Mes turime 386 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3371
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19572
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95602
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kai akyje laivas išskleidžia bures

2014 m. birželio 28 d. šeštadienis Nr. 48 (1386)

Pažangiausiais šių laikų akių chirurgijos lazeriais ir regėjimo atstatymo būdais Akių lazerinės chirurgijos centre pacientai gydomi jau nuo 2001 m. Tai – pirmoji privati tokio pobūdžio klinika, kurią įkūrė vienas labiausiai patyrusių Lietuvos oftalmologų Algimantas Gutauskas, akių refrakcinės chirurgijos pradininkas mūsų šalyje.

Šiemet A. Gutausko centre jau pradėtos operacijos pačiu pažangiausiu pasaulyje ir vieninteliu Lietuvoje femtosekundiniu lazeriu, kurio pagalba akys operuojamos be pjūvių.

Be lazerinės chirurgijos A. Gutauskas savo centre su patyrusių medikų komanda puikiai įvaldęs ir kataraktos operacijas, kurias kompensuoja Ligonių kasos.

Ar baisu, kai medikai nustato, jog akis užvaldė katarakta, dėl kurios ima blogėti regėjimas, o tiems pacientams, kurie per ilgai delsė pasitikrinti, jau sunku, ištiesus ranką, savo pirštus susiskaičiuoti?

„Ne taip retai patenku į tokią nesmagią situaciją, kai po kataraktos operacijos pagyvenę žmonės man lenkiasi bučiuoti rankos, lyg būčiau pakeitęs jų likimą. Tačiau iš tikrųjų – šiais laikais, kai akių chirurgijos technologijos taip ištobulėję, rezultatai po kataraktos operacijų labiau nei akivaizdūs“, – gerą žinią visiems tiems, kam diagnozuota ši liga, pranešė Akių lazerinės chirurgijos centro, turinčio padalinius Vilniuje ir Kaune vadovas Algimantas Gutauskas.

 

Spalvinga operacijos istorija

Kataraktos operacijos istorija siekia Viduramžių laikus, kai jas turgaus aikštėse atlikdavo barzdaskučiai.

Nedideliu instrumentu, panašiu į virbalą, jie durdavo savo „pacientams“ akies lęšiuką ir nuskandindavo akies viduje. Po tokios egzekucijos žmonės dažniausiai praregėdavo, nors infekcijų skaičius ir būdavo ženklus.

 

Dirbtinio lęšiuko era

Naujoji kataraktos operacijų era prasidėjo XX a. viduryje, kai atsirado dirbtiniai lęšiukai. Prieš tai daugelis pagyvenusių žmonių, susirgusių katarakta, vaduodavosi vos ne piršto storio akiniais.

Bet, atsiradus dirbtiniems lęšiukams, medikai dar neturėjo kataraktos operacijai būtinų – plonų siūlų pjūviui užsiūti.

Ilgainiui kataraktos operacijos technologija tiek ištobulėjo, kad žmogaus akies lęšiukai pakeičiami dirbtinais, kurie funkciškai beveik nesiskiria nuo natūralių.

„Pjūvis akyje sumažėjo iki poros milimetrų. Kadangi lęšiukas labai minkštas jis yra susukamas į ritinėlį ir lyg švirkštu įstumiamas į akį,  kurioje išsiskleidžia. Senasis lęšis iš akies ištraukiamas specialiu ultragarsiniu aparatu“, – drąsino būsimus pacientus A. Gutauskas.

 

Operacijos gali prireikti daugumai

A. Gutausko Akių lazerinės chirurgijos centre kataraktos operacijos tokios dažnos, kad jau tapo kasdienybe.

Paklaustas, kas lemia susirgti katarakta, chirurgas aiškino, jog viena svarbiausių priežasčių – paveldimumas, tačiau įtakos šiai ligai turi dažnas ultravioletinių spindulių poveikis akims. Rūkymas ir cukrinis diabetas taip pat gali tapti kataraktos priežastimi.

„Jeigu žmogus dėl pablogėjusio regėjimo atvyksta pas okulistą, tikėdamasis, kad jam bus išrašyti akiniai, o išgirsta, kad jau prasidėjo katarakta, gali nusiraminti. Tai – viena geriausių diagnozių. Kai kurie mano pacientai, perkopę septintą dešimtį, po kataraktos operacijos su dirbtiniu lęšiuku pradėjo kur kas geriau matyti nei matė jaunystėje“, – pasakojo A. Gutauskas.

Drąsindamas nedelsti, apsisprendžiant kataraktos operacijai, patyręs chirurgas priminė, jog ilgai neoperuojama katarakta gali sukelti ir kitas akių ligas. Apmaudžiausia būtų sulaukti glaukomos - „Glaukomos išgydyti neįmanoma. Galima tik pristabdyti. Kai tik žmogus pajaučia, kad katarakta jau trukdo kasdieniam gyvenimui, derėtų nedelsiant kreiptis pas oftalmologus. Jos diagnostika labai paprasta ir trunka vos kelias minutes“, – patarė A. Gutauskas.

79 metų vilnietis Juozas, po jį prieš metus ištikusio širdies infarkto pajuto, kad prasčiau mato viena akimi: „Vieną dieną ant akies tarsi tirštas rūkas nusileido, mačiau tik šešėlius, apsilankęs pas oftalmologą, sužinojau, kad mano regėjimą sutrikdė katarakta“.

„Kartą per radiją išgirdau apie akių chirurgą A. Gutauską ir kad jis turi savo kliniką Vilniuje, kur atlieka kataraktos operacijas. Norėjau kuo greičiau susigrąžinti regėjimą, todėl ir ryžausi operacijai, atidėjęs visus darbus“, – pasakojo ponas Juozas.

Po jam A. Gutausko atliktos kataraktos operacijos praėjo jau trys savaitės. Operuota akimi vyriškis mato dar geriau nei sveikąja, akinių prireikia tik skaitant.

„Iš tikrųjų nesuprantu žmonių, kurie baiminasi kataraktos operacijos. Nei operacijos metu, nei po jos, jokio ypatingo skausmo aš nejutau. Žinoma, po operacijos akyje šiek tiek jautėsi įtampa, bet dabar nieko absoliučiai nebejaučiu. Mano vienas giminaitis ilgai delsė, vis tarėsi su draugais ir pažįstamais, ar ryžtis kataraktos operacijai, kol galiausiai beveik apako, o medikai atsisakė operuoti, nes buvo per vėlu“, – nepaisant garbingo amžiaus, žvaliai savo patirtimi dalijosi ponas Juozas.

Monika BARAUSKAITĖ

 
Reklaminis skydelis