Mes turime 169 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:955
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3678
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55966
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Klauskite apie eurą

2014 m. kovo 22 d. šeštadienis Nr. 22 (1360)

Gerbiamieji skaitytojai,

Lietuva nuo 2015 metų siekia įsivesti bendrąją Europos valiutą – eurą. Pateikiame klausimų-atsakymų rubriką, kurioje stengsimės trumpai ir aiškiai atsakyti į Jums rūpimus klausimus. Džiaugiamės, kad gavome pirmuosius atsiliepimus, savo klausimus ar nuomones siųskite  laikraščiui, kuriame radote šią rubriką, elektroniniu paštu: svencioniu.krastas@takas.lt arba adresu: Vilniaus g. 1, Švenčionėliai. Į juos pasistengsime atsakyti kaip galima artimesniuose Jūsų laikraščio numeriuose.

   

Kaip euro įvedimo metu bus užtikrinta vartotojų apsauga nuo sukčiavimo ir pinigų padirbinėtojų?

Vidaus reikalų ministerijos sudaryta koordinacinė tarpžinybinė komisija nustatys galimas grėsmes euro įvedimo laikotarpiu ir koordinuos kompetentingų institucijų veiklą tas grėsmes šalinant.

Lietuvos bankas įvairiais informacijos sklaidos kanalais informuos visuomenę ir (ar) atskiras tikslines grupes apie eurų banknotų ir monetų nominalus, banknotų apsaugos požymius, litų keitimo į eurus sąlygas. Be to, bus organizuoti grynųjų pinigų tvarkytojų mokymai apie eurų banknotų ir monetų ypatumus ir apsaugos požymius. Taip pat numatoma organizuoti praktinius mokymus sutrikusio regėjimo žmonėms, siekiant padėti jiems išmokti jutimiškai atpažinti naująją valiutą.

Likus trims mėnesiams iki euro įvedimo dienos, euro monetų pažintinius rinkinius iš Lietuvos banko galės įsigyti prekybininkai, likus mėnesiui – ir gyventojai.

 

Kaip bus užtikrinami vartotojų interesai perskaičiuojant kainas eurais?

Svarbi priemonė, padedanti apsaugoti vartotojus nuo galimo piktnaudžiavimo perskaičiuojant kainas eurais, yra kainų nurodymas litais ir eurais. Mokėtinų sumų nurodymas litais ir eurais pratins prie naujo kainų matavimo vieneto. Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo projekte numatyta, kad prekes ar paslaugas parduodantys asmenys turi pradėti nurodytiprekių ar paslaugų kainas jų skelbimo vietose litais ir eurais pagal perskaičiavimo kursą ir nustatytas apvalinimo taisykles ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų po perskaičiavimo kurso nustatymo dienos ir tai daryti ne trumpiau kaip 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos. Nurodomos kainos eurais ir litais turi būti aiškiai suprantamos, negali būti klaidinančiosar pateikiamos kartu su nereikalinga informacija.

Prekybos ir paslaugų įmonės, taip pat jų asociacijos bus skatinamos pasirašyti geros verslo praktikos memorandumą, kuriuo jos savanoriškai įsipareigos, kad nesinaudos euro įvedimu kaip pretekstu padidinti prekių ir paslaugų kainas.

 

Kokios dar priemonės bus taikomos siekiant užtikrinti vartotojų interesų apsaugą?

Su darbo užmokesčio, pensijų, socialinių išmokų mokėjimu susiję dydžiai (minimalusis valandinis atlygis, minimalioji mėnesinė alga, bazinė mėnesinė alga, bazinis valandinis atlygis, valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis, socialinės apsaugos išmokų atskaitos rodikliai ir kita) eurais bus nustatomi gavėjų naudai. Apie minėtų dydžių nustatymą eurais gyventojai bus plačiai informuojami.

Savivaldybės yra įpareigotos likus mažiausiai 3 mėn. iki euro įvedimo dienos peržiūrėti ir pakeisti visas su viešųjų paslaugų teikėjais sudarytas sutartis, kad užmokestis už teikiamas viešąsias paslaugas įvedant eurą būtų apvalinamas gyventojų naudai ir nebūtų didinamas.

Nacionaliniame euro įvedimo plane numatyta įgyvendinti ir kitas priemones, padedančias išvengti nepagrįsto kainų didėjimo ir kitų vartotojų teisių pažeidimų, susijusių su litų perskaičiavimu į eurus.

 

Ar mokesčių mokėtojai nepajus papildomos mokesčių naštos dėl euro įvedimo?

Ne, nepajus. Tai patvirtina euro zonos patirtis. Euro įvedimo išlaidos euro zonoje nebuvo perkeltos galutiniams vartotojams. Jos buvo paskirstytos per ilgesnį laikotarpį, jas prisiėmė tie euro keitimą organizavę ir atlikę valdžios ir ūkio sektoriai, kurie šių išlaidų patyrė.

Daugiau informacijos – www.euro.lt

Parengta bendradarbiaujant su Finansų ministerija

 
Reklaminis skydelis