Mes turime 208 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4181
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21523
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65506
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių saugaus eismo mokykloje – papildomi kursai „kleveliams“

2014 m. vasario 26 d. trečiadienis Nr. 16 (1354)

Po ilgų svarstymų ir atidėliojimų 2013 m. birželio 13 dieną buvo priimti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimai, kurie pagaliau sudėliojo visus taškus ant „i“ situacijoje, liečiančioje pradedančius vairuotojus, liaudyje dar populiariai vadinamus „kleveliais“. Dabar tapo aišku, kad tas pradedantysis vairuotojas, kuris per 2 metus nepadarė KET pažeidimų, ramiai gali važiuoti į „Regitrą“ ir ten pasikeisti dvejus metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą į galiojantį 10 metų, o kiti, kurie padarė bent vieną iš įstatymo pakeitime nurodytų KET pažeidimų, privalės lankyti papildomus kursus. Ar yra galimybė tokius kursus lankyti mūsų – Švenčionių – rajone? Pasirodo, kad licenciją tokiems kursams organizuoti turi VšĮ Švenčionių saugaus eismo mokykla, kuri dabar bazuojasi buvusio Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos bendrabu2io patalpose. Su VšĮ Švenčionių saugaus eismo mokyklos direktoriumi Vytautu Grybausku pokalbį pradedame nuo pagrindinės šios mokyklos veiklos – vairuotojų ruošimo:

- Kaip mums seksis gyventi savarankiškai, parodys laikas, bet nepriklausomai nuo to, ar mes priklausėme Švenčionių PUC, ar dabar esame savarankiški, mes dirbame savo darbą, o pagrindinė mūsų užduotis – vairuotojų ruošimas. Mes mokome vairuotojus visuose trijuose rajono miestuose. Nuo rugsėjo mėnesio vidurio, kai prasidėjo kursai, baigiame paruošti 81 „B“ kategorijos pradedantįjį vairuotoją. Vienas vairavimo instruktorius per mėnesį paruošia 5 mokinius. Pagal programą kiekvienam mokiniui skirta 30 vairavimo valandų minimumas, o teorijos – 40 valandų. Turime pilnai įsirengę klases, visas reikalingas licencijas, esame viską susitvarkę. Daugiausia mokinių turime Švenčionyse. Šiuo metu pas mus dirba 3 vairavimo instruktoriai, - apie vairuotojų ruošimą pasakoja VšĮ Švenčionių saugaus eismo mokykla direktorius Vytautas Grybauskas.

 

- Ar tų 30 praktinio vairavimo valandų užtenka? Ir kiek sugriežtintas egzaminų laikymas?

- Čia kaip kam. Vieni greičiau, kiti lėčiau įgauna įgūdžius. Jaunimui užtenka, o štai vyresnio amžiaus žmonėms – maža. Praktinio vairavimo įgūdžius būsimieji vairuotojai įgauna ne tik važinėdami Švenčionyse, bet didžiąją dalį važinėja Utenoje, o pabradiškiai važiuoja ir į Vilnių. Kas liečia egzaminų sugriežtinimą, tai dabar praktinio vairavimo egzamino metu viskas filmuojama, ir ta medžiaga saugoma. Bet kuriuo metu kilus neaiškumams įrašą galima peržiūrėti. Filmuojama ir laikant vairavimo egzaminus „Regitroje“.

 

- Vytautai, be pagrindinės savo veiklos srities – būsimų vairuotojų mokymo – organizuojate ir papildomus kursus vairuotojams.

- Taip, rengiame papildomus kursus vairuotojams, kuriems teisė vairuoti transporto priemonę buvo atimta nors savaitei, iki metų. Ir pradedantiesiems vairuotojams, kuriems reikia 2 metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą pasikeisti į 10 metų galiojantį, bet per tuos 2 metus pradedantysis vairuotojas padarė bent vieną Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme numatytą KET pažeidimą. Ir norint pasikeisti vairuotojo pažymėjimą, reikia lankyti papildomus kursis. Abeji kursai kainuoja po 290 litų, bet programa skiriasi. Nuo rugsėjo mėnesio papildomus kursus, kurie reikalingi norint atsiimti atimtą vairuotojo pažymėjimą, lankė 86 vairuotojai. Kursų metu jie išklauso teorijos kursą (90 min.) apie saugų ekonomišką vairavimą, tada turi 45 minutes bendrauti su psichologu, pusę valandos dirbti su reakciometru, po to vairavimo aikštelėje turi atlikti stabdymo testus, ir visi tie rezultatai saugomi metus. Po to dar testą reikia išlaikyti, ir tik po to gauna pažymėjimą, kad kursus išlaikė. Su gautu pažymėjimu keliauja į kelių policiją atsiimti vairuotojo pažymėjimo. Pradedantiesiems vairuotojams, kurie per 2 metus padarė SEAKĮ numatytus pažeidimus ir norėdami pasikeisti 2 metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą į galiojantį 10 metų, kursų programa šiek tiek skiriasi. Kaip jau minėjau, jie moka tuos pačius 290 litų. Kursai yra vienos dienos: 30 minučių saugaus, ekonominio vairavimo paskaita, po to 1 valandos vairavimas su instruktoriumi ir testas. Kursų programa nėra sunki, bet brangiai kainuojanti, o gali būti atvejų, kai teks mokėti ir už abejus kursus, jei pradedančiajam vairuotojui bus už KET pažeidimą laikinai atimta teisė vairuoti transporto priemonę, - apie rengiamus papildomus kursus pasakoja VšĮ Švenčionių saugaus eismo mokyklos direktorius Vytautas Grybauskas, su kuriuo vėliau apžiūrime įrengtus mokymo kabinetus, o pabaigai norėčiau pateikti nuo 2013 m. liepos 1 d. įsigaliojusį Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, kuriame apibrėžti visi pradedantiems vairuotojams svarbūs punktai. Manau, kad juos vertėtų rimtai išstudijuoti, kad po poros metų keičiant 2 metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą į 10 metų galiojantį būtų kuo mažiau problemų.

 

Nuo 2013 m. liepos 1 d. įsigaliojusio SEAKĮ 2 straipsnio 40 dalyje nustatyta, kad papildomas vairuotojų mokymas Susisiekimo ministerijos arba jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka organizuojamas ir vykdomas pradedančiųjų vairuotojų, pažeidusių Kelių eismo taisyklių (toliau – KET) reikalavimą (reikalavimus), susijusį (susijusius) su vairuotojų pareigų pėstiesiems, lenkimo taisyklių, draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, eismo reguliavimo signalų nesilaikymu, taip pat ir įspėjamųjų signalų naudojimo, važiavimo per sankryžas, vairuotojų naudojimosi saugos diržais, motociklininko šalmais pažeidimais, nustatyto greičio viršijimu daugiau kaip 10 km/val. ir transporto priemonių vairavimu, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (nuo 0,2 promilės iki 0,4 promilės), mokymas, taip pat sukėlusių eismo įvykį, kurio metu buvo sutrikdyta eismo dalyvių sveikata, motorinių transporto priemonių vairuotojų, kuriems teisė vairuoti buvo atimta dėl KET pažeidimų, mokymas.

Vadovaujantis SEAKĮ 22 straipsnio 5 dalimi, pradedantieji vairuotojai 2 metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą turės teisę pakeisti į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą nebaigę papildomo vairuotojų mokymo, jeigu per 2 metus nebus pažeidę KET reikalavimų, už kuriuos numatytas papildomas vairuotojų mokymas, arba nesukels eismo įvykio, dėl kurio buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata.

Pradedantysis vairuotojas, pažeidęs KET reikalavimus, už kuriuos SEAKĮ numatytas papildomas vairuotojų mokymas, papildomą vairuotojų mokymą privalės baigti per vienerius metus nuo pažeidimo padarymo datos. Pradedantysis vairuotojas, per SEAKĮ 22 straipsnio 5 dalyje nustatytus terminus nebaigęs papildomo vairuotojų mokymo, praras teisę vairuoti transporto priemones ir jo turimas 2 metus galiojęs vairuotojo pažymėjimas nebus keičiamas į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą. Šiuo atveju pradedančiajam vairuotojui teisė vairuoti transporto priemones bus grąžinama tik perlaikius vairavimo egzaminą. Perlaikius egzaminą vėl bus išduodamas 2 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas, kurį vairuotojas turės teisę pakeisti į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą SEAKĮ 22 straipsnyje nustatyta tvarka.

Algis JAKŠTAS