Mes turime 260 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:866
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19410
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66736
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Numatoma keisti GMP paslaugų finansavimo formulę

2014 m. sausio 22 d. trečiadienis Nr. 6 (1344)

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis mano, kad būtina keisti  Greitosios medicinos pagalbos paslaugų apmokėjimo tvarką, tačiau skeptiškai vertina asociacijos siekį turėti atskirą iškvietimo telefono numerį 113 ir pabrėžia, kad bendradarbiavimas su Bendrojo pagalbos centro (BPC) dispečerinėmis privalomas.

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) įstaigų asociacijos valdybos iniciatyva surengtame susitikime su Sveikatos apsaugos ministerijos vadovais asociacijos vadovas Nerijus Mikelionis pažymėjo, kad dabar egzistuojanti sistema, kai įstaigos finansuojamos pagal teritorijoje gyvenančių žmonių skaičių yra keistina.

„Greitosios pagalbos iškvietimų skaičius dėl gyventojų senėjimo didėja, didėja ir įstaigų išlaidos“, – sakė N. Mikelionis. Be to, anot jo, žmonės, negalėdami greitai patekti pas šeimos gydytoją, greitosios griebiasi „kaip paskutinio šiaudo“.

Sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis akcentavo būtinybę tikslinti GMP paslaugų finansavimo formulę. Šiems patikslinimams parengti ministerijoje bus įsteigta darbo grupė. Sveikatos apsaugos viceministras Erikas Mačiūnas pabrėžė, kad darbo grupei GMP asociacija privalo pateikti išsamią finansinės veiklos analizę. E. Mačiūnas susitikime taip pat pabrėžė, kad GMP dispečerinių bendradarbiavimas su BPC yra privalomas. Ano jo, svarbu rasti bendradarbiavimo formą. Pasak jo, tai turėtų būti konferencinio ryšio tarp BPC ir GMP užtikrinimas. GMP asociacijos atstovai patikino, kad toks ryšys gali būti įdiegtas per du tris mėnesius. Sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis suabejojo GMP asociacijos siekiu turėti atskirą iškvietimo numerį 113.

„Naujas telefono numeris – tai ne techninis, o socialinis, žmonių įpročių klausimas. Jei  naikinami senieji numeriai, žmones tuomet reikia pratinti prie naujų, bus daug painiavos, todėl   asociacija pirmiausia turi atlikti socialinį tyrimą. Tik po galima galvoti apie naujus sprendimus. Ministerija nesivels į šį ginčą“, – sakė V. P. Andriukaitis. Ministras pastebėjo, kad, pavyzdžiui, avarijon patekęs žmogus turi automatiškai žinoti, kaip išsikviesti pagalbą, o ne galvoti, koks dabar galioja numeris. 

Susitikime taip pat aptarti GMP automobilių parko atnaujinimo, GMP slaugytojų rengimo, klausimai, greitosios pagalbos vaidmuo klasterių sistemoje.

SAM inf.