Mes turime 395 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2994
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19195
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95225
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Projekto „Comenius“ dalyviai taria: „Iki pasimatymo!“

2014 m. birželio 21 d. šeštadienis Nr. 47 (1385)

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokytojai ir mokiniai, atrodo, galėtų lengviau atsikvėpti grįžę iš paskutinio, septintojo, „Comenius“ projekto susitikimo Turkijoje. Tačiau, pasak projekto koordinatorės Jelenos Diatlovos, dvejų metų bendras darbas tiek subūrė dalyvius, kad išsiskiriant ne vieno galvoje sukosi mintys apie naują projektą. Taigi pagyvensim, pamatysim. O dabar šiek tiek minčių bei idėjų apie ką tik pasibaigusį.

Švenčionėlių Mindaugo gimnazija jau antrą kartą dalyvavo daugiašalės partnerystės „Comenius“ projekte „Jaunimas be sienų – paauglių migracija Europoje“. Projekto temą pasufleravo pats gyvenimas – Europos Sąjungos ir viso pasaulio bendra problema – migracija. Norėta pažiūrėti, kaip migracija paliečia paauglius ir kokias pasekmes ji turi jų gyvenime. Mokiniai ir mokytojai aplankė 6 šalis: Rumuniją, Italiją, Ispaniją, Lenkiją, Vokietiją, Turkiją, o balandį džiaugėsi šių šalių vizitu mūsų gimnazijoje. Dirbdami tarptautinėse grupėse ir atlikdami namų darbus, mokiniai plėtė edukacinį bei kultūrinį akiratį: susipažino su migracijos privalumais ir trūkumais, suvokė stereotipų bei išankstinės nuomonės apie šalį neigiamą įtaką bendravimui.

Šiltų, draugiškų santykių užmezgimas tarp projekto dalyvių, ypač tarp mokinių, buvo ne mažiau siektinas tikslas nei edukacinis. Mes, gimnazijos mokytojai, baiminomės, kad mažame Švenčionėlių miestelyje, kur nėra didmiesčio jaunimo pamėgtų susitikimo vietų, nepavyks suburti vaikų. Tačiau mūsų miestelio trūkumai virto privalumais. Kadangi nebuvo daugybės kavinių ar disko barų, tai visų šalių mokiniai laiką leido kartu. Tai juos suartino taip, kaip, anot jų, nė vienoje kitoje šalyje. Tą patvirtino nesuvaidintos ašaros mokinių akyse, atsisveikinant oro uoste.

Ši patirtis galėtų būti paskatinimas mažų miestelių mokykloms nebijoti organizuoti didelių projektų, nes, kaip mes įsitikinome, mokiniams svarbiau už viską yra bendravimas.

Birutė RADZIULIENĖ

 
Reklaminis skydelis