Mes turime 252 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:849
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25979
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73305
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono savivaldybės taryboje

2011 m. rugpjūčio 27 d., šeštadienis Nr.62 (1109)

Vanduo brangsta, bet nedaug

UAB „Vilniaus vandenys“ rugpjūčio pradžioje jau skelbė mūsų laikraštyje Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės (VKEKK) suderintą naują vandens kainą. Šiandienos laikraštyje jau oficialiai skelbiama rajono savivaldybės tarybos patvirtina vandens ir nuotekų šalinimo kaina (žiūrėti lentelėje laikraštyje).

Posėdyje dalyvavęs UAB „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Valdas Savickas pabrėžė, kad vandens kaina nekilo 10 metų, nors per tą laiką visi energijos resursai brango po kelis kartus. Be to, kainos skaičiavimas neatitiko metodikos – nebuvo įskaičiuota perdavimo kaina arba abonentinis mokestis.

Gen. direktorius taip pat apžvengė vandens tiekimo perspektyvas. Pagal 2006 m. priimtą Geriamojo vandens įstatymą vandens tiekimo įmonės turėtų stambėti, nes kuo stambesnė įmonė ir daugiau vartotojų, tuo mažesnė kaina. Jeigu imtume atskirai „Vilniaus vandenų“ Švenčionių cecho savikainą, ji didesnė negu 7 Lt už kub. m. Mūsų rajono vartotojus gelbsti ir normalią kainą leidžia palaikyti tik tai, kad Švenčionių cechas priklauso stambiai įmonei, nes kaina regione yra vieninga. V.Savickas pritaria tokiai politikai ir teigia, kad tiekiant vandenį pirmoje vietoje yra ne pelno siekimas, o socialinis aspektas.

Pagal galiojantį Geriamojo vandens įstatymą iki 2014 metų pabaigos 95 procentai šalies gyventojų turėtų būti aprūpinti vandeniu iš centralizuotų tinklų. Belieka pažvelgti tiesai į akis ir pripažinti, kad įstatymas nevykdomas, nėra įsteigta net viešojo geriamo vandens tiekėjo, kuris tuo rūpintųsi. „Vilniaus vandenų“ vadovo žiniomis, terminas bus pratęstas iki 2017-2019 metų.

Padaugėjo pirmokų

Artėjant mokslo metams Švietimo skyriaus vedėjas Kęstutis Kapačinskas pateikė informaciją apie švietimo įstaigų pasirengimą. Pasak jo, pasirengimas vyksta normaliai, sklandžiai.

Šiais metais šalyje į mokyklas ateis 20 tūkstančių mažiau mokinių nei pernykštį rugsėjį. Mūsų rajone bus 3514 moksleivių. Bendras mokinių skaičius, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo 126 (3,5 proc.), bet 1- 4 klasėse padaugėjo 1 proc. į rajono mokyklas ateis 238 pirmokai (18 daugiau negu pernai). Paskutinį rugsėjį žengs į klases 286 abiturientai. Dėl sumažėjusio moksleivių skaičiaus sumažėjo ir 12 mokytojų darbo vietų. Bendrojo lavinimo mokyklose dirbs 435 pedagogai, meno mokyklose – 70, ikimokyklinio ugdymo įstaigose – 62. Švietimo skyriaus vedėjas informavo, kad rajone pedagogų netrūksta, nuo rugsėjo 1-osios pradės dirbti 10 naujokų.

Papildomo ugdymo centre lavinasi, kaip ir ankstesniais metais, 276 moksleiviai. Meno mokyklos, pernai nevykdžiusios kai kurių specialybių priėmimo, šiais metais jį atnaujino, ir turės 719 moksleivių.

Keliose mokymo įstaigose atlikti stambesni remonto darbai: renovuoti ikimokyklinio ugdymo įstaigų pastatai, suremontuota Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos sporto salė, įrengta Pabradės „Ryto“ gimnazijos futbolo aikštelė, sutvarkyti Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos laiptai, šildymo sezonui paruoštos Adutiškio vidurinės ir Švenčionėlių pagrindinės mokyklų katilinės. Vis dėlto dėl lėšų stokos liko nemažai problemų – visiškai nevyksta Pabradės „Ryto“ gimnazijos senojo korpuso modernizacija, nebaigta Švenčionių vidurinės pastato ir Švenčionėlių pagrindinės mokyklos sporto salės renovacija, prateka Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos sporto salės stogas, nusidėvėję ikimokyklinio ugdymo įstaigų sanitariniai mazgai, daugelyje švietimo įstaigų apšvietimas neatitinka reikalavimų.

Besirengiančios mokslo metams mokymo įstaigos įsigijo vadovėlių ir kt. priemonių. Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją solidžiai parėmė „Velga Vilnius“ (7487 Lt) ir „Intersurgical“ (9570 Lt).

Dėl „Kašgarijos“ taryba nusprendė kreiptis į FNTT

Daug vargų rajono savivaldybė patiria dėl viešojo konkurso būdu gavusios kloti vandentiekio ir nuotekų tinklus iš Neries baseino II etapo net keliose Švenčionių miesto gatvėse UAB „Kašgarija“ iš Visagino. Viešieji pirkimai ir konkursai, kur lemia mažiausia kaina, visoje Lietuvoje tampa rykšte. Ir su minėta firma ne viena savivaldybė turi lygiai tokių pačių problemų – pasiūliusi nerealiai sumažintą kainą ir laimėjusi konkursą, bendrovė nepajėgia vykdyti darbų. Bet viešieji pirkimai šalyje prilygsta „šventai karvei“, su laimėtoju tenka sudaryti sutartį, net jeigu jo galimybės ir kelia abejonių. Problemos su „Kašgarija“ prasidėjo pernai nuo pirmųjų dienų. Kai kitos firmos įvairiuose objektuose dirbo nuo ryto iki vakaro, „Kašgarijos“ pasirodydavo koks vienas traktoriukas ir tik kelias valandas per dieną, darbų kokybė buvo prasta, „Kašgarija“ ištisai vėlavo su darbais ir trukdė kitiems. „Kašgarija“ Švenčionyse turėjo pakloti iš viso 19 km tinklų. Visą vasarą Pakalnės, Miško, Saulėtekio, Statybininkų ir kt. gatvės buvo išraustos ir nesutvarkytos. Dar praėjusios vasaros pabaigoje lankydamasis statybų objektuose rajono meras Vytautas Vigelis sakė, kad toks prastas darbas netenkina, ir sutartis su „Kašgarija“ turi būti peržiūrima iki nutraukimo.

Juridinio skyriaus vyr. specialistė Eglė Bainauskaitė tarybos posėdyje informavo, kad vykdomos visos teisinės procedūros ir siekiama, kad sutartis būtų nutraukta. Taryba nusprendė dar ir kreiptis ir į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ