Mes turime 374 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4763
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29893
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77219
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mažinkime atliekų kiekius: rekomendacijos ir patarimai

2014 m. rugsėjo 20 d. šeštadienis Nr. 71 (1409)

Šiandieniniame gyvenime turbūt daugelis iš mūsų nepraleidžia dienos ko nors nenusipirkęs. Juk visuose prekybos centruose, įvairiose parduotuvėse pirkėjai viliojami užrašais „akcija“, „pirk 3, mokėk už 2“, „įsigykite prekę ir gaukite dovanėlę“ ir pan. Sugedus prietaisui, jis tiesiog išmetamas, nes išpardavimų metu patogiau nusipirkti naują. Taip pat elgiamasi ir su nenešiojamais drabužiais batais, žaislais. Kasdien dideli kiekiai maisto likučių taipogi patenka į šiukšliadėžes.

Prekės yra gaminamos, sandėliuojamos, transportuojamos, parduodamos. Visi šie procesai vienaip ar kitaip veikia aplinką. Beveik visi įsigyti produktai dažniausiai virsta atliekomis, kurių dauguma patenka į sąvartynus, dalis sudeginama ir dalis perdirbama ar panaudojama dar kartą. Tačiau kiekvienas vartotojas, įsisavinęs kai kurias rekomendacijas, gali ženkliai sumažinti į sąvartyną patenkantį atliekų kiekį, tokiu būdu prailgindamas sąvartyno gyvavimo laiką.

Taupykite! Nebūtina spausdinti ant gero švaraus popieriaus visų dokumentų, o jei reikia, tai spausdinkite ant abiejų lapo pusių. Esant galimybei vartokite perdirbtą popierių ir iš jo pagamintus rašiklius. Taip bus išsaugomi bent keli medžiai popieriaus gamybai. Panaudotą popierių dėkite į makulatūros dėžę ir išmeskite į popieriaus konteinerius (žalios spalvos). Nepalikite įjungto kompiuterio ar kitos įrangos per naktį, taupykite energiją.

Neišmeskite! Sugedusios buitinės, elektroninės ir kompiuterinės technikos negalima išmesti į buitinių atliekų konteinerius. Tokia įranga, patekusi į sąvartyną, išskiria aplinkai kenksmingas medžiagas, todėl šias priemones reiktų priduoti elektros ir elektronines atliekas tvarkančioms įmonėms, nuvežti į didelių ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles. Artimiausia Švenčionių rajonui stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelė yra Ignalinoje, Švenčionių g. 31 (tel. nr.: 8-62179553). Joje buitiniai prietaisai ir įrengimai (šaldytuvai, televizoriai, viryklės, elektros prietaisai ir kt.) iš fizinių asmenų yra priimami nemokamai.

Atiduokite/dovanokite/dalinkitės! Jeigu įsigijote naują mobilųjį telefoną, kompiuterį ar kitą buitinį prietaisą, o senasis vis dar veikia ir yra tinkamas naudojimui, atiduokite jį labdarai. Dalinkitės su kaimynu žoliapjove ir panašia rečiau naudojama įranga, o atlikdami namuose smulkų remontą, įrankius nuomokitės. Nebetinkamus drabužius, avalynę galite palikti specialiuose drabužių konteineriuose arba atiduokite labdarai, parduokite už simbolinę kainą.

Ar tikrai reikia? Visų pirma prieš einant į parduotuvę susidarykite reikalingų prekių sąrašą. Prieš perkant prekę reiktų mažiausiai du kartus pagalvoti ir įvertinti, ar tikrai šis daiktas reikalingas. Taip bus išvengta nereikalingų daiktų, o kartu ir atliekų namuose.

Pirkite daugkartinio naudojimo prekes! Įsigykite kanceliarines priemones, kurias galima lengvai papildyti – įdėti naują rašiklio šerdelę, užpildyti žymeklio kapsulę ir pan. Parduotuvėje kaskart nepirkite pirkinių krepšelio, o atsineškite jį su savimi. Kiekvienais metais yra panaudojama ir išmetama gausybė vienkartinių plastikinių ar popierinių pirkinių maišelių. Jie nesuyra nuo dešimties iki šimtų metų. Įsigijus parduotuvėje vienkartinį maišelį, nereiktų jo iškart išmesti: jį panaudokite vietoj šiukšlių maišo ar pan. Investavus į daugkartinio naudojimo produktą, bus ne tik sutaupomi pinigai, bet ir išvengta atliekų.

Kuo mažiau pakuočių! Pirkite be pakuočių sveriamas prekes (daržoves, vaisius). Supakuotų produktų nereiktų dėti į papildomus polietileninius maišelius. Vietoj daug mažų indelių rekomenduotina pasirinkti vieną didesnį. Rinkitės pakuotę, kuri yra draugiška aplinkai ir greitai suyra. Taip pat pasidomėkite, ar pakuotę bus galima perdirbti, juk taip ugdomas aplinkosauginis sąmoningumas.

Dideli ir maži kiekiai! Ilgai negendančius produktus (pavyzdžiui, makaronai, kruopos ir pan.) ir prekes (pvz. skalbimo miltelius) pirkite didesnėse pakuotėse. Taip sumažinsite pakuočių atliekų kiekį. Greitai gendančius produktus reiktų įsigyti mažesniais kiekiais. Nusipirkus didelį kiekį greitai gendančių produktų ir jų nesuvartojus, bus „išmesti“ pinigai, o ir produktai bus pavirtę atliekomis, užimančiomis vietą sąvartyne.

Atidumo! Pirkdami maisto produktus nepamirškite pasižiūrėti, kiek produktas galioja, taip išvengsite sugedusių maisto produktų išmetimo. Neikite į parduotuvę alkani ir pavargę. Jausdami alkį pradedame krauti į pirkinių krepšelį daugiau maisto produktų nei mums reikia šiuo ir artimiausiu metu. Pavargę irgi stengiamės kuo greičiau grįžti namo, todėl į pirkinių vežimėlį krauname kas papuola po ranka.

Užšaldykite! Jeigu turite maisto produktų, kurių neplanuojate artimiausiu metu suvartoti, užšaldykite juos. Taip pat užšaldyti galite maistą, kurio pasigaminote daugiau nei pajėgiate suvartoti. Išvykdami ilgesniam laikui, maisto produktus sudėkite į šaldiklį, taip neprireiks sugedusių produktų išmesti ir valyti prasmirdusį šaldytuvą.

Kompostuokite! Kompostavimas – vienas iš atliekų perdirbimo būdų, kai biologiškai skaidžios atliekos deguonies turinčioje aplinkoje, veikiant mikroorganizmams, dirvožemio organizmams ir jų išskiriamiems fermentams, skyla ir išsiskiria anglies dvideginis, vanduo ir šiluma, susidaro humuso turintis organinis produktas – kompostas. Aplinkai kompostavimas naudingas dėl daugelio priežasčių: sumažinamas į sausakimšus sąvartynus patenkančių atliekų kiekis, irdamos organinės atliekos tręšia dirvą, kuri tampa pastebimai derlingesnė. Teigiama, kad greitai suyrančios organinės atliekos sudaro apie 15–30 % šiukšliadėžės turinio. Taigi, kompostuojant virtuvės, sodo atliekas, bus gauta puiki ir visiškai nemokama trąša jūsų daržui ar vazoninėms gėlėms namuose.

Rūšiuokite! Pasistatykite namuose keletą dėžių skirtingoms atliekoms: organinėms atliekoms/kompostui, plastikui, stiklui ir metalui, bei popieriui – pradėjus rūšiuoti, tai netruks tapti kasdieniu įpročiu. Būkime piliečiai, mylintys švarią aplinką.

Ugdykite aplinkosauginį sąmoningumą! Paskatinkime visus mažiau pirkti ir vartoti, įsigytus daiktus stenkimės panaudoti dar kartą arba rasti jiems naują paskirtį, rūšiuokime ir perduokime atliekas perdirbimui. Šiuos principus skiepykime ir mūsų vaikams.

Jolita BRADULIENĖ