Mes turime 386 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3231
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19432
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95462
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kenijos poetui Žeimenos upė paliko neišdildomą įspūdį

2014 m. gegužės 28 d. trečiadienis Nr. 40 (1378)

Kenijos poetas Amos Marcel Nyongesa Tabalia, atvykęs į jubiliejinį – 50-ąjį – „Poezijos pavasarį“, dvi pirmąsias viešnagės Lietuvoje dienas praleido Švenčionių rajone, su bičiuliu iš Lietuvos Vytautu Suslavičiumi plaukė Žeimenos upe. Jau sekmadienio rytą, kai nuvežiau juos į kelionės pradžios vietą Kaltanėnų miestelyje, ten, kur Žeimenos upė išteka iš Žeimenio ežero, mačiau, kiek emocijų užvaldė Amoso jausmus. Nuostabiai gražus Žeimenio ežeras, tiek žalumos, o kiek paukščių garsų... Viso to jo gimtojoje Kenijoje nėra, ir tai kurstė jausmus. Dar daugiau emocijų buvo, kai pirmadienio pavakare pasitikau keliauninkus Švenčionėliuose. Tos emocijos veržte veržėsi ir mūsų pokalbio, kuris prasidėjo nuo poezijos, metu.

 

- Amos, kaip tavo gyvenime atsirado poezija?

- Pradėjau rašyti šešiolikos. Tada įstojau į poezijos klubą. Tiesa, iš pradžių rašiau apsakymus į didžiausią Kenijos laikraštį, o eilėraščių atsiradimą įkvėpė Šekspyras, jo sonetai tiesiog užbūrė, ir ėmiau rašyti, o kai išgirdau atsiliepimus, kad mano poezija gera, pradėjau dar rimčiau žiūrėti į kūrybą. Išėjo ir pirmasis mano kūrinių rinkinys „Mano motinos mįslės“. Jei ne poezija, nebūčiau, ko gero, ir jūsų nuostabiame krašte apsilankęs.

 

- Kokios pagrindinės tavo eilėraščių temos?

- Rašau apie viską. Meilę, gyvenimą, daug eilėraščių apie gamtą, jos išsaugojimą ir, žinoma, yra ir filosofinių, būties tema parašytų eilėraščių. Ir nors poezija nėra mano profesija, aš esu telekomunikacijų inžinierius, bet poezijai skiriu daug laiko.

 

- Kodėl vienas talentingiausių jaunųjų poetų Amos Tabalia pasirinko inžinieriaus profesiją?

- Šeimoje pasitarėm ir nusprendėm, kad iš poezijos pragyventi bus nelengva, tad pasirinkau inžinieriaus specialybę, o kūryba taip pat užima svarbią vietą mano gyvenime, - šypsodamasis sako Amos, kuris labai džiaugėsi gavęs pakvietimą į „Poezijos pavasarį“.

O pradžių pradžia buvo pernai, kai lietuvių poetė Sara Poisson ir fotomenininkas Vytautas Suslavičius dalyvavo poezijos šventėje Kenijos sostinėje Nairobyje, ten jie ir susipažino su Amos Tabalia, kuris išsiskyrė iš kitų ne tik savo eilėraščių branda, bet ir inteligentiškumu bei nuoširdumu. Grįžę į Lietuvą Vytautas su Sara pasiūlė „Poezijos pavasario“ organizatoriams pakviesti Amos Tabalia į 50-ąjį „Poezijos pavasarį“. Nepaisant visų nesklandumų dėl vizos, teko net Kultūros ministerijos raštą siųsti, Kenijos poetas sėkmingai atvyko į Lietuvą. Vilniuje jam kaip katalikui didžiulį įspūdį paliko bažnyčios. Nustebino ir pagarba literatams, nes Vilniuje yra net Literatų gatvė. Jį stebino ir tai, kad net ant pinigų yra poeto Maironio atvaizdas. Tai juk irgi pagarba literatūrai ir poetams. Patiko Užupio respublika, o mane labiausiai domino, kokį įspūdį Kenijos poetui paliko plaukimas Žeimenos upe.

- Tai buvo nuostabiausios dienos mano gyvenime! Tai fantastiškas laikas. Nuo pat pradžių tiesiog užbūrė ramybė, tyla, paukščių balsai. Oras tiesiog neįsivaizduojamai tyras. O kiek žalumos! O koks skaidrus Žeimenos vanduo! Plauki ir matai plaukiojančias žuvytes, upės smėlėtą dugną. Argi gali būti kas nuostabesnio! Nors plaukti ir nemoku, bet su gelbėjimo liemene išsimaudžiau Žeimenoje. Tiesiog trūksta žodžių patirtiems įspūdžiams išreikšti.

 

- Ar lietuviški uodai neužkankino?

- Tai kad jų nebuvo. Galėjome iki tamsos sėdėti su bičiuliu Vytautu, gėrėtis gamtos ramybe, o uodų tiesiog, kaip jau sakiau, nebuvo.

 

- Amos, ar šios dvi dienos davė minčių kūrybai?

- O, žinoma. Argi galėjo būti kitaip? Kai patiri tiek įspūdžių, eilėraščiai tiesiog liejasi. Parašiau net 7 eilėraščius. Yra ir skirtų Žeimenai. Bent vieną jūsų krašte parašytą eilėraštį skaitysiu „Poezijos pavasario“ renginių metu.

 

- Amos, ar norėtum kada nors dar sugrįžti ir praplaukti Žeimenos upe?

- Taip, būtinai norėčiau pakartoti šį nuostabų žygį. Čia pas jus ne tik gamta graži, bet ir žmonės nuoširdūs. Man patiko, kad pas jus čia toks ilgas švietus paros metas. Pas mus Kenijoje tiek diena, tiek naktis trunka po 12 valandų, nes mūsų šalį dalina ekvatorius. Net ir tai, kad naktis trumpa ir negali miegoti gerai, nes šviesiu paros metu gali daugiau pamatyti, o pamatyti iš tiesų buvo ką. Švenčionių kraštas, o ypač Žeimenos upė man labai labai patiko. Ir noriu baigdamas pakartoti, kad čia aš dar norėčiau sugrįžti.

Štai tokius įspūdžius iš mūsų krašto į tolimąją Keniją išsiveš trisdešimtmetis Kenijos poetas Amos Tabalia, kuriam patiko ne tik gamtos grožis, bet ir sutiktų žmonių nuoširdumas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis