Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2083
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18284
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94314
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Investicijų pritraukimas į rajoną – kaip, kur, su kuo ir ar verta?

2014 m. birželio 14 d. šeštadienis Nr. 45 (1383)

Neseniai Švenčionių rajoną aplankęs Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje pasidžiaugė mūsų rajone veikiančiomis šiuolaikiškomis, moderniomis gamybos ir perdirbimo įmonėmis. Aplankėme „Švenčionių vaistažolių fabriką“ ir Pabradėje įsikūrusią „Intersurgical“. Svečias pabrėžė, kad tokie vizitai skatina geresnį supratimą apie pristatomą vietovę ir siunčia žinią užsienio valstybių atstovybėms apie potencialias investavimo galimybes. Tai yra viena iš krypčių į investicijų pritraukimą ir darbo vietų kūrimą.

Tačiau šis kelias nėra paprastas. Investuotojo paieška šiais laikais yra sudėtingas ir daug iššūkių keliantis procesas. Valstybės pasaulyje konkuruoja dėl investuotojų, jau nekalbant apie valstybių vidinius regionus ar rajonus.

Verta pasidžiaugti, kad mūsų rajone jau galime šį tą pasiūlyti investuotojui. Suformuoti ir pilnai sutvarkyti taip vadinami pramoniniai sklypai Švenčionėlių mieste ir Švenčionyse, kuriuose gali steigtis įmonės. Keturiolikoje sklypų Švenčionėliuose ir aštuoniuose sklypuose Švenčionyse laukiama gamybos įmonių, ypatingai tų, kurių produkcija orientuota į eksportą. Žinoma, reikalinga galutinai sutvarkyti infrastruktūrą iki šių sklypų, t.y. privesti elektrą, dujas, kelius. Tai ir bus daroma artimiausiu metu, pasinaudojant ES parama.

Kitas natūralus ambasadoriaus klausimas – „kuo jūs esate išskirtiniai?“, kad ateitų investuotojas ir įkurtų savo įmonę mūsų rajone, o ne kokioje nors laisvojoje ekonominėje zonoje šalia Kauno ar Klaipėdos, kur įmonės keliems metams atleidžiamos nuo pelno mokesčių. Kokia darbo jėgos pasiūla? Nuo kokių mokesčių atleisti galėtų savivalda besikuriantį investuotoją? Tai sudėtingi klausimai savivaldai, nes manevro laisvė labai apribota. Atleidimas nuo žemės mokesčio investuotoją menkai paguos.

Vis dėlto stengtis verta. Tokie aukštų svečių vizitai sutelkia. Ir patys svečiai pripažįsta, kad reikia tokių susitikimų, kad jie kuria teigiamą aplinką kalbai apie investicijas, bendradarbiavimą.

Artimiausiu metu inicijuosiu darbo grupės suformavimą iš savivaldybės administracijos padalinių vadovų, kuri, koordinuodama savo veiksmus su ekspertais, ne tik papildytų strateginius savivaldybės plėtros planus, teiktų pasiūlymus, idėjas, mintis viešos-privačios partnerystės, turizmo sektoriaus galimybių studijoms, bet ir aktyviai įsitrauktų į bendradarbiavimą su investicijų pritraukimu į Lietuvą besirūpinančią įstaigą prie Ūkio ministerijos „Investuok Lietuvoje“. Šios įstaigos patarimai, ekspertinė pagalba kuriant rajono pristatymą investuotojui, kitaip pasakius, rajono investicinį „paveikslą“, yra be galo aktuali šiandien.

Darius VELIČKA

Nepriklausomas tarybos narys

 
Reklaminis skydelis