Mes turime 262 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3876
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10612
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54595
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tautą vienija kultūra

2014 m. birželio 18 d. trečiadienis Nr. 46 (1384)

Švenčionėlių bendruomenė „Žeimena“įgyvendino projektą „Kultūra jungia mus“. Tai buvo penkių dienų stovykla Švenčionėlių jaunimui

Apie kultūros reikšmę tautos gyvenime, jos įtaką asmenybės ugdymui galima kalbėti be galo daug, ypač apie tautinio paveldo, tradicinių ir senųjų amatų, kuriuos mokančių žmonių lieka vis mažiau. Todėl labai svarbu visa tai rodyti mūsų augančiam jaunimui, sudominti, leisti prisiliesti prie šios veiklos, praktiškai išbandyti savo rankomis, perimti vyresniųjų kartų patirtį. Galbūt tai padėtų net mažinti migraciją iš miestelių į didmiesčius, emigraciją iš Lietuvos į svetimus kraštus. Jaunimas ir vaikai turi labai gerai pažinti Lietuvos kultūrą, kraštą, tradicijas ir papročius, kad visa širdimi mylėtų gimtąsias vietas, būtų atviri savo kultūrai, semtųsi joje slypinčių turtų, neprarastų tautinio savitumo. Švenčionėlių bendruomenei „Žeimena“ kilo idėja imtis šios prasmingos misijos – įtraukti Švenčionėlių jaunimą į projektą, padedantį išsaugoti, puoselėti ir populiarinti kultūros vertybes. Nuolat besirūpinanti vaikų ir jaunimo problemomis, skatinanti vaikų ir jaunimo užimtumą visuomeniniame gyvenime bendruomenė „Žeimena“ parengė projektą „Kultūra jungia mus“, kurį rėmė VVG „Švenčionių partnerystė“. Projektas „Kultūra jungia mus“ - tai ir galimybė vaikams pailsėti mokslo metams pasibaigus, ir vienas geriausių būdų paįvairinti jaunimo laisvalaikį.

Praėjusią savaitę 30 įvairaus amžiaus švenčionėliškių vaikų ir jaunimo grupė Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre edukacinėje kūrybinėje stovykloje susipažino su Švenčionių krašto ir Rytų Lietuvos kultūriniu paveldu, autentišku krašto folkloru bei etnokultūra. Jaunimas ir vaikai stovykloje kartu mokysis lietuvių liaudies šokių, dainų, žaidimų, muzikos, taip pat susipažino su krašto istorija bei kulinariniu paveldu. Plati ir turtinga stovyklos programa kasdien turėjo naują temą, pažintinius užsiėmimus ir, žinoma, daug smagių pramogų.

Birželio 9-oji, diena, kai projekto dalyviai tik atvyko į Kaltanėnus, pagal programą buvo Rytų Aukštaitijos folkloro diena. Iš pat ryto įsikūrę, susipažinę ir net spėję „krikštynas“ surengti, projekto dalyviai susitikime su Aukštaitijos nacionalinio parko direkcijos kultūrologe Sigute Mudiniene pasinėrė į tautos dvasios lobius – liaudies dainų, folkloro muzikos, ratelių ir žaidimų sūkurį. Dieną vainikavo stovyklos atidarymo laužas, liaudiška vakaronė prie Žeimenos ir neįprasta folkšoko stiliaus diskoteka „Suk suk ratelį“.

Antrąją stovyklos dieną, kuri buvo kultūros paveldo, tradicinių amatų bei pažinimo diena, projekto dalyviai keliavo į Šlyninkos vandens malūną (Zarasų r.), dalyvavo edukacinėje duonos kepimo programoje, apžiūrėjo Zarasų ir Utenos miestus, lankėsi Vytauto Valiušio keramikos muziejuje, dalyvavo edukacinėje molio žiedimo programoje. Vakare dar laukė išradingas talentų šou.

Trečioji stovyklos diena buvo skirta seniesiems amatams ir pažinčiai su kultūros paveldu. Stovyklautojai mokėsi žvakių liejimo senuoju būdu ir juostų audimo vijimo būdu.

Kitomis dienomis projekto dalyviai taip pat dalyvavo įvairiausiuose renginiuose: susipažino su vaistažolininkyste, dalyvavo sveikatos valandoje „Sveikatos gurkšnis“, mokėsi „Saulės pasveikinimo“, keliavo dviračiais, plaukė baidarėmis, ėjo į turistinį žygį Aukštaitijos nacionalinio parko miškų takeliais pėsčiomis, linksminosi vakaronėse prie laužo, lankėsi Pakretuonės malūne ir kt.

Kultūra vienija ir sutelkia žmones prasmingiems ir kilniems darbams. Savo krašto istorijos, tradicijų ir paveldo puoselėjimas yra vienas svarbiausių jaunojo piliečio uždavinių. Projektas „Kultūra jungia mus“ buvo skirtas skatinti Švenčionėlių vaikų ir jaunimo bendras iniciatyvas, ugdyti socialinį aktyvumą, įtraukiant rizikos grupių atstovus. Visi tikslai pasiekti. Įvairių veiklų metu jaunimas susidraugavo, išmoko drauge veikti, kurti. Projekte dalyvavusiems socialinę atskirtį patiriantiems asmenims projektas suteikė galimybę integruotis į kultūrinį gyvenimą bei dalintis patirtimi kartu su bendruomene.

Švenčionėlių bendruomenė „Žeimena“ dovanojo miesto jaunimo grupei sveiką, prasmingą ir smagią savaitę.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ