš vieno taško. Šis taupių šviestuvų eksperimentas duos impulsą tolimesniam sistemos pertvarkymui, gera pradžia ateities projektams. Išanalizavus šio projekto naudą, šias modernias apšvietimo technologijas ateityje planuojama diegti ir kitose Ignalinos rajono gyvenvietėse.

Įgyvendinant šį projektą, Kraslavoje taip pat keturiose gatvėse modernizuota apšvietimo sistema – kaitrinės lempos pakeistos mažiau elektros energijos naudojančiomis LED lempomis.

Daugiau informacijos apie projektą galite sužinoti tel. (8 386) 52 096 arba el. p. info@ignalina.lt