Mes turime 115 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:986
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17187
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93217
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Buriamos komandos pagelbės rizikos šeimoms

2014 m. spalio 11 d. šeštadienis Nr. 77 (1415)

Padėdami kitiems, sukursime sveikesnę visuomenę, kurioje ir patys pasijusime geriau

Rajono savivaldybės administracija ir visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“, siekdamos socialinės rizikos šeimų ir jose augančių vaikų gerovės bei vaikų iš socialinės rizikos šeimų patekimo į vaikų globos institucijas prevencijos, sudarė bendradarbiavimo sutartį. Pagal ją iki 2015 m. birželio 30 d. rajone bus vykdomas IKEA socialinio fondo remiamas projektas „Efektyvios alternatyvos vaikų institucinei globai“. Šiuo metu šalyje vaikų globos namuose auga per 4000 vaikų ir jų nemažėja. Vieni užauga, kiti ateina į jų vietą. Kaip žinia, šalies valdžia užsibrėžusi per kelerius metus pasiekti, kad šalyje neliktų vaikų globos namų. Kur po to dėsis vaikai? Nuostata aiški – vaikas turi augti šeimoje. Jeigu nelieka jokių galimybių išgelbėti tikrąją šeimą, vaikui turi būti surasta nauja šeima – įtėviai arba globėjai. Džiugu, kad atsiranda žmonių, pasirengusių suteikti šeimą vaikui, savosios netekusiam. Socialinių paslaugų centre veikia globėjų ir įtėvių rengimo kursai, parengti 47 globėjai. Vis dėlto daug vaikų lieka ir valstybinėse globos institucijose. Projekto „Efektyvios alternatyvos vaikų institucinei globai“ koordinatorė psichologė Aurelija Lingienė pabrėžė, kad alternatyva institucinei globai pirmiausia yra pati šeima, nors ir priskirta prie socialinės rizikos šeimų, jeigu ji dar pajėgi atsitiesti. Visuomenė, kuo daugiau žmonių, turėtų tokiai šeimai visokeriopai padėti. Tai vienas projekto tikslų. Tik kai nelieka vilties išgelbėti šeimą, reikia ieškoti vaikui naujos.

Praėjusią savaitę įvyko pirmasis projekto renginys – seminaras ir kartu pažintinis susitikimas. Jame dalyvavo su socialinių problemų spendimu savivaldybėje susiję specialistai. Psichologė Aurelija Lingienė analizavo esamas problemas, aptarė socialinio darbo perspektyvas ir dalinosi darbo su socialinės rizikos šeimomis patirtimi, mokė efektyvaus darbo su socialinės rizikos šeimomis naujovių, kalbėjo apie būsimus projekto darbus. Laukia iš tikrųjų nelengvas darbas – numatyta surengti po du susitikimus seniūnijose, suburti ir apmokyti aktyvių žmonių, kuriems rūpi šalia gyvenančių žmonių problemos ir gerovė, komandas. Be socialinių darbuotojų, tai galėtų būti seniūnai, mokyklų, bendruomenių, policijos atstovai, kunigai, ūkininkai, kiti aktyvūs žmonės, galintys geranoriškai padėti paslydusiems žmonėms įveikti bėdas ir savęs menkinimą bei sugrįžti į visuomenę, pasijusti lygiaverčiais jos nariais. Psichologė pateikė tokio bendruomeniškumo kūrimo pavyzdį iš savo patirties. Viename rajone, vienoje seniūnijoje ji pasiūlė suburtai komandai organizuoti renginį, pasiruošti vaišių stalą ir pasikviesti tuos, kurie atsidūrę užribyje – niekur nedalyvauja, šalinasi žmonių, praradę savivertės suvokimą, laiko save menkais ir niekam nereikalingais. Dėl suprantamų priežasčių – girtauja, nešvarūs, be darbo ir pajamų - atstumtieji save labai nuvertina, nors kiekvienas žmogus moka kažką gero, tereikia tai pastebėti, atrasti. Pradžioje buvo problemų – žmonės nenorėjo net sėsti prie stalo šalia tokių (dvokia, nemalonu), bet nieko, pirmą kartą ištvėrė, tik viena jauna ūkininkė pasakė, kad negalinti ir išėjo. Ir tie atstumtieji keitėsi, tvarkėsi! Po truputį ta bendruomenė taip susidraugavo, kad vėliau, pasibaigus projektui, registravosi kaip asociacija ir iki šiol išliko tvirta, labai daug keliauja po šalį drauge, rūpinasi vieni kitais.

Sakysite – o kur čia vaikų interesai? Juk daugelis tokių paslydusių šeimų augina vaikus. Bendruomenė gali padėti jiems išsaugoti šeimą. Tiesa, pasak psichologės, tokių asmenų visada tyko atkryčiai, dažniausiai jie ir įvyksta, tad vien ištraukti iš alkoholio liūno nepakanka – ir ateityje negalima paleisti jų iš akių. Nelengva, bet tai ir yra bendruomeniškumas, savitarpio pagalba. Nelaukiant atlygio, altruistiškai.

Vykdant projektą, rajono savivaldybė gaus papildomai įvairių socialinių paslaugų už 8,5 tūkst. Lt. Kokių labiausiai reikia, paaiškės apklausus socialinės rizikos šeimas, su jomis dirbančius specialistus. Rajone yra 127 socialinės rizikos šeimos, kurias lanko 11 socialinių darbuotojų. Apmokytų komandų pagalba labai pravers. Įgyvendinus projektą dėmesio socialinės rizikos šeimoms bus skiriama dar daugiau, jis bus profesionalesnis. O kol kas darbas tik prasideda. Kitą savaitę vyks susitikimai – seminarai seniūnijose.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis