Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2607
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27737
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75063
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Edukacinės programos skatina kūrybines idėjas

2014 m. vasario 22 d. šeštadienis Nr. 15 (1353)

Ilga darbo metų praktika parodė jog neįgalūs asmenys puikiai atsiskleidžia bei perteikia emocijas judesiu. Pirmus žingsnius padarėme 2011 metais bendradarbiaudami su prie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos įkurta Mažąja teatro akademija. Rezultatai pranoko lūkesčius, nutarėme tęsti darbą šia kryptimi.

Visus 2013 metus Pabradės socialinė globos namai vykdė VVG projektą "Prieinamumas ir integruotas vaidybos menas vaikų ir jaunimo užimtumo gerinimui" pagal III prioriteto „Kaimo gyventojų aktyvumo skatinimas“ II priemonę "Jaunimo užimtumo ir pilietiškumo skatinimas", veiklos sritį "Vaikų ir jaunimo užimtumo gerinimas“. Parama 12299,47 Lt  šiam projektui skirta iš LEADER programos lėšų, įgyvendinant Vietos plėtros 2009-2014 metų strategiją.

Šiuo projektu buvo siekiama organizuoti vaikų ir jaunimo užimtumą, įtraukiant globos namų vaikus ir jaunimą į vaidybinę veiklą, skatinančią aktyvumą, saviraišką, bendradarbiavimą bei teigiamas emocijas. Jaunuosius artistus laisvai jaustis scenoje, drąsiai kalbėti, deklamuoti pakankamai ilgą tekstą atmintinai, girdėti vienas kitą ir išreikšti save judesiu mokė profesionalūs pedagogai bei vaidybos pagrindų kursus baigę globos namų darbuotojai. Vis dažniau išeidami į sceną, mažieji artistai tobulėjo. Nepastebėsime, kaip jie užaugs, o kartu su jais užaugs ir taps didesnis vaidybos, plastikos, sceninės kalbos žinių bagažas. Tad lieka tik pasidžiaugti jais, teigiamai įvertinti jų pastangas ir didžiulį norą teikti džiugias akimirkas kitiems.

Taip pat paramos lėšomis įsigijome kompiuterinės ir elektroninės įrangos, išleidome lankstinuką apie globos namuose organizuojamą užimtumą.

Globos namų gyventojams buvo suorganizuotos dvi edukacinės ekskursijos: į Gelgaudiškio dvarą ir Rokiškį „Sūrio kelias“. Gelgaudiškio dvare mūsų laukė „ponai“ ir „baudžiauninkai“, teatralizuotas pasakojimas apie dvaro kasdienybę ir šventadienius, kurio dalyviais buvome ir mes patys. Rokiškio dvare maloni „dvaro ekonomė“ pakvietė mus į Tyzenhauzų dvaro rūmus, kur pademonstravo etnografinius pieno perdirbimo įrankius, papasakojo apie senovinius varškės sūrio slėgimo būdus, vyko fermentinių keturių rūšių sūrių, gaminamų Rokiškio sūrių gamykloje, ir balto varškės sūrio, kuris žinomas kaip Aukštaitijos kulinarinio paveldo patiekalas, degustacija.

Edukacinės - pažintinės programos ne tik supažindino globos namų gyventojus su įvairių amžių žmonių kultūra, kultūriniu paveldu, bet padėjo suvokti laiko tėkmę ir norą domėtis krašto istorija bei papročiais. Be to, tai puiki galimybė atsirasti naujoms kūrybinėms idėjoms.

Janina GRIGORJEVA