Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1634
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26764
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74090
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajone atidaryta stambiųjų atliekų surinkimo aikštelė

2014 m. lapkričio 5 d. trečiadienis Nr. 83 (1421)

Švenčionių rajono gyventojai buitinę techniką, elektroninius prietaisus, baldus ir kitas stambias buities atliekas jau gali priduoti į Maleikėnų kaime įrengtą didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Planuojama, kad dar viena stambiųjų atliekų surinkimo aikštelė pradės veikti metų pabaigoje Pliauškių kaime. Atliekos iš gyventojų šiose aikštelėse priimamos nemokamai.

Aikšteles stato UAB „VAATC“ (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras) įgyvendindama Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą projektą „Vilniaus apskrities senų sąvartynų uždarymas, kompostavimo aikštelių įrengimas, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių įrengimas“.

„Džiaugiamės, kad Švenčionių rajone veiks net dvi stambių atliekų surinkimo aikštelės. Tokiu būdu užtikrinome, kad viešosios komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos bus kokybiškos ir prieinamos visiems rajono gyventojams. Pagal reikalavimus, 50-iai tūkstančių gyventojų turi tekti viena aikštelė, bet mes, atsižvelgę į rajono geografinius ypatumus, pastatėme dvi, kad visiems būtų patogu pasiekti aikšteles. Mūsų rajone šių aikštelių seniai reikėjo, nes nebenaudojamos buitinės technikos, automobilių padangų ir kitų stambesnių buityje susidarančių atliekų surinkimas buvo pakankamai opi problema. Tikime, kad gyventojus aikštelėmis naudotis skatins ir tai, jog stambių gabaritų atliekų pridavimas bus nemokamas“, – aikštelėmis naudotis ragino Vytautas Vigelis, Švenčionių rajono savivaldybės meras.

 

Stambias atliekas priduoti bus patogiau

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse iš gyventojų priimamos ne tik stambios atliekos (baldai, tekstilės gaminiai, buitinė technika, lengvųjų automobilių padangos), bet perdirbimui į antrines žaliavas tinkamos atliekos (stiklas, plastmasės, metalai, makulatūra), statybinės ir griovimo atliekos. Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse iš gyventojų priimamos ir buityje susidarančios pavojingos atliekos: netinkami naudojimui buitinės chemijos gaminiai, dažų, lakų ir apdailos medžiagų atliekos, lengvųjų automobilių akumuliatoriai, tepalai, elektroninė technika ir pan.

Atliekas į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles galima pristatyti darbo dienomis nuo 10.00 iki 19.00 val., pietų pertrauka 14:30-15:00 val., šeštadieniais nuo 10.00 iki 16.30 val., pietų pertrauka 13:00-13:30 val. Sekmadieniais ir pirmadieniais aikštelės nedirba.

Stambiųjų atliekų surinkimo aikštelių tikslas – skatinti gyventojus rūšiuoti atliekas. Beveik visos į DGASA aikšteles patekusios atliekos yra atiduodamos perdirbimui, tokiu būdu mažinamas atliekų kiekis, tenkantis sąvartynams. „Gyventojai kol kas dar sunkiai įsisąmonina, kad rūšiavimas jiems patiems yra naudingas. Didžiąją dalį mokesčių už atliekų tvarkymą sudaro į sąvartyną pakliūvančių šiukšlių sutvarkymo kaštai. Kuo mažiau atliekų sutvarkoma, tuo mažiau tai kainuoja ir gyventojams. Todėl ne tik raginame visus gyventojus teisingai rūšiuoti atliekas, bet kuriame tam reikalingą ir patogią infrastruktūrą“, – sakė Bronius Pavilanskas, UAB „VAATC“ direktorius.

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės – svarbi visos atliekų tvarkymo sistemos dalis. Tam, kad ši sistema tinkamai funkcionuotų ir atitiktų šiuolaikinius reikalavimus, naujos aikštelės statomos laikantis griežtų aplinkosaugos reikalavimų, yra patogios naudotis ne tik jose dirbančiam personalui, bet ir gyventojams.

 

Atliekų rūšiavimui - moderni atliekų tvarkymo sistema

UAB „VAATC“ įgyvendindama projektą „Vilniaus apskrities senų sąvartynų uždarymas, kompostavimo aikštelių įrengimas, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių įrengimas” Švenčionių rajone ne tik pastatė dvi didelių gabaritų surinkimo aikšteles bei įrengė žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę Maleikėnų kaime, taip pat, čia baigiami sąvartyno uždarymo darbai ir jau uždaryti trys sąvartynai Pliauškių, Dotenėnų, Trakų kaimuose. Šiems projektams įgyvendinti skirta 6,14 mln. Lt.

„Įgyvendindami šį projektą modernizuojame ir pagal Europos aplinkosauginius reikalavimus pritaikome visą atliekų tvarkymo sistemą Vilnius regione, tačiau, kad sistema veiktų, gyventojai turi įprasti tinkamai ja naudotis: žaliąsias atliekas pristatyti į kompostavimo aikšteles, stambias – į joms skirtas, buitines – į konteinerius“, – aiškino Rasa Pajarskienė, UAB „VAATC“ plėtros tarnybos plėtros skyriaus vadovė.

Modernizuojant atliekų tvarkymo sistemą ir įgyvendinant projektą ,,Vilniaus apskrities senų sąvartynų uždarymas, kompostavimo aikštelių įrengimas, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių įrengimas”, Vilniaus regione iš viso bus įrengta 16 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių, 6 kompostavimo aikštelės ir uždaryta 13 senų sąvartynų.

Bendra projekto vertė – 37,96 mln. Lt. Jis iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos 3 prioriteto „Aplinka ir darnus vystymasis“ priemonę VP3-3.2-AM-01-V „Atliekų tvarkymo sistemos sukūrimas“, kita dalis – Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto ir projekto vykdytojo bei partnerių lėšomis.

UAB ,,VAATC“ informacija