Mes turime 278 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6579
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28466
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72449
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kretuonų kaime – tradicinė Žolinių šventė

2011 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis Nr. 60 (1107)

Tradicijos gimsta ne per vieną dieną ir ne per vienerius metus. Tam reikia laiko, kurio eigoje jos ir susiformuoja. Svarbus veiksnys ir tų tradicijų puoselėjimas ir palaikymas. Sena graži tradicija švęsti Žolines buvo pratęsta ir šiemet. Gražią rugpjūčio 14-osios popietę prie Virgio Dudučio sodybos ėmė būriuotis žmonės. Smagu buvo matyti ne tik suaugusius, bet ir gausų būrį vaikų.

Kretuonų kaimo bendruomenės pirmininkė Janina Petraitienė, padėkojusi susirinkusiems kretuoniškiams ir svečiams už atvykimą, pakvietė pasižiūrėti vaikų parengtą vaidinimą apie karališkas piršlybas. Smagus vaikų pasirodymas sulaukė gausių aplodismentų, o pasibaigus vaidinimui, prasidėjo kamuolio varymo varžybos. Tai lyg savotiškas indėlis į per Lietuvą keliaujančią akciją „Varom už Lietuvą“. Ko jau ko, o emocijų čia tikrai netrūko, juolab kad ir užduotis buvo nelengva – reikėjo kamuolį nuvaryti iki gana toli stovinčio klojimo ir grįžti atgal. Varžėsi įvairaus amžiaus krepšinio entuziastai, net ir pora moterų išbandė savo sugebėjimus, ir, reikia pripažinti, kad pasirodė jos visiškai neprastai, aplenkė nemažai vyrų. Apdovanojimus nugalėtojams ir prizininkams įteikė žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje krepšinio specialistas, dabar treniruojantis garsiąją Maskvos CASK krepšinio komandą, Jonas Kazlauskas.

Gražiai į šventės scenarijų įsiliejo Gintarės ir Deivido atliekamos dainos, o susėdus visiems prie vaišių stalo, buvo ir dainų, ir muzikos, ir rimtų pokalbių bei pamąstymų apie kaimo praeitį, dabartį ir ateitį. Net tolumoje kylantys juodi lietaus debesys bei dundantis perkūnas negąsdino, nes besiruošdami šventei, Kretuonų kaimo bendruomenės nariai numatė ir šią situaciją – pasistatė talpią palapinę, kuri ir nuo spiginančios saulės, ir nuo lietaus apsaugoti galėtų.

Algis JAKŠTAS