Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2650
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35026
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116775
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Juoko sūkurio įsukti

2014 m. balandžio 30 d. trečiadienis Nr. 32 (1370)

Pasakojimą apie 19-tą tarptautinį mėgėjų teatrų festivalį „Juoko sūkurys“, kuris balandžio 27 dieną vyko Švenčionėlių kultūros centre, norėčiau pradėti žymaus rusų rašytojo ir mąstytojo Levo Tolstojaus žodžiais: „Humoras – didi jėga. Niekas taip nesuartina žmonių, kaip smagus, nekandus juokas.“ Iš tiesų galimybė smagiai pasijuokti buvo ir liko viena iš „Juoko sūkurio“ vizitinių kortelių. Taip, per 19 metų daug kas pasikeitė, neliko žiūrovų anšlago, kai ištikimiausi žiūrovai porą dienų beveik gyvendavo kultūros centre, o ir festivalis, prieš keletą metų peraugęs į tarptautinį, sutrumpėjo ir vyksta vieną dieną, bet liko ta pirminė idėja – dovanoti žiūrovams gerą nuotaiką.

19-asis tarptautinis mėgėjų teatrų festivalis prasidėjo teatrui skirta daina, kurią atliko Justina, Vitalijus ir Marijonas, o po to šventės vedėjai Vida Vilutienė ir Algirdas Breidokas į sceną pakvietė pirmąjį kolektyvą. Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos teatro jaunimas žiūrovų teismui pristatė gerai žinomo Salomėjos Nėries kūrinio „Eglė žalčių karalienė“ interpretaciją. Šis režisierės Daivos Pošiūnienės, choreografės Renatos Grigianecianės ir muzikos dalies vadovo Gyčio Šalnos pastatytas spektaklis leido žiūrovams į gerai žinomą kūrinį pažvelgti naujai, nes visa meilės, pareigos ir išdavystės istorija papasakota šokio pagalba.

Svečiai - Kupiškio krašto žmonių su negalia teatras „Pasitikėjimas“ (režisierė N. Ratkienė) parodė spektaklį „Žemės ar moters“, pagal J.Tumo-Vaižganto kūrinį. Čia buvo ir mistikos elementų, ir bandymų išspręsti gyvenimiškas problemas, o tai ne visada lengva, kai žmogus nebežino, ko jam labiau reikia: ar moters meilės, ar žemės.

Po kupiškėnų pasirodymo teatralus ir kultūros darbuotojus sveikino rajono meras Vytautas Vigelis, LR Seimo narys Petras Čimbaras, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė ir rajono tarybos Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo komiteto pirmininkas Bronislovas Vilimas. Rajono meras įteikė kultūros ministro Šarūno Biručio Padėkas Švenčionėlių kultūros centro direktorei Onai Raguckienei, Pabradės kultūros centro direktorei Lolitai Vilimienei, Nalšios muziejaus direktorei Alytei Šiekštelienei, Švenčionių viešosios bibliotekos direktorei Leonardai Vilčiauskienei, Švenčionių kultūros centro direktoriui Aurimui Baliukoniui. Mero Padėkos buvo įteiktos 40 metų išdirbusiems Ramutei Kriaučiūnienei ir Vladui Jonui Valackai, 35 metus išdirbusioms Marytei Bajarūnienei ir Nijolei Zubovai, už 30 profesinės veiklos metų Liudmilai Tiukšai, o Česlavai Aleksejevec, Vidai Vilutienei, Stasei Busilienei ir Daivai Rimošaitytei Padėkos įteiktos už 25 profesinės veiklos metus.

Meras ne tik įteikė Padėkas, bet ir didžiulį šakotį šventiniam stalui padovanojo. Smagiai visus pasveikino ir LR Seimo narys Petras Čimbaras ir įteikė dovanų dar vieną šakotį.

Kultūros darbuotojus taip pat sveikino ir Padėkas įteikė Švenčionių r. kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė. Jos Padėkos buvo įteiktos 20 metų išdirbusiems kultūros srityje Rasai Breidokienei, Irenai Kochančikienei ir Vitalijui Laptevui, 15 metų išdirbusioms Violetai Balčiūnienei, Violetai Basijokienei ir Marijai Beperšč.

Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo komiteto pirmininkas Bronislovas Vilimas, pasveikinęs visus su gražia švente, padėkos žodžius skyrė Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėjai Danutei Vigelienei, o tai, kad jos vadovaujama sritis aukštumoje, įrodo ir tas faktas, kad į respublikinę dainų šventę važiuos 529 dalyviai.

O dabar sugrįžkime į „Juoko sūkurį“, ir čia mus pasitiko Švenčionėlių liaudies teatras su Daivos Pošiūnienės režisuotu spektakliu Izabelės Lukošienės „Brangutė“. Čia ir vėl virė žmogiškųjų aistrų sūkuriai. Čia ir šeimyninio gyvenimo peripetijos,  ir gudrūs būrėjos viražai, ir žmogiškosios silpnybės. Viską po truputį sudėjus išėjo pamokantis ir linksmas vaizdelis.

Pertraukos metu vyko velykinių margučių ridenimas ir skutinėjimas, savo programą parodė vaikų folkloro kolektyvas „Erškėtėlis“ (vadovė L. Šidlauskienė).

Lenkijos Respublikos Suvalkų teatras „Veidrodis“ parodė muzikinį spektaklį „Apie nykštukus ir našlaitėlę Marysią“ M.Konopnickio pasakos motyvais, spektaklį pastatė režisierė G. Filipovič. Spektaklis propagavo gėrio pergalę prieš blogį.

Visai kitokią pabaigą žiūrovai išvydo Rokiškio rajono Bajorų kultūros centro mėgėjų teatro „Šnekutis“ spektaklyje „Būk vyras, Džordžai!“, kurį pagal Regimanto Kašausko kūrinį pastatė režisierė N. Čirūnienė. Šio spektaklio moralas – kartais ir protingus sukčiai apgauna. Visai kitokią istoriją parodė Visagino kultūros centro mėgėjų teatras „Gyvenimas gražus“ - spektaklį pagal I.Krylovą „Pamoka dukterims“ (režisierė B. Klevickienė). Čia apgavystė panaudota vardan meilės švenčia pergalę. Nors ir apgavyste gauti pinigai dviem mylintiems žmonėms – kelio į laimingą gyvenimą pradžia. Ko nepasakysi apie nutautėjusias dvarininko dukreles – jų laukia nelengvas kelias link savo šaknų.

Visiems kolektyvams buvo įteiktos rajono mero Vytauto Vigelio Padėkos ir po pušelės sodinuką. Graži simbolinė dovana.

Truputį gaila, kad salėje buvo nemažai tuščių kėdžių, bet tie, kas atėjo, tikrai nepasigailės kultūringai praleidę laikę, ir ne tik pasijuokė, bet ir tam tikros išminties pasimokė.

Algis JAKŠTAS