Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:755
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16956
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92986
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pažvelkime pro „Rakto skylutę“

2014 m. kovo 19 d. trečiadienis Nr. 21 (1359)

Kaip dažnai mes susimąstome, ką valgome, ar mūsų vartojamas maistas yra palankus sveikatai ir kuriuos maisto produktus turėtume rinktis? Tyrimai rodo, kad daugumos Lietuvos gyventojų mityba nesubalansuota − suvartojama per daug gyvulinių riebalų, per daug cukraus ir druskos ir per mažai maistinių skaidulinių medžiagų. Dėl tokios mitybos daugiau sergama įvairiomis gyvybei pavojingomis ligomis − pirmiausia širdies infarktais, smegenų insultais, hipertenzija, nutukimu, vėžiu bei cukriniu diabetu. Pagal šių ligų paplitimą Lietuva yra tarp labiausiai atsiliekančių valstybių Europos Sąjungoje. Susirūpinus Lietuvos gyventojų sveikata, norint vartotojams padėti parduotuvių lentynose lengviau atrasti sveikesnius maisto produktus, šių metų pradžioje Lietuvoje įsigaliojo naujas maisto produktų ženklinimas „Rakto skylutės“ simboliu.

„Rakto skylutė“ – tai Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje ir Islandijoje plačiai naudojamas simbolis, 2014 m. įteisintas ir Lietuvoje. Šio simbolio ženklinimo sistema skirta gerinti gyventojų sveikatą, skatinti maisto įmones gaminti sveikatai palankesnės sudėties maisto produktus bei mokyti vartotojus racionaliau rinktis maistą. Tačiau „Rakto skylutės“ simbolio naudojimas yra savanoriškas, todėl rinkoje gali pasitaikyti atitinkančių nustatytus kriterijus, bet „Rakto skylutės“ simboliu nepaženklintų maisto produktų.

„Rakto skylute“ pažymėti produktai turi kelis kartus mažiau riebalų, cukraus ir druskos bei daugiau maistinių skaidulinių medžiagų nei kiti panašūs tos pačios grupės maisto produktai (pvz., liesi jogurtai tarp kitų jogurtų). Šių produktų vartojimas padės žmonėms subalansuoti mitybą. Pvz., suvalgęs vieną šiuo simboliu pažymėtą maisto produktą, žmogus gaus kelis kartus mažiau riebalų, druskos ar cukraus nei gautų iš kito panašaus produkto. Sveikatai tai bus neabejotinai naudinga. Javų produktai, pažymėti šiuo simboliu, turi tam tikrą kiekį viso grūdo grūdų (sveikų ar skaldytų), t. y. daugiau maistinių skaidulinių medžiagų ir vitaminų. Pvz., duona, paženklinta šiuo simboliu, turi daugiau sveikų grūdų, maistinių skaidulinių medžiagų bei mažiau riebalų, druskos ir cukraus, nei kitos duonos rūšys. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad maisto produktai, pažymėti simboliu „Rakto skylutė“, nėra „dietiniai“, jie skirti visiems, norintiems maitintis sveikiau.

Vis dėlto ne visi produktai gali būti ženklinami „Rakto skylutės“ simboliu. Simboliu negalima ženklinti:

1. Maisto produktų, skirtų vaikams iki 36 mėn. amžiaus (nes Europos Sąjungos teisės aktai atskirai reglamentuoja šios kategorijos maisto produktų sudėtį).

2. Riešutų, sėklų, kiaušinių, geriamojo ir mineralinio vandens (nes visi šių grupių produktai yra rekomenduotini vartoti, nesiekiant tarp jų išskirti atskirų produktų).

3. Padažų, salotų uždarų, tortų, desertinių pyragų, sūrio pyragų, saldžių sausainių, blynų, gaiviųjų ir alkoholinių gėrimų, sulčių, džemų, valgomųjų ledų, užkandžių, saldainių, šokolado, majonezo ir produktų, turinčių saldiklių (nes šių grupių produktai neatitinka simbolio „Rakto skylutė“ ženklinimo koncepcijos dėl palankesnio sveikatai maisto).

Daugiau informacijos apie simbolį „Rakto skylutė“ ir jo naudojimą rasite Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklapyje adresu www.sam.lt.

Ingrida Grigonytė

 
Reklaminis skydelis