Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2349
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18550
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94580
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Koalicija sodino pušynėlį

2014 m. balandžio 26 d. šeštadienis Nr. 31 (1369)

Miškai – vienas didžiausių Lietuvos turtų. Didžiulė dalis šių turtų – 70 tūkstančių hektarų – priklauso Švenčionėlių miškų urėdijai. 74 veiklos metus skaičiuojančios Švenčionėlių miškų urėdijos teritorijoje vyrauja pušynai. Nepriklausomybės metais iškertama medienos dvigubai daugiau negu tarybiniais metais, bet tai vis tiek dvigubai mažiau, negu jos priauga. Tokios gausos paaiškinimas – pokariu buvo intensyviai želdinami miškai, kurie užaugo ir subrendo.

Urėdija taip pat kruopščiai rūpinasi miško sodinimu. Jau šiais metais hektarai kirtaviečių užsodinti jaunais daigeliais, nemažai jų pasodinta rengiant talkas. Buvo talkininkų iš Švenčionių vidurinės mokyklos, Vilniaus Žemynos gimnazijos, Molėtų progimnazijos.

Šią savaitę dar vienos miškasodžio talkos metu Sarios girininkijoje pušynėlį sodino rajono valdžia – valdančioji koalicija ir savivaldybės administracija. Talkininkai sparčiai pasodino 1 ha miško, kuriame yra apie 8000 daigelių. Iš pažiūros gležnų, o iš tikrųjų naujų technologijų dėka labai stiprių. Daigų šaknelės įmirkytos specialiu mišiniu, kurio dėka daigai gali sėkmingai ištverti savaitę sausros, todėl karšta miskasodžio diena miškininkų negąsdino. Pasak urėdo Naurio Jotauto, vidutiniškai prigyja apie 90 proc. daigų. Tiesa, dar dalis nukenčia nuo žvėrių, bet sodina tankiau, tad ateities miškai oš galingai. Po trejų metų jau galima bus akivaizdžiai įsitikinti, kaip pušys prigijo, brandą šis koalicijos pušynas pasieks po 100 metų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis