Mes turime 191 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3556
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17555
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64881
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kiek kainuoja miško ūkio veikla?

2014 m. liepos 19 d. šeštadienis Nr. 54 (1392)

Planuojantiems įsigyti miško ir užsiimti ūkine veikla aktualu žinoti, kaip ūkinė veikla yra apmokestinama ir kokią naudą miško savininkas gali gauti parduodamas arba eksploatuodamas įgytą mišką.

Mokesčiai priklauso nuo teisinio asmens subjektiškumo ir nuo to, kokia forma parduodamas miškas. „Parduodant miško valdąkartu su žeme, jei turtas išlaikytas daugiau nei 3 metus, mokesčiųmokėti nereikia. Parduodant medienąstačiu mišku, taikomas 15 proc. gyventojųpajamųmokestis (GPM) su 8000 Lt neapmokestinama suma“, –paaiškino Lietuvos miško savininkųasociacijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Kazimieras Šiaulys.

Jeigu medienos nenukirstu mišku pirkėjas ir pardavėjas yra fiziniai asmenys, mokestįsumoka pardavėjas. Kai juridinis asmuo perka statųmiškąišfizinio asmens, mokestis išskaitomas ir sumokamas juridinio asmens.

Fiziniam asmeniui parduodant medienąstačiu mišku kitiems fiziniams ar juridiniams asmenims bent dukart per metus, tai prilyginama individualiai veiklai ir taikomas 5 proc. GPM nuo pelno mokestis, taip pat socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo mokesčiai. Juridiniai asmenys turi mokėti tokius pačius mokesčius, kaip ir kitos pelno siekiančios bendrovės. Įmonėįregistruojama ir kaip PVM mokėtoja, jei jos metinės apyvartos suma siekia 150 tūkst. litų.

Pažymėtina, kad nuo 2015 m. sausio 1 d. pradedamas taikyti ir privalomasis 5 proc. mokestis nuo pajamųužžaliavinęmedienąir stačiąmišką.

 

Priklauso nuo gebėjimo organizuoti miško darbus

Pajamas, jei tvarkingai auginamas, miškas pradeda duoti nuo 20 metų. Kokia pelno dalis atitenka miško savininkui atskaičiavus mokesčius, priklauso ne tik nuo miško rūšies, bet ir nuo to, kaip miško savininkas geba organizuoti miško darbus. Anot specialisto, norintiems įsigyti miško derėtųne tik pasidomėti miško brandumu, klase bei amžiumi, bet ir įvertinti miško kirtimo, ištraukimo kaštus, galimąmedžiųsupuvimo procentąir kitus galimus rizikos faktorius. Reikėtųatsižvelgti ir į1 hektaro nebrandaus miško sutvarkymo kainą, kuri gali svyruoti nuo 500 iki 1500 litų, priklausomai nuo sąlygų, kuriose tenka dirbti eksploatuojantiems mišką.

Vyrauja įsitikinimas, kad pelninga miško ūkio veikla gali užsiimti tik dideliųmiško valdųsavininkai. Tačiau kaip teigia K.Šiaulys, net ir mažesnįplotąturintiems savininkams išlaidos gali atsipirkti pabrangus medienos kainai: „viskas priklauso nuo to, ar asmuo įsigijęs miškąplanuoja dirbti pats, ar remtis samdomu darbu –minimaliai naudojantis rangovųpaslaugomis galima verstis, turint 200 hektarųnuosavo miško. Anksčiau reikėdavo bent 400–500 hektarų, tačiau, pabrangus medienai ir efektyviai investuojant įmišką, sumažėjo reikalingas miško plotas. Pabrango ir biokuras, o tai leidžia galvoti, jog išmažesnio ploto galima išgyventi.“

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija.