Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5097
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23641
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70967
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rimantas Nalivaika ir Gintė Dalgedaitė – tarptautinės fotografijų parodos laureatai

2014 m. balandžio 9 d. trečiadienis Nr. 27 (1365)

Prieš 14 metų Utenoje buvo surengta pirmoji Pasaulinei žemės dienai skirta gamtos fotografijų paroda. Praėjo 14 metų, ir ši tradicine tapusi fotografijų paroda peržengė ne tik šio Aukštaitijos regiono, bet ir Lietuvos ribas ir tapo tarptautine. Šiųmetinėje 14-toje gamtos fotografijų parodoje, kuri kovo 21 dieną buvo atidaryta Utenos meno mokyklos patalpose, dalyvauja 112 fotografų iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Italijos ir Šveicarijos.

Švenčionių rajono fotografų būrelis taip pat nemažas: Jonas Barzdėnas, Rimantas Nalivaika, Benedikta Jakštienė, Vaidas Garla, Algis Jakštas ir debiutantė, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos gimnazistė Gintė Dalgedaitė, prie šių autorių galima priskirti ir iš Švenčionių rajono kilusią, dabar Italijoje gyvenančią, Dalią Smagurauskaitę ir Vilniuje gyvenantį Joną Jakštą.

14-toje tarptautinėje gamtos fotografijų parodoje eksponuojamos 183 fotografijos, atspindinčios pilną gamtos fotografijų spektrą. Čia ir peizažai, ir gyvosios gamtos fotografija, ir makrofotografija bei kiti žanrai. Kadangi parodai 112 fotografų pateikė per 500 fotografijų, vertinimo komisijai, kuriai vadovavo Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedros dėstytojas Andrius Surgailis, buvo nelengva atrinkti ne tik fotografijas ekspozicijai, bet ir geriausias, kurios buvo apdovanotos parodos diplomais.

Džiugu, kad tarp apdovanotųjų yra ir du Švenčionių rajono atstovai. Rimantas Nalivaika, už nuostabias paukščių fotografijas pelnęs pagrindinį parodos prizą. Beje, tai jau antras pagrindinis Rimanto laimėtas prizas. Jaunimo grupėje diplomu buvo apdovanotos Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos moksleivės Gintės Dalgedaitės fotografijos. Rimantas Nalivaika ne naujokas Lietuvos fotografijos padangėje, jo fotografijos publikuojamos gamtos žurnaluose, nemažai jų išspausdinta įvairiuose leidiniuose ir fotoalbumuose, o Gintės Dalgedaitės debiutas maloniai nustebino. Kadangi teko dalyvauti vertinimo komisijos darbe, tai jau ten atkreipiau dėmesį į įdomius jaunosios fotografės darbus, o kai jos paklausiau po parodos atidarymo, kas labiausiai žavi ir patinka fotografijoje, Gintė atsakė, kad makrofotografija, nes ir „modelių“ pievose ir laukuose aplink Aučynų kaimą, kuriame gyvena, pilna, tereikia pastebėti įdomesnį vabaliuką ar rasos lašą ir nufotografuoti.

Sveikindamas Rimantą Nalivaiką ir Gintę Dalgedaitę su pelnytais apdovanojimais norėčiau dar sugrįžti prie pačios parodos, prie kurios surengimo daug prisidėjo jau penkmetį paminėjusio gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ nariai ir šio klubo prezidentas, parodos kuratorius Rimantas Udras bei Utenos meno mokyklos direktorius Jonas Pleckevičius, kilęs iš Švenčionių rajono.

Paroda iš tiesų graži ir jau vien dalyvavimas joje yra pasiekimas. Juolab, kad išleistas gražus ir informatyvus parodos katalogas išliks ir po to, kai paroda jau taps istorija.

Algis JAKŠTAS