Mes turime 228 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3166
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17165
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64491
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Savanoriai iš užsienio padeda rūpintis Lietuvos gamta

2014 m. gegužės 21 d. trečiadienis Nr. 38 (1376)

Sirvėtos regioniniame parke jau kelis mėnesius darbuojasi du jaunuoliai iš užsienio – Ana (Anna) ir Federikas (Federico). Jie dalyvauja Europos Sąjungos savanoriškos veiklos programoje, kurios tikslas – padėti jauniems žmonėms įgyti patirties, pramokti užsienio kalbų, pažinti kitų šalių kultūrą, plėsti akiratį. Savanoriai gali rinktis iš kelių veiklos sričių, tokių kaip socialinė, menas ir kultūra, sportas, žiniasklaida ir aplinkosauga. Programos projektų trukmė – 2-12 mėnesių.

Savanoriška veikla – tai savo noru pasirinkta veikla, už kurią negaunamas finansinis atlygis. Pagrindinis savanorio tikslas – padėti kitiems, siekti ne asmeninės, bet visuomeninės naudos. Savanorystė ypač svarbi valstybės ekonomikai, nes be didelių išlaidų sukuriamas vidaus produktas, jauniems žmonėms suteikiamos žinios, patirtis, atliekamas kultūrinis švietimas. Savanorystė – gyvenimą keičianti patirtis, būdas gyventi prasmingiau. Ji gali suteikti naują požiūrį į gyvenimą, padėti žmogui dvasiškai tobulėti ir labiau įsilieti į didžiulę žmonijos šeimą.

Sirvėtos regioniniame parke Ana ir Federikas padeda tvarkyti aplinką, prižiūrėti poilsiavietes, pažintinius takus, kartu su specialistais vykdo saugomų gyvūnų rūšių stebėseną, internetinei svetainei rengia informaciją rusų ir anglų kalbomis, pagal galimybes prisideda prie šviečiamosios ir kitų regioninio parko direkcijos veiklų.

Ana atvyko iš Rusijos, kur valstybiniame Sankt Peterburgo universitete studijuoja istoriją. „Esu tikra, kad savanoriškos veiklos projektai – unikali galimybė ne tik aplankyti užsienio šalis ir pamatyti įžymias vietas, bet ir pajusti kitos šalies kultūrą, pažinti tradicijas, susipažinti su vietiniais gyventojais ir pramokti kalbos. Tai tikrai labai įdomu! Ir labai malonu suvokti, kad tu esi čia reikalingas ir gali prisidėti prie prasmingos veiklos. Manau, kad kiekvienas bent kartą gyvenime turėtų pabūti savanoriu!“ – su šypsena sako Ana. Gali pasirodyti keista, tačiau savanorė labai domisi žmonėmis. „Kiekvienas turi savo istoriją, kiekvienas yra unikalus. Man patinka sutikti nepažįstamus žmones ir klausytis istorijų apie jų gyvenimą, patirtį. Kartais galima išgirsti neįtikėtinų dalykų. Visos tos istorijos – kaip galvosūkio detalės mano pasaulio paveiksle. Žmonės man yra pats įdomiausias dalykas“, – teigia mergina. Kiti jos pomėgiai – istorija, fotografija, taip pat susiję su žmogaus pažinimu. „Istorija yra mūsų šaknų, kultūros ir dabarties pažinimo raktas“, – sako Ana. „Tikiuosi, kad dalyvaudama šiame projekte patirsiu daug naujų įspūdžių, sutiksiu įdomių žmonių ir naujų draugų!“, – džiūgauja ji.

Savanoris italas Federikas į Sirvėtos regioninį parką atvyko iš Sicilijos, salos esančios Italijos pietuose. „Pasirinkau aštuonių mėnesių trukmės savanorystės projektą Lietuvoje, nes panorau pažinti šį gražų Europos kampelį, apie kurį prieš tai nieko nežinojau. Noriu išmokti daug naujų dalykų, įgyti savarankiško gyvenimo patirties, neįkainojamos kiekvienam jaunam žmogui, ir tiesiog tobulėti“, – apie save pasakoja savanoris.

Gegužės pradžioje Ana ir Federikas lankėsi Švenčionių vidurinėje mokykloje, kur vyresnių klasių moksleiviams pristatė Europos Sąjungos savanoriškos veiklos programą, papasakojo apie kasdieninę veiklą Sirvėtos regioniniame parke, apie gimtuosius kraštus ir gyvenimą Lietuvoje.

2014 m. gegužės 7 d. Švenčionių profesinio rengimo centre savanoriai kartu su Švenčionių vidurinės mokyklos moksleiviais dalyvavo renginyje, skirtame Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą dešimtmečiui pažymėti. Renginio metu keturios moksleivių komandos parengė pristatymus apie skirtingas Europos valstybes, dalyvavo viktorinoje. Švenčionių vidurinės mokyklos aštuntokai kartu su Sirvėtos regioninio parko savanoriais pristatė Italiją. Federikas gimtąja kalba skaitė poemą ir demonstravo gestus, kuriuos kasdieniniame bendravime naudoja emocionalūs italai.

Sirvėtos regioninio parko direkcijos darbuotojai džiaugiasi savanoriais, jų energija ir idėjomis. Malonu stebėti, kai žmonės, atvykę iš kitos šalies, stengiasi, kad Lietuva taptų gražesnė.

Tatjana IVANOVA