Mes turime 290 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2721
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12908
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88938
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Per pirmąjį 2014 m. pusmetį eismo nelaimėse žuvo 2 žmonės

2014 m. liepos 23 d. trečiadienis Nr. 55 (1393)

Beveik kas dieną iš televizijos, radijo, spaudos ar interneto sužinome apie eismo nelaimes ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. O kokia situacija buvo Švenčionių rajone per pirmą šių metų pusmetį? Apie eismo įvykius, jų pasekmes ir problemas, susijusias su Kelių eismo taisyklių pažeidimais, sutiko pasikalbėti Vilniaus AVPK Švenčionių RPK Kelių policijos poskyrio viršininkas Igor Anisin.

- Kadangi jau kelinti metai registruojame tik įskaitinius eismo įvykius, t.y. – eismo įvykius, kurių metu nukentėjo arba žuvo žmonės, viso eismo įvykių spektro analizės mes neturime, o įskaitinių eismo įvykių šiemet per pirmą pusmetį turėjome 4. jų metu 2 žmonės žuvo ir 3 sužeisti. Gaila, jau ir antrąjį pusmetį, jam vos prasidėjus, yra vienas žuvusysis. Per 2013 m. pirmą pusmetį buvo užregistruoti 7 įskaitiniai eismo įvykiai, net trimis daugiau nei šiemet. Žuvusių pernai per pirmą pusmetį eismo nelaimėse buvo 1, o sužeistų – 7. Pažvelgę į skaičius matome, kad žuvusių pernai per tą patį laikotarpį buvo mažiau, o sužeistų – daugiau. Bet tai tik skaičiai, už kurių slypi ne tik fizinis, bet ir dvasinis skausmas, - apie avaringumą pasakoja Švenčionių RPK Kelių policijos poskyrio viršininkas Igor Anisin.

- O kaip dėl KET pažeidimų? Kiek jų nustatyta per pirmąjį pusmetį?

- Kelių eismo taisyklių pažeidimų per pirmą šių metų pusmetį nustatyta 1849. Didžiąją jų dalį sudaro leistino greičio viršijimas. Iš viso nustatytas 841 atvejis, kai vairuotojai viršijo leistiną greitį. 370 vairuotojų leistiną greitį viršijo nuo 10 iki 20 kilometrų, 366 vairuotojai greitį viršijo nuo 20 iki 30 km, 73 vairuotojai leistiną greitį viršijo nuo 30 iki 40 km, 20 vairuotojų – nuo 40 iki 50 km per valandą ir 2 vairuotojai leistiną greitį viršijo daugiau nei 50 km per valandą. Kaip matome, greičio mėgėjų turime nemažai, ir tai kelia nerimą, nes kuo didesnis greitis, tuo liūdnesnės bus pasekmės atsitikus eismo nelaimei. Ir nors greitį kontroliuojančių prietaisų daugėja, bet greičio mėgėjų nemažėja.

- Ar daug sulaikyta neblaivių vairuotojų?

- Kadangi dabar kitokia policijos patrulių darbo specifika, tai ir neblaivių piliečių, vairuojančių transporto priemones, sulaikoma šiek tiek mažiau, bet tai nereiškia, kad neblaivūs vairuotojai gali jaustis ramūs. To nėra ir nebus, nes vykdomi reidai, o ir budėjimo metu tikrinami įtartini vairuotojai. Per pirmą pusmetį Švenčionių r. sulaikyti 69 piliečiai, kurie vairavo mechanines transporto priemones išgėrę. Dar pridėkime 72 neblaivius dviratininkus ir turėsime solidų skaičių.

- O kokie kiti dažniausiai pasitaikantys KET pažeidimai?

- Pradėkime nuo saugos diržų, už kurių nesegėjimą baudos gana solidžios. Per pirmą pusmetį policijos pareigūnai nustatė 134 saugos diržų nenaudojimo atvejus. Bauda už šį pažeidimą – nuo 100 iki 200 litų. 13 vairuotojų šį pažeidimą padarė pakartotinai. Čia bauda jau nuo 200 iki 300 litų arba teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas 1 mėnesiui. Be galiojančios techninės apžiūros nustatyti 78 pažeidimai, be draudimo – 113 pažeidimų, ženklų reikalavimų nepaisė ir buvo nubausti 59 vairuotojai, neturintis vairuotojo pažymėjimo važinėjo ir buvo sulaikytas 31 pilietis, už chuliganišką, pavojingą vairavimą nubausti 8 piliečiai. Štai tokie būtų pagrindiniai KET pažeidimai, už kuriuos buvo nubausti vairuotojai. Bet vien baudomis saugumo keliuose ir gatvėse neužtikrinsi, tam reikia ne tik KET laikytis, bet ir visapusiško visų eismo dalyvių supratingumo, nes nuo to priklauso visų mūsų saugumas, - baigdamas pokalbį sako Švenčionių RPK Kelių policijos poskyrio viršininkas Igor Anisin.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis