Mes turime 198 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1093
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15092
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62418
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Smurtautojai neišvengs atsakomybės

2014 m. birželio 28 d. šeštadienis Nr. 48 (1386)

Pirmąjį mėnesį mūsų rajone dirbančiam Vilniaus AVPK Švenčionių komisariato viršininkui Josif Kuzmickij labiausiai į akis krito besaikis alkoholio vartojimas ir to pasekmė - smurtas. Viršininkas įsitikinęs - smurtautojų aukos turi būti apsaugotos, o smurtautojai – griežtai įvertinti. Ne taip seniai priimtas Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas sudaro sąlygas tą padaryti. Apie šią ir kitas problemas kalbamės su Vilniaus AVPK Švenčionių komisariato viršininku Josif Kuzmickij, po pareigūnų rotacijos atvykusiu į Švenčionis iš Vilniaus rajono, kur dirbo analogiškose pareigose.

 

Ar sunkiau pradėti darbą po perkėlimo į kitą rajoną?

Dėl to sunkumų nepajutau. Mano darbo stažas policijoje – 36 metai, esu dirbęs visuose komisariato padaliniuose, tad perkėlimas jokios įtakos neturėjo. Analizuodamas ataskaitas, kitus dokumentus susidariau supratimą apie rajoną, mano naująją darbovietę. Nesakau, kad jau viską gerai žinau, bet nuomonę susidariau. Dalis Švenčionių rajono – Pabradės zona, kuri ribojasi su Vilniaus rajonu, man pažįstama, Švenčionių ir Švenčionėlių zonoje esančių kaimų, tiesa, visiškai nežinojau, tad dabar reikia šiek tiek laiko susipažinti, bet tai ne problema.

 

Ar labai skiriasi situacija Vilniaus ir Švenčionių rajonuose?

Jeigu žiūrėsime stambiu mastu, skiriasi. Pirmiausia Vilniaus rajone yra 100 tūkst. gyventojų, o Švenčionių rajone – 26 tūkst., komisariato kolektyvas Vilniaus rajone dvigubai didesnis. Bet tuo esminiai skirtumai ir baigiasi. Analizuojant situaciją aiškėja, kad nusikalstamumas (jis skaičiuojamas proporcingai gyventojų skaičiui) toks pats, pagal kai kurias veikas situacija čia nėra ramesnė, iškvietimų (proporcingai gyventojų skaičiui) abiejuose rajonuose yra panašiai.

Švenčionių rajonas reikšmingai skiriasi nuo Vilniaus rajono tuo, kad Vilniaus rajone daug gyventojų yra atvykę iš kitur, o Švenčionių rajone daugiausia ilgai čia gyvenančių žmonių, jie išlaiko kaimo vietovių tradicijas – kaimynų, šeimos, vieni kitus pažįsta, palaiko ryšius. Tokios bendruomeniškos vietovės saugesnės. Gaila, bet daug ir girtuoklių, o su tuo susiję ir nusikaltimai. Kiek stebėjau per mėnesį, dažniausiai iškvietimai tradiciniai – girtaujama, po to smurtaujama.

 

Pirmoji Jūsų darbo savaitė mūsų rajone buvo nerami?..

Taip, bet tikiuosi, kad tai atsitiktinis sutapimas. Navasiolkų kaime vyras nušovė žmoną, šis įvykis taip pat susijęs su alkoholiu. Tą pačią savaitę buvo pranešimas apie sunkų nusikaltimą - ginkluotą apiplėšimą Pabradėje – užpultas ir sumuštas pardavėjas, atimta per penkis tūkst. litų. Per parą nusikaltimas buvo ištirtas, nustatyta, kad pardavėjas pats inscenizavo užpuolimą ir pasisavino pinigus. Pinigai grąžinti. Įrodyti buvo labai sunku, nes iš anksto gerai pasirengta, viskas suplanuota. Pareigūnas Aleksandras Pliavga tyrė labai profesionaliai ir bus paskatintas. Yra gerų darbuotojų, kurie sugeba dirbti.

Tą pačią savaitę buvo ir tragiškas autoįvykis – žuvo dviratininkas.

 

Kaip vertinate situaciją rajono keliuose?

Eismo judėjimas nėra didelis, gal kiek intensyvesnis apie Pabradę, sąlyginai ramu. Dirba ir spec. transportas (nepaženklintas,- red. p.), kuris tikrina eismo saugumą. Pažeidimų yra, užfiksuojama po keletą girtų vairuotojų per dieną, bet čia situacija nepalyginti su smurto problema.

 

Atrodo, dėl smurto mažinimo Jūs nusiteikęs ryžtingai?

Taip. Smurtas - labai skaudi problema, jis sudaro apie 25 proc. visų įvykių. Smurto poveikis yra ir fizinis, ir psichologinis. Už jį yra atsakomybė. Mes privalome surinkti medžiagą, įrodyti ir patraukti kaltininką į baudžiamąją atsakomybę. Aišku, ar teikti teismui, sprendimą priima prokuroras.

Galimas ir susitaikymas, nieko blogo, kai žmonės susitaiko, tokių atvejų nemažai. Praėjusiais metais rajone buvo pradėti 82 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto artimoje aplinkoje, 20 atvejų nukentėjusios susitaikė su įtariamaisiais, ir tyrimai nutraukti. Jeigu vis dėlto smurtas kartojasi, susitaikymo daugiau negali būti, smurtautojas teisiamas, o to, patikėkit, niekas nenori, kaip ir niekas nenori sėdėti areštinėje, o smurtautoją pareigūnai 2 paroms uždaro areštinėje, vėliau jis paprastai, kol vyksta tyrimas, iškeldinamas iš būsto.

 

O jeigu smurtautojas neturi kur laikinai apsistoti?

Čia jau tikrai ne aukos ar pareigūnų problema, pačiam tenka pasirūpinti. Jeigu yra toks sprendimas, įtariamasis privalo jį vykdyti.

 

Ar įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui smurto sumažėjo?

Įstatymas stipriai paveikė situaciją. Ten, kur normaliai atliekamas darbas, ženkliai sumažėjo smurto artimoje aplinkoje, pavyzdžiui, Vilniaus rajone – perpus.

Kol nebuvo įstatymo dėl apsaugos nuo smurto, mums buvo labai sunku dirbti. Žmonės kreipėsi, o mes negalėjome padėti. Dabar yra visos galimybės. Smurto aukos turi žinoti, kad jos bus apgintos, apsaugotos, o smurtautojas neišvengs atsakomybės, tad drąsiai reikia kreiptis į policiją pagalbos. Įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, smurtautojas iki teismo atskiriamas nuo aukos iškeldinant iš būsto, kad nedarytų poveikio. Šį mėnesį visais tokiais atvejais kreipėmės į teismą dėl iškeldinimo, ir tik vienu atveju asmuo nebuvo iškeldintas. Darysime viską kad mažėtų smurto, kad jo pasekmės nebūtų tokios skaudžios. Visais atvejais ištirsime ir kaltus patrauksime atsakomybėn. Smurtautojai privalo tai žinoti – niekas neišsisuks.

Aukoms iš karto siūloma krizių centro specialistų pagalba.

 

Kas dažniausiai praneša apie smurtą?

Dėl smurto dažniausiai kreipiasi aukos, bet kartais jos būna labai įbaugintos, tad pranešti gali ir artimieji, kiti žinantys asmenys – vis tiek vykdysime tyrimą. Yra atvejų, kai šeimoje smurtą patiria vaikai. Į policiją gali kreiptis jie patys arba tokį faktą taip pat gali pranešti kiti žinantys asmenys. Kreipiuosi į visuomenę – nebūkime abejingi!

 

O jeigu auka iš baimės neigia smurtavimą, ar pranešimas nebus palaikytas melagingu?

To nereikia bijoti - tiriant įvykį viskas paaiškėja. Pasitaiko tikrai melagingų iškvietimų. Kartu gėrė, susipyko, nutarė atkeršyti, kviečia policiją. Norėčiau pabrėžti, kad nereikia tuo piktnaudžiauti – už melagingus iškvietimus traukiama į administracinę atsakomybę, baudos didelės, iki 300 Lt.

 

Ar mūsų rajone mažėja smurto atvejų?

Gaila, bet negalėčiau to patvirtinti. Šiais metais rajone registruota daugiau įvairių nusikalstamų veikų. Dirbu tik vieną mėnesį, negalėčiau neįsigilinęs vienareikšmiškai to vertinti – gali būti, kad didėja nusikalstamumas, bet gali būti ir taip, kad pareigūnai aktyviau dirba, o gal visuomenė tapo aktyvesnė. 2013 metų I pusmetį buvo registruota 2192 įvykiai, o šių metų I pusmetį – 2554. Į PK pristatyta pažeidėjų pernai I pusmetį 401 (iš jų 235 neblaivūs), šiemet – 419 (302 neblaivūs). Smurto atvejų taip pat padaugėjo: per 2013 metus dėl smurto artimoje aplinkoje pradėti 82 ikiteisminiai tyrimai, o šiais metais per pusmetį jau 57. Aš, naujasis komisariato vadovas, esu dėl to sunerimęs ir kreipiuosi į visuomenę – su šiuo negatyviu reiškiniu turime visi kovoti. Mes padarysime viską, kad į kiekvieną pranešimą būtų labai griežtai reaguojama. Kreipiuosi ir į smurtautojus – jų elgesys bus griežtai įvertintas, niekas neišvengs atsakomybės.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ