Mes turime 178 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2440
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5833
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53159
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nauja įmonė – naujos darbo vietos

2014 m. birželio 7 d. šeštadienis Nr. 43 (1381)

Ketvirtadienį simbolinę įmonės atidarymo juostelę perkirpo naujai įkurtos UAB „Grybora“ savininkas – švenčioniškis verslininkas Dainius Balkevičius drauge su garbės svečiu rajono meru Vytautu Vigeliu. Meras aktyviai remia verslą ir darbo vietų kūrimą, tad visada tokiomis progomis suranda laiko ir skiria dėmesio. Džiugina ir darbo vietų kūrimas, ir apleistų pastatų prikėlimas. „Grybora“ įsikūrė buvusio „Žeimenos“ siuvimo fabriko dalyje, įsigijusi ir skubiai suremontavusi 1000 kvadratinių metrų ploto patalpas. Likusią dalį pastato nupirkę kiti verslininkai. Buvusi siuvykla išvengė pastato vaiduoklio lemties, čia vėl vyks darbas.

Mūsų krašte miško gėrybių versle jau nemaža konkurencija, bet puikiai išmanantis šią sritį ir turintis patirties verslininkas drąsiai žengia į ją dabar jau savarankiškai, kaip savininkas ir su visa atsakomybe už kolektyvą. Dėl konkurencijos nesibaimina. Pasak jo, vietos po saule, darbo ir gėrybių užteks visiems. Iš tiesų karas dėl grybo turbūt negresia – aplink didžiuliai žaliavų – grybų ir uogų – klodai, tik reikia sumaniai organizuoti darbą. Įmonė didžiąją dalį miško gėrybių planuoja pirkti Baltarusijoje ir Ukrainoje, kur ir kainos mažesnės, ir dera gausiau, ir vasara ateina anksčiau. Įmonės atidarymo dieną pirmosios tonos voveraičių jau atkeliavo iš Ukrainos. „Vasara mus pralenkė porą savaičių“,- juokauja Dainius Balkevičius. Tai truputį netikėta, kelia šiek tiek sumaišties, skubos, bet ir džiugina – darbas jau vyksta. Šiuo metu įdarbinta 40 žmonių, planuojama dar priimti – iki 60-70 asmenų kolektyvo. Įmonė grybus čia skubiai tvarko – valo, rūšiuoja ir eksportuoja šviežius, nešaldytus – tokie turi didžiausią paklausą. Rinka labai plati – visą produkciją mielai nuperka daugelis Europos šalių.

Įmonė perdirbs ir Lietuvos miškų gėrybes, bet, manoma, jos sudarys apie trečdalį produkcijos. Atvežtinės miško gėrybės apsimoka geriau – jos daug pigesnės, o ir prasideda anksčiau. Kol Lietuvos grybautojai džiaugiasi pirmosiomis voveraitėmis, Ukraina jų prirenka tonas. Įmonės tikslas būtent jos, voveraitės, nors eksportuos ir kitus grybus, uogas.

Naujos įmonės savininkas neslepia – įsikurti buvo nelengva. Labai padėjo verslo įmonės kaimynas – UAB „Svirka“ savininkas Vytautas Bulka, sudaręs galimybę prisijungti prie savo transformatorinės, nes pasistatyti naują „Lesto“ siūlė maždaug pusantrų metų laikotarpiu. Nuo tokių terminų gali rankos nusvirti – kokie pusantrų metų, kai dirbti reikia jau šiandieną. Su „Svirkos“ pagalba elektros klausimas buvo išspręstas. O štai prie miesto vandentiekio tinklų verslo įmonei prisijungti taip ir nebuvo leista, tad teko įsirengti gręžinį ir nuotekų talpą, kurią reikės išvežinėti. Užtat darbo birža pažadėjo paramą subsidijuojant darbo vietas, vykdant įvairius projektus, meras informavo apie galimybes gauti nors ir kuklią parama iš verslo plėtros fondo. Žengiant pirmuosius žingsnius, kai dar nieko nepardavei, o vien įdarbinęs 40 žmonių turi pervesti Sodrai 15 tūkst. litų įmokų, brangus kiekvienas litas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ