Mes turime 340 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6324
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28211
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72194
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Įgyvendintas projektas „Tautosakos fiksavimas Berniūnų kaime“

2014 m. liepos 16 d. trečiadienis Nr. 53 (1391)

Berniūnų kaimo bendruomenė „Mojus“ atgaivino nemažai gražių tradicijų ir ženkliai prisidėjo prie kaimo gyvenimo pagerinimo. Įgyvendintas ir dar vienas projektas „Tautosakos fiksavimas Berniūnų kaime“, kurį iš dalies finansavo LR Kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos, autorinių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programa. Projekto uždarymui ir surinktos medžiagos apibendrinimui buvo surengtas ir baigiamasis susirinkimas su Berniūnų kaimo žmonėmis ir jaunaisiais atlikėjais. Visi aptarė, kiek ir ko surinko, kaip pasisekė susisteminti ir išleisti.

O nuveikta tikrai didelis ir reikšmingas tautosakos fiksavimo darbas: aplankyta 14 Berniūnų kaimo sodybų, pabendrauta su 36 gyventojais, užfiksuotas ir kulinarinis paveldas – 9 Berniūnų kaimo patiekalai. Užrašyta 12 dainų tekstų, 4 legendos, 6 pasakojimai (padavimai), 14 žaidimų, 4 šokiai (rateliai). Visa tai įrašyta į kompaktinę plokštelę, kurios padaryta 50 kopijų.

Ypač vertingi ir įdomūs pokalbiai buvo su vyriausia Berniūnų kaimo gyventoja Veronika Veikutiene, daug tautosakos pateikė ir Vilė Veikutienė, Danutė Micevičienė, Bronislava Veikutienė, Danutė Rimšelienė ir kiti.

Projekto įgyvendinimas parodė, kad kaimo žmonių išmintimi ir kultūriniu paveldu domisi vaikai bei jaunimas. Jų ypač daug dalyvavo projekto pristatyme Berniūnuose, erdviame kieme prie bendruomenės namų. Iš viso projekto pristatyme dalyvavo 80 žmonių. O Švenčionėlių miesto kultūros centro vaikų folkloro kolektyvas „Erškėtėlis“ iš surinktos tautosakos parengė programą, su kuria pasirodė šių metų jubiliejinėje Dainų šventėje.

Tokį uždavinį ir kėlė projekto sumanytoja bendruomenės „Mojus“ pirmininkė Ona Raguckienė ir projekto vadovė Vida Vilutienė – mokyti jaunimą bendrauti su vyresniąja karta, geriau suprasti tarmes, dažniau atsitraukti nuo kompiuterių, o prioritetą skirti „gyvam“ bendravimui, ypač su vyresniaisiais, iš kurių verta pasisemti gyvenimiškosios patirties ir išminties. Be to, Švenčionėlių miesto kultūros centro folkloro kolektyvams „Erškėtėlis“ (vadovė Loreta Šidlauskienė) ir „Sudota“ (vadovė Leonarda Vilčiauskienė) tai gera proga atnaujinti ir savo repertuarą niekur negirdėtomis, unikaliomis Berniūnų krašto dainomis, rateliais ir žaidimais.

Projekto rengėjos džiaugėsi, kad Berniūnų kaimo žmonės aktyviai dalyvavo visuose projektiniuose renginiuose, noriai dalinosi ir senovinių valgių receptais, stengėsi prisiminti kuo senesnių dainų, šokių, žaidimų, legendų ir padavimų. Visi tikisi, kad tokių ar panašių projektų dar daug bus parengta bei įgyvendinta ir ateityje.

Irena POŽĖLIENĖ