Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3220
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13407
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89437
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaimuose – Juditos Leitaitės romansų vakarai

2014 m. spalio 18 d. šeštadienis Nr. 79 (1417)

Praėjusią savaitę Kaltanėnų, Pašaminės ir Trūdų kaimų gyventojai galėjo pasitikti savaitgalį dvasiškai pakiliai nusiteikę. Šių kaimų kultūros įstaigose koncertus surengė kamerinio dainavimo žvaigžde ir žaviausiu Lietuvos mecosopranu dažniausiai vadinama Judita Leitaitė. Lietuvių ir užsienio autorių romansus bei lyriškas dainas atlikusi dainininkė penktadienio vakarą daugeliui žmonių pavertė įsimintinu ir pripildė pačių geriausių emocijų, suvirpino iki pat sielos gelmių.

Atlikėja pernai jau paminėjo savo kūrybinės veiklos trisdešimtmetį. J.Leitaitė dažnai keliauja po pasaulį, dainuoja įvairiomis kalbomis, dalyvauja įvairiuose muzikos festivaliuose, yra tarptautinių konkursų laureatė. Todėl sulaukti tokios ryškios žvaigždės mažų kaimelių salėse – tikrai didelė laimė.

Solistė ne tik puikiai atliko įvairius kūrinius, juos pristatė žiūrovams, bet ir šiltai bendravo su publika, dosniai dalino autografus, atsakinėjo į klausimus. Ji džiaugėsi savo muzikinėmis kelionėmis po Lietuvos kaimus ir miestelius, per kurias ji susitinka su nuoširdžiais žmonėmis, atsidavusiais savo darbui, kultūros sklaidai ir geriausių tradicijų puoselėjimui. Be to, pasak J.Leitaitės, šios kelionės praturtina ir jos geografines žinias. Jai įdomu sužinoti naujus Lietuvos vietovių pavadinimus, bent kiek sužinoti jų istoriją. Pavyzdžiui, apie Trūdų kaimo pavadinimo kilmę gražiai papasakojo šiame kaime gyvenanti Marija Levarauskienė, Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Švenčionių skyriaus vedėja. Istorija šiurpoka, tačiau tai – mūsų istorija. Carizmo laikais čia buvusiame tarsi kalėjime buvo uždaromi prasikaltę baudžiauninkai, kuriuos dieną varydavę darbams, o pačius neklusniausius kardavę ant pušies, kuri ir dabar stovi nudžiūvusi ir iki šiol vadinama pakaruoklių pušimi. Taigi nuo rusiško žodžio darbai dar senų senovėje ir kilo Trūdų kaimo pavadinimas. Ši istorija buvo įdomi ne tik garbiajai viešniai, bet ir salėje susirinkusiems žmonėms.

Didžiosiose pasaulio, Europos ir Lietuvos salėse koncertuojanti J.Leitaitė, taip organiškai įsikomponavo ir mažose mūsų rajono kaimų salytėse, stovėjo taip arti žiūrovų, kad ištiesęs ranką galėjai ją paliesti, iš visos širdies padovanodama klausytojams pačias geriausias emocijas, kokias tik gali sukelti tobulai pateiktas meno kūrinys.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis