Mes turime 268 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2862
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21406
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68732
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paaiškėjo biudžeto nesurinkimo priežastys

2014 m. vasario 1 d. šeštadienis Nr. 9 (1347)

2013 metais rajono savivaldybės biudžetas neįvykdytas 900 tūkst. Lt: nesurinkta 400 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio ir 500 tūkst. Lt nekilnojamojo turto mokesčio. Savivaldybė kreipėsi į Vilniaus apskrities mokesčių inspekciją (VAMI) su prašymu įvardinti pajamų nesurinkimo priežastis. Pasak VAMI Kontrolės departamento direktoriaus Mariaus Žemgulio, GPM nesurinkimui įtakos galėjo turėti tai, kad buvo nemažai atleidimų iš valdiškų įstaigų. Minimalios algos padidinimas lauktų rezultatų nedavė. Mokesčių inspekcija ketina imtis griežtesnių priemonių dėl darbdavių, kurie išskaičiavę, bet nepervedę GPM. Mokesčių inspekcija atkreipė dėmesį, kad praėjusiais metais visiškai nepadidėjo individualios veiklos, verslo liudijimų įsigijimas, kas gali byloti apie šešėlį.

Nekilnojamojo turto mokesčio nepriemoka 76 tūkst. Lt, su visais skolininkais intensyviai dirba inspekcija. Perskaičiavus nekilnojamojo turto vertę (tą mokėtojas gali daryti 5 metų laikotarpiu), grąžinama permoka 155 tūkst. litų. Didelės įtakos NT mokesčio nesurinkimui turėjo „Lietuvos dujų“ sumokėtas daugiau kaip perpus mažesnis mokestis, kuris buvo padidintas dėl klaidos. Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Glumbakienė paaiškino, kad 2011 m. „Lietuvos dujos“ buvo nesumokėję NT mokesčio, o 2012 metais sumokėjo už dvejus metus. Finansų ministerija, planuodama 2013 metų biudžetą, dvigubą „Lietuvos dujų“ sumokėtą mokestį paėmė už pagrindą. Apmaudžiausia, kad 2014 metų biudžete ši klaida tęsiasi, ir, galima sakyti, iš anksto užprogramuotas nekilnojamojo turo mokesčio nesurinkimas. Tiesa, VAMI Švenčionių poskyrio vedėja Aušra Čeponienė tikisi, kad planą vykdyti padės padidintas NT mokesčio dydis.