Mes turime 398 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5096
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21297
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97327
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Įspūdinga Švenčionių miesto šventė, skirta parapijos 600 metų jubiliejui

2014 m. birželio 28 d. šeštadienis Nr. 48 (1386)

Mes esame šios žemės vaikai ir mylėkime ją lyg motiną. Didžiuokimės savo garbinga kilme, nes mūsų protėviai čia, šiame krašte, gyveno ne vieną tūkstantį metų iki krikšto, kurį Lietuva priėmė prieš 627 metus, o vos po ketvirčio amžiaus Nalšios žemėje Švenčionyse buvo įkurta parapija, išdygo pirma, tegul ir nedidelė, medinė bažnytėlė. Ir mes po šešių šimtų metų jau 21 amžiuje minėdami gražų Švenčionių parapijos jubiliejų pabandėme pažvelgti į tą laikotarpį ir puslapis po puslapio pervertėme ir parapijos, ir bažnyčios istoriją, liko padėti paskutinį tašką – apžvelgti parapijos jubiliejui skirtus Švenčionių miesto šventės renginius, kurie prasidėjo pasibaigus šv. Mišioms ir koncertui Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje.

Švenčionių miesto parke jau nuo 15 val. šurmuliavo prekybos mugė, kiek vėliau prasidėjo pramogos vaikams. Mažieji ir pažaisti, ir piešti galėjo. Įdomus buvo bendras savivaldybės, policijos ir PGT renginukas, skirtas pagalbos numeriui 112. Mažieji šventės dalyviai galėjo ne tik gaisrininko šalmą užsidėti, bet ir policijos ar gaisrininkų automobilyje pasėdėti, net ir garso sireną buvo galima įjungti. Nepastebimai greitai prabėgo tas trejetas valandų, ir būgnų garsai bei „Gelmės“ šokių grupės atliekama simbolinė kompozicija „Geltona, žalia, raudona“ paskelbė apie rajono meno kolektyvų koncerto „Dovana miestui“ pradžią.

Gražiais žodžiais į susirinkusius kreipėsi šventės vedėjai Kristina Spiridonovaitė ir Deividas Dubinovas, o sveikinimo žodžius gausiai susirinkusiems miestelėnams ir svečiams tarė Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis ir Švenčionių Visų Šventųjų parapijos klebonas Vidas Smagurauskas.

- Norėčiau šiandien visus pasveikinti su tokiu gražiu jubiliejumi. Nuo pat ryto vyksta įvairūs renginiai. Dar prieš gerą pusmetį mes su dekanu susitarėme dėl parapijos ir miesto šventės birželio 15-ąją, ir sutarėme, kad iki pietų rūpinasi dekanas pirma dalimi, o po pietų jau savivaldybė. Sukirtome rankomis, ir matome, kad pirma dalis pavyko puikiai. Ir kryžius pašventintas, ir šv. Mišios, ir koncertas bažnyčioje buvo puikus. Norėčiau dekanui savo ir visų miestelėnų vardu padėkoti už puikų ikipietinį renginį. Liko antroji dalis, kuris, tikiu, irgi bus puiki. Visiems linkiu geros šventės, geros nuotaikos. Jei patys norėsim linksmintis, ir šventė bus gera. Kuo geriausio vakaro jums visiems, - kreipdamasis į susirinkusius kalbėjo rajono meras Vytautas Vigelis. Meras perdavė Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės ir LR Seimo nario Vytauto Gapšio sveikinimus.

- Gerbiamasis mere, gerbiami susirinkusieji, mūsų Švenčionių miesto žmonės bei svečiai. Dėkoju Dievui už šią nuostabią progą ir šios šventės pirmąją dalį. Dėkoju jums, kurie dalyvavote pirmoje dalyje. O šventė tęsiasi, tęsiasi linksmoji jos dalis. Linkiu jums gero pasibuvimo, nes tokį gražų 600 metų jubiliejų džiugu švęsti kartu su jumis, su tais, kurie gyvenate šioje parapijoje, kurie puoselėjate vertybes ir meilę savo parapijai, bažnyčiai ir vieni kitiems. Džiugu, kad prie šios šventės prisideda ir savivaldybė, jų dėka vyko toks gražus koncertas bažnyčioje, taip pat jų dėka švenčiame parapijos jubiliejų čia, miesto parke. Nepamirškite gyvenime, kad turėjote tokią gražią sukaktį – 600 metų savo parapijoje ir šventėte ją būdami kartu. Prisiminkite tai ir gyvenkite kuo ilgiau tais įspūdžiais, kurie įkvėps jus gyventi tikėjime ir meilėje vienų kitiems ir savitarpio supratime, - sveikindamas susirinkusius su prasminga švente kalbėjo Švenčionių Visų Šventųjų parapijos klebonas Vidas Smagurauskas.

O po to prasidėjo dvi valandas trunkantis koncertas, bet prieš pasakojimą apie koncerto eigą norėčiau pacituoti porą minčių, kurias išsakė vedėjai.

- Graži Švenčionių žemė. Gyva kalba, stipri tikėjimu, palaiminta ir nušviesta vilties. Šviesūs žmonių veidai, skambios jų dainos, trankūs šokiai, - sakė Kristina.

- Mes linkime, kad šiandien jus lydėtų gera nuotaika, tik puikūs įspūdžiai ir nepamirštamos akimirkos, o šventinį koncertą „Dovana miestui“ jums dovanoja rajono meno kolektyvai, - skelbdamas koncerto pradžią sakė Deividas.

Gražiai supintą dainų, šokių ir muzikos pynę pirmieji pradėjo Švenčionių miesto kultūros centro dainių ir šokių ansamblis „Aukštaitija“. Po jų scenoje pasirodė Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos vaikų dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitukas“. Po temperamentingo šio kolektyvo pasirodymo ramiai nubangavo Švenčionių miesto kultūros centro šokių kolektyvo „Trepsis“ sušoktas šokis. Šventės scenarijus buvo taip supintas, sudėliotas, kad ramų pasirodymą keitė dinamiškas, toks buvo ir Švenčionėlių progimnazijos šokių kolektyvo „Lašas“ šokis. O kai scenoje su mažaisiais šokėjais pasirodė Švenčionėlių miesto kultūros centro pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Senjorai“, žiūrovai plojo visą laiką, kol truko šokis. Net 4 kūrinius atliko Pabradės m. kultūros centro kapela „Žeimena“ kartu su moterų vokaliniu ansambliu, o juos pakeitę Švenčionėlių meno mokyklos merginų ir jaunių šokių kolektyvo „Lūgnė“ šokėjai vėl padovanojo žiūrovams puikią dinamikos ir ritmo dozę. Solidžiai scenoje atrodė ir jungtinis saksofonininkų ansamblis ir vis drąsiau scenoje besijaučiantis Pabradės meno mokyklos jaunųjų smuikininkų ansamblis. Argi gali likti žiūrovas abejingas Švenčionių modernaus šokio kolektyvo „Erdvė“ ar puikias tradicijas ir gražius pasiekimus turinčios Pabradės meno mokyklos šokių kolektyvo „Gelmė“ šokiams. O akordeonisto Daumanto Stundžios atliekami kūriniai žavi jau ne vienus metus. Gražiai skambėjo ir Pabradės merginų pučiamųjų grupės ir būgnininko atlikti kūriniai. Kartais nejučiomis pagalvoji, ir iš kur toje Pabradėje tiek pūtikų išauga, o koncertą, kaip pradėjo taip ir užbaigė „Gelmė“, sušokusi šventinę polką.

Dėkodami už puikų pasirodymą kolektyvams Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis ir Švenčionių Visų Šventųjų parapijos klebonas Vidas Smagurauskas kolektyvų vadovams įteikė padėkas. Padėkos buvo įteiktos Virginijai Beržinskienei, Renatai Grigianecienei, Žanai Gumenajai, Virginijai Indriūnienei, Larisai Isačenko, Živilei Junevičiūtei, Rasai Kalendienei, Jekaterinai Matulevičienei, Margaritai Matiušonok, Stasiui Montrimui, Jolantai Razmienei, Agnei Rickevičienei, Virginijai Subelienei, Vidai Vilutienei ir Bronislovui Vilimui.

Pasibaigus padėkų įteikimo ceremonijai, koncertinė programa tęsėsi toliau, o ją tęsė dainininkas Vytautas Šiškauskas, o baigėsi Švenčionių miesto šventė, skirta parapijos 600 metų jubiliejui, „Pop Ladies“ pasirodymu.

Graži ir prasminga šventė baigėsi, bet jos aidai prisiminimais sugrįš dar ne kartą, o Švenčionių parapijos 600 metų jubiliejaus paminėjimas bus įrašytas į Švenčionių rajono istorijos metraštį.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis