Mes turime 266 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2890
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6283
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53609
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rugiai „Taikos duonai“ auga ir Lietuvoje

2014 m. gegužės 23 d. penktadienis Nr. 39 (1377)

Vidurio ir Rytų Europos šalys augina rugius ir minint Berlyno sienos griūties 25-ąsias metines iškeps Europos „Taikos duoną“ iš 11 šalių išaugintų rugių.

Renginio organizatoriai, asociacijos „Taikos duona“steigėjai Marion Schenk ir Gibfried Schenk, atkreipėdėmesį, kad taikos išsaugojimas Europoje ir pasaulyje yra tiesiogiai susijęs su tvaraus žemės ūkio plėtra. Jųteigimu, saugiai tiekiama aukštos kokybės žemės ūkio produkcija yra viena svarbiausiųtaikios ir klestinčios Europos prielaidų.

Vieningos Europos įvaizdžiu projekto rengėjai pasirinko maisto produktą, tradiciškai laikomągyvenimo simboliu. Daugelyje tautųiki šiol tikima, kad duona slepia gyvenimo ir mirties paslaptį–pasėtas grūdas pirmiausia turi numirti, kad vėl atgytų. „Taikos duona“bus kepama išrugių, išaugintųsimbolinęprasmęturinčioje buvusioje Berlyno sienos teritorijoje, vadinamojoje „Mirties linijoje“. Šiame lauke išaugintųrugiųsėklos 2013 m. buvo padaugintos ir pasėtos istoriškai svarbiose RytųEuropos šalyse, kurios po SovietųSąjungos griūties prisijungėprie Europos Sąjungos šaliųbendruomenės (Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija, Vengrija, Slovakija, Slovėnija, Čekija, Vokietija). 2014 m. skirtingose Europos šalyse išaugintas vokiškųir vietiniųrugiųderlius sugrįšįBerlyną, grūdai bus sumalti, o išmiltųkepama Europos „Taikos duona“.

Žemės ūkio ministras prof. V. Jukna atkreipėdėmesį, kad Lietuvoje „Taikos duonai“skirti rugiai auginami Augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kauno augalųveisliųtyrimo skyriuje. Auginami išVokietijos atkeliavęrugiai Borellus  ir lietuviška veislėVirgiai. „Rugiai auga gražiai, tikimės, kad grūdųkokybėbus gera ir jie suteiks „Taikos duonai“ryškųlietuviškąskonį„–viliasi ministras.

Europos „Taikos duona“Berlyne bus maišoma rugsėjį.

ŽŪM inf.