Mes turime 222 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1157
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17358
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93388
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Kultūrų įkalnė“ – vieta, kur pabėgėliai sutinka Lietuvą

2014 m. birželio 21 d. šeštadienis Nr. 47 (1385)

Pasaulis – nerami vieta. Kartais nutinka taip, kad žmonės būna priversti bėgti iš savo gimtųjų namų sau už nugaros palikdami draugus, šeimas, o neretai ir viltį sugrįžti. Pabėgėliai – karų ir neramumų aukos blaškosi po visą pasaulį, ieškodami saugių namų. Pasprukę iš savo gimtinių, ieškodami prieglobsčio, klajūnai glaudžiasi įvairiose pasaulio šalyse, nestinga jų ir Lietuvoje.

Į mūsų šalį atvykę prieglobsčio prašytojai apgyvendinami Pabradės Užsieniečių registracijos centre, šalia šio centro įsikūręs dienos centras prieglobsčio prašytojams, pabėgėliams ir vietos bendruomenei - „Kultūrų įkalnė“. Dienos centro projekto vadovė Ilma Skuodienė prisipažįsta, kad idėją įkurti centrą ji puoselėjo kelerius metus ir šiai idėjai buvo lemta išsipildyti – dienos centras gyvuoja jau daugiau nei šešetą metų ir kasdien sulaukia daugiau kaip  30  žmonių. Tai prieglobsčio prašytojai, pabėgėliai ir vietiniai Pabradės gyventojai.

Pasak Vilniaus Caritas Užsieniečių integracijos programos vadovės Ilmos Skuodienės, svarbiausia, kad dienos centre susirinkusieji rastų bendrą kalbą, vienybę, norėtų pažinti, būtų aktyvūs ir geranoriški.  Čia susirenka įvairių pomėgių, kultūrų ir tikslų turintys žmonės. Vieni iš jų ateina norėdami kuo greičiau perprasti lietuvių kultūrą ir tradicijas, kiti itin aktyviai domisi galimybėmis Lietuvoje, o tretiems tiesiog patinka bendrauti.

Dienos centras yra įsikūręs Katalikų bažnyčios parapijoje, kuri tapo ne tik religiniu, bet ir socialiniu centru mažame miestelyje – Pabradėje. Dienos centre „Kultūrų įkalnė“ pabėgėliai turi galimybę sužinoti apie Lietuvą ir jos gyventojus, bendrauja su vietos bendruomenės nariais, sportuoja, žaidžia ir švenčia kartu.

Vienas pagrindinių dienos centro veiklos uždavinių – suteikti pagalbą ir padėti prieglobsčio prašytojams integruotis į Lietuvos visuomenę. Žmonės ypač noriai ir aktyviai dalyvauja kiekvieną mėnesį vykstančiuose renginiuose ir tradicinėse lietuvių bendruomenės šventėse.

Šventės ir neformalus bendravimas padeda įgyvendinti dienos centro siekius, kad, nepaisant rasės, religijos, lyties ir tautybės, visi žmonės būtų vieningi ir sėkmingai integruotųsi į mūsų visuomenę.

Dienos centras - didelis darbas, nes prieglobsčio prašytojai, atsidūrę Lietuvoje, išgyvena didelę nežinią.  Čia didelis dėmesys skiriamas vaikams, jų ugdymui, pažinimui. Su prieglobsčio prašytojais vaikais dienos centro darbuotojai ruošia pamokas, dalyvauja bendrame ugdyme su vietos bendruomenės vaikais, organizuoja šventes, sporto užsiėmimus.

Dienos centre „Kultūrų įkalnė“ prieglobsčio prašytojai bent kelioms valandoms gali atitrūkti nuo juos slegiančios rutinos ir kasdienių rūpesčių.

Čia dirba psichologas, socialinis pedagogas, kurie visada pasiruošę suteikti reikalingą pagalbą,  prieglobsčio prašytojai konsultuojami įvairiais klausimais, teikiamos medicinos paslaugos.

Dienos centras „Kultūrų įkalnė“  veikia darbo dienomis nuo 11.30 iki 17.30 valandos, jo veiklą koordinuoja Vilniaus arkivyskupijos Caritas.

Finansuojamas Europos pabėgėlių fondo ir iš dalies Lietuvos Respublikos, dienos centras, įsikūręs Bažnyčios patalpose. Vilniaus Caritas pagalbą pabėgėliams teikia nuo 2000 m. Pradėję nuo humanitarinės pagalbos teikimo prieglobsčio prašytojams, šiuo metu jiems teikia ne tik tai, bet ir visapusišką socialinę pagalbą.

Žmonių, kurie dėl persekiojimų ar karinių konfliktų buvo priversti palikti savo šalį, skaičius didėja. Tam įtakos turi įvairūs veiksniai: nuo karinių konfliktų ir išteklių trūkumo iki politinio persekiojimo.

Viena iš neatimamų žmogaus teisių yra teisė prašyti prieglobsčio ir juo naudotis. Lietuva pabėgėlius priimančiu kraštu tapo 1996 metais.

Iš savo šalių išvyti netolerancijos, diskriminacijos ar karinių konfliktų, prieglobsčio prašytojai persikeldami į kitą šalį pasirenka nežinią – jie nemoka nei naujosios šalies kalbos, neturi teisinio statuso, dažnai atsiskiria nuo artimųjų. Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis - visame pasaulyje 42,5 milijonai žmonių 2011 metais buvo arba pabėgėliai (15,2 milijonai nuo bendro skaičiaus), arba šalies viduje perkeltieji asmenys (26,4 milijonai), arba prieglobsčio prašytojai (895 tūkstančiai).

 
Reklaminis skydelis