Mes turime 281 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:465
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16666
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92696
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Atviras darbas su Švenčionių rajono jaunimu

2014 m. spalio 8 d. trečiadienis Nr. 76 (1414)

Atviras darbas su jaunimu – tai tokia darbo su jaunimu forma, kuria siekiama visiems jauniems žmonėms, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties, suteikti galimybes saugiai leisti laisvalaikį, užsiimti juos dominančia veikla, o esant poreikiui, padedant kompetentingiems jaunimo darbuotojams spręsti kasdienybėje kylančius iššūkius ir klausimus. Atviras darbas savitas tuo, kad dalyvavimas siūlomose veiklose nėra saistomas „privalomumu“: norintis dalyvauti jaunas žmogus neprivalo įsipareigoti lankytis nuolat ir nustatytu laiku užsiimti tam tikra veikla – jaunas žmogus pats sprendžia, kaip naudoti savo laiką. Atviras darbas yra skirtas jaunuoliams, kurie ieško saugios aplinkos, naujų bendrumo, buvimo kartu formų, turi laisvo laiko, tačiau nežino, kaip ir kur jį turiningai praleisti, išsiskiria savo rūbais, kalba, elgesiu, taip išreikšdami savąjį kitoniškumą. Perimtas kaip geroji patirtis iš senųjų Europos Sąjungos valstybių, Lietuvoje šis darbo su jaunimu būdas atsirado nuo 2005 m., o pagrindinės institucinės jo formos yra dvi: atviri jaunimo centrai ir atviros jaunimo erdvės.

Švenčionių rajone esantis Rytų krašto jaunimo centras „Arka“ ir atvira jaunimo erdvė „Kultūra – atvira, tik ateik 4“ – vieta, kur jauni žmonės gali susirinkti su savo draugais, kartu bendrauti, organizuoti įvairius teminius vakarus, žiūrėti krepšinio ar futbolo rungtynes, susitikti su įvairių sričių specialistais arba tiesiog pagerti kartu arbatos. Į atvirą jaunimo centrą ir atviras jaunimo erdves dažnai užsuka ir studentai, kurie mokosi didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet sugrįžę savaitgalį į Švenčionių rajoną mielai dalinasi sava patirtimi ir patarimais jaunimo centre.

Vasaros pabaigoje Rytų krašto jaunimo centro „Arka“ savanoris Marius Mandrik jaunimo centre dalijosi vasaros įspūdžiais ne vienas, o su Nigerijos Federacinės Respublikos piliečiu, Socialinių mokslų kolegijos antro kurso studentu Toye Samson Abiodun. Toye Lietuvoje studijuoja tarptautinį verslą ir komunikaciją. Svečias noriai pasakojo apie savo šalies tradicijas, pomėgius, skatino jaunus žmones atsisakyti žalingų įpročių. Toye Samsom Abiodun pristatydamas savo šalį akcentavo, kad šeima nuo seno buvo vienas iš pradų bei galutinių gyvenimo tikslų. Šeimos židinys jaunam žmogui parodo, kas yra meilė, pagarba bei atjauta. Žmogus gimsta tam, kad kurtų, tęstų savo šeimos liniją, tuo pačiu perduodamas šeimos išmintį savo vaikams. Tokiu būdu buvo išsaugomos vertybės. Išsaugoma dvasia.

Jaunimo centre organizuojami teminiai vakarai sukviečia ne tik švenčionėliškius, bet ir Švenčionių miesto jaunuolius. Vasaros palydėjimui buvo organizuojamas jaunimo koncertas. Lietingas vasaros vakaras Jaunimo centrą pavertė dar jaukesne jaunimo susibūrimo vieta, sutalpinusia gausų jaunų žmonių būrį. Liejosi širdžiai mielos melodijos, vienos gyvai atliekamos dainos keitė kitas. Vakaro dalyviai vaišinosi šilta arbata, organizatorių paruoštais skanumynais, dalijosi vasaros prisiminimais ir planavo naujus susitikimus. Užsukę Vilniaus policijos vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių policijos komisariato policininkai džiaugėsi jaunimo atsakingumu ir įdomiu, gražiai organizuotu jaunimo renginiu.

Švenčionių mieste jauniems žmonėms visuomet atviros Švenčionių miesto kultūros centro durys. Čia jau ketvirti metai veikia atvira jaunimo erdvė „Kultūra – atvira, tik ateik 4“. Šiais metais atvira jaunimo erdvės programa „Kultūra – atvira, tik ateik 4“ gavo finansavimą iš Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Švenčionių rajono savivaldybės. Programos vadovė Jolanta Olechnovič, kaip ir ankstesniais metais, susirinkusius jaunus žmones įtraukia į šios programos metu įgyvendinti suplanuotas veiklas: šokių, dailės, dekoro, dekupažo pamokas, iškylas. Vasarą atvira jaunimo erdvė vakarais kvietė jaunus žmones į Švenčionių miesto parką, kur buvo rodomi filmai po atviru dangumi. Merginos mielai rinkosi į susitikimus, kuriuose specialistai dalijosi manikiūro ir makiažo paslaptimis. O diskusijų popietės prie arbatos sukviesdavo jaunuolius, kurie norėjo pabendrauti su rajono savivaldybės, verslo atstovais arba tiesiog pasidalinti savo mintimis, pabūti su draugais.

Atviros jaunimo erdvės vasaros užsiėmimus vainikavo smagus renginys, kuriame jauni žmonės galėjo dalyvauti gatvės krepšinio 3x3 varžybose, sportinių šokių, dekupažo, dekoro, manikiūro pamokose, pasižiūrėti Švenčionių rajono jaunimo ir grupės „Dar“ koncertą, ugnies šou ir naktinio filmo po atviru dangumi.

Kviečiame jaunus žmones ateiti į atvirą jaunimą centrą „Arka“ ir atviras jaunimo erdves „Kultūra – atvira, tik ateik 4“.

 
Reklaminis skydelis