Mes turime 141 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:830
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3553
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55841
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kovo 24-oji – Pasaulinė tuberkuliozės diena

2014 m. kovo 22 d. šeštadienis Nr. 22 (1360)

Mano gyvenimas be tuberkuliozės

Kasmet kovo 24-ą dieną Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimu minima pasaulinė tuberkuliozės diena, kurios devizas šiais metais: „Mano gyvenimas be tuberkuliozės“. Tikslas: geriau informuoti gyventojus apie šią ligą, kaip jos išvengti, nesusirgti, o susirgus – teisingai gydytis, kaip apsaugoti savo šeimą ir aplinkinius žmones, su kuriais bendraujama, taip vadinamus kontaktiniais žmonėmis. Visais laikais tuberkuliozė buvo viena iš labiausiai paplitusių tarp kitų infekcinių ligų.

Žmonės tuberkulioze sirgę jau gilioje senovėje, tą rodo ir patvirtina seniai palaidotų ir atkastų žmonių kaulai, kuriuose randami tuberkuliozei būdingi pakitimai.

Tai labai pavojinga, klastinga ir grėsminga liga, nusinešanti daug gyvybių, suardanti sveikatą, nes ir pasigydžius dažnai palieka įvairiuose organuose, o dažniausiai plaučiuose, įvairius liekamuosius pakitimus, būdingus tik tuberkuliozei.

Tai infekcinė liga, tai yra užkrečiama. Plinta per nešvarias rankas, skreplius, seiles, kai su dulkėmis ir oro lašeliais sukėlėjas, tai yra tuberkuliozės mikobakterijos (bacila, kuri po mikroskopu atrodo, kaip mažutė lazdelė) kvėpavimo metu patenka į kvėpavimo takus, o toliau per bronchus, kraują keliauja į plaučius ir įvairius organus: limfmazgius, inkstus, kaulus, akis, gerklę, pilvaplėvę. Šiuose organuose pradeda vystytis tuberkuliozė, su visais jai būdingais simptomais: silpnumas, blogas apetitas, pradžioje nedidelis karščiavimas, svorio kritimas, naktinis prakaitavimas, kosulys, skrepliavimas; sutrikęs virškinimas, šlapinimasis, priklausomai nuo to, kuris organas daugiausia nukentėjo. Laiku nepradėjus gydytis prieštuberkulioziniais vaistais, liga labai progresuoja, tai yra didėja ir įvairiuose organuose atsiranda žaizdos, vadinamos kavernomis. O tai – audinių suirimas. Iš šių žaizdų pradeda kraujuoti. Kai kuriais atvejais kraujavimai būna net mirtini. Ligoniai, turintys žaizdas (kavernas) plaučiuose, ir yra pagrindinis tuberkuliozės šaltinis, nes kosėdami į aplinką paskleidžia milijonus tuberkuliozę sukeliančių bakterijų. Šios su ligonio seilių lašeliais, su dulkėmis yra įkvėpiamos toje aplinkoje esančių žmonių ir taip prasideda „užburtas ratas“. Užsikrečia daug žmonių. Vienas ligonis, sergantis atvira plaučių tuberkulioze, gali vienu metu užkrėsti nuo 25 iki 35 žmonių. Tačiau suserga ne visi. Tai priklauso nuo organizmo atsparumo, prigimties, gyvenimo būdo, žalingų įpročių, jei tokių turi (rūkymas, alkoholis, narkotikai), net nuo nacijos.

Tai ir socialinė liga, nes labai priklauso nuo ekonominių sąlygų, higieninių įpročių, kultūros. Kuo daugiau asocialių žmonių, girtaujančių, valkataujančių, grįžusių iš įkalinimo įstaigų, vartojančių narkotikus – tuo daugiau bus sergančių tuberkulioze, nes jų atsparumas visoms ligoms yra kritęs ir jie labai imlūs įvairioms ligoms. Blogai, netvarkingai gydosi, patys „užbaigia“ gydymą, lieka chronikais, nuolat skleidžiančiais ypač pavojingos, atsparios prieštuberkulioziniams vaistams ligos sukėlėją. O žmogus, užsikrėtęs atspariomis mikobakterijomis, netenka galimybės pilnai išsigyti, nes daugelis prieštuberkuliozinių vaistų neveiks.

Būtina kartą metuose profilaktiškai pasitikrinti tuberkuliozės – pulmonologinijos kabinete, kad laiku išaiškinti ligą, tai yra užbėgti ligai už akių, kad nebūtų pavėluota, kai liga toli pažengusi. O išaiškinus, iš karto pradėti gydytis. Atkakliai, tvarkingai, tiek kiek gydytojas nurodo. Ir tokiu atveju garantuojamas pilnas pasveikimas, dažnai be liekamųjų pakitimų. Gydymas ilgas (šeši – devyni mėnesiai), reikalaujantis didelės kantrybės, tiek ligonio, tiek gydytojo. Pavėluotai išaiškintos, ar užleistos, ar atsparios tuberkuliozės atveju tenka gydytis 12-18-24 mėnesius.

Nuo šių metų kovo 24 d. iki balandžio 24 d. skelbiamos atvirų durų dienos, kada ligoniai ar sveiki asmenys be nukreipimų nemokamai gali pasitikrinti sveikatą. Reikalingas tik asmens dokumentas. Tuberkuliozės kabinetas yra Švenčionių rajono ligoninės pirmame aukšte. Maloniai kviečiame.

Mylėkime save ir savo artimus, tad rūpinkimės savo ir savo artimųjų sveikata.

Violeta PADŪMIENĖ

Gydytoja pulmonologė – ftiziatrė

 
Reklaminis skydelis