Mes turime 328 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1430
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17631
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93661
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rugsėjo 1-oji vėl kviečia į mokyklas

2014 m. rugpjūčio 30 d. šeštadienis Nr. 65 (1403)

Vasara skaičiuoja paskutines dienas. Po poros dienų ruduo, kurio pirmoji diena mums visiems reikšminga ir svarbi – Mokslo ir žinių diena, atverianti mokyklų duris tūkstančiams moksleivių ir gausiai pedagogų bendruomenei. Apie artėjančius mokslo metus kalbamės su rajono savivaldybės Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danute VIGELIENE.

 

Pirmadienį prasideda naujieji mokslo metai. Ši rugsėjo 1-oji Jums, kaip švietimo srities vadovei, pirmoji. Darbo krūvis dvigubas - kaip sekasi aprėpti kultūrą ir švietimą?

Kultūra ir švietimas, mano nuomone, neatsiejami. Išties darbo baras yra didžiulis, bet šioje srityje dirba didelę patirtį turintys specialistai, todėl procesas vyksta sklandžiai.

 

Kiek švietimo objektų rajone skaičiuoja metus rugsėjais?

Rajone rugsėjo 1-ąją naują darbų etapą pradeda 9 bendrojo ugdymo mokyklos (4 gimnazijos, 3 vidurinės mokyklos, 1 progimnazija, 1 pradinė mokykla), 3 ikimokyklinės įstaigos, 3 meno mokyklos, Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras, Papildomo ugdymo centras, Švietimo pagalbos tarnyba ir Švenčionių profesinio rengimo centras. Mokyklose dirba 505 pedagogai (be Švenčionių profesinio rengimo centro, kuris yra tiesiogiai pavaldus ŠMM).

 

Kiek moksleivių rajone šiais metais pradeda mokslus? Kiek pirmokų, kiek abiturientų?

Šiais metais mokslus pradeda 2974 mokiniai. Iš jų 192 pirmokai ir 291 abiturientas. Kaip ir visoje šalyje, moksleivių mažėjimo tendencija išlieka – pernai dar buvo truputį daugiau kaip 3000, šiemet jau nesiekia šio skaičiaus.

 

Ar mažėja klasių komplektų? Jeigu taip, ar neliko mokytojų be darbo, ar nesumažėjo pamokų, o kartu ir atlyginimai?

Klasių mažėja septyniais klasių komplektais, mažėja 280 pamokų. Natūralu, kad nedidelei daliai mokytojų sumažės darbo krūvis, tačiau tarnybinių atlyginimų koeficientai nemažėja.

 

Kaip pasirengusios pasitikti mokslo metus rajono mokyklos?

Švietimo įstaigos tvarkomos ir turtinamos įvairių projektų dėka. Sąlygos mokymuisi geros visose mokyklose, o kur yra probleminių dalykų, jie sprendžiami. Štai ir dabar prasidėjo Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos modernizavimo, Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos stadiono, Švenčionių vidurinės mokyklos renovacijos II etapo projektavimo darbai.

Įgyvendinant projektą „Ugdymo karjerai infrastruktūros bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme sukūrimas ir plėtra“, kuris finansuojamas EU ir ŠMM lėšomis, 4 gimnazijos, 2 vidurinės mokyklos, 1 progimnazija gaus po 1 nešiojamą kompiuterį, o Švenčionių Zigmo Žemaičio ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos gaus planšetinių kompiuterių klasių komplektus.

 

Ar mokyklose netrūksta specialistų? Gal yra naujokų?

Specialistų tikrai netrūksta. Mokyklas paliko dalis pensinio amžiaus mokytojų, bet rajono mokyklose dirbti pradėjo 11 naujų pedagogų. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje – neformalaus ugdymo mokytojas, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje – psichologas, tikybos mokytojai, Pabradės „Ryto“ gimnazijoje – fizikos, tikybos mokytojai, Švenčionių vidurinėje mokykloje – anglų kalbos, lietuvių, matematikos ir tikybos mokytojai, Adutiškio vidurinėje mokykloje – anglų kalbos, choreografijos mokytojai, Švenčionių pradinėje mokykloje – priešmokyklinio ugdymo pedagogas.

 

Ar daug naujovių laukia švietimo šiais mokslo metais?

Švietimas reformuojamas dešimtmečius, tad naujovių atsiranda nuolat. Turbūt jokia kita sritis nepatyrė tiek reformų, manau, tai patvirtintų ir pedagogai. Šiais mokslo metais bus gana reikšmingų naujovių. Apie jas, manau, verta atskirai plačiau pakalbėti ateityje.

 

Rugsėjo 1-oji – savotiškas atskaitos taškas – grįžimas prie įprasto gyvenimo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, kurios vasarą taip pat daugiausia atostogavo. Kaip pasitinka rudenį vaikų darželiai? Kiek juose bus vaikučių? Ar užtenka vietų? Ar vaikams bus šilta, įdomu ir sotu?

Planuojama, kad šiais metais ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankys 562 ugdytiniai. Vietų visiems norintiems užtenka. Visi darželių pastatai renovuoti, atnaujintos virtuvės, tad vaikučiams ir darbuotojams tikrai šilta ir jauku, norėčiau dar pabrėžti, kad ir įdomu bei naudinga. Mažieji lavina įvairius įgūdžius, mokosi gražaus bendravimo su draugais, ruošiasi mokyklai. Nuo mokslo metų pradžios priešmokyklinio ugdymo vaikai darželiuose turės galimybę pradėti mokytis anglų kalbos. Vaikų lopšelyje-darželyje „Gandriukas“ su ugdytiniais dirbs du meninio ugdymo specialistai: muzikos ir choreografijos pedagogai.

Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas daro teigiamą poveikį vaikų tolesnei socialinei ir emocinei raidai, jų pasiekimams mokykloje.

Mokslo ir žinių dienos proga nuoširdžiai sveikinu gerbiamus mokytojus, moksleivius ir visus, kuriems Rugsėjo 1-oji – svarbi ir reikšminga.

Gražios šventės ir sėkmingų mokslo metų!

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis