Mes turime 354 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1455
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11642
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87672
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Adutiškyje – graži šventė, skirta Lazdinių-Adutiškio ansamblio 45 m. jubiliejui

2014 m. lapkričio 8 d. šeštadienis Nr. 84 (1422)

Net sunku patikėti, kad Lazdinių-Adutiškio ansambliui – 45-eri, o visai neseniai buvo minimas 40 metų jubiliejus. Į šventinį Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblio 45-čiui skirtą koncertą atvyko nemažas būrys svečių: Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis, vicemerė Raja Krupenina, mero patarėja Audronė Linkuvienė, rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė ir vyriausioji šio skyriaus specialistė Rūta Baliukonienė, Adutiškio seniūnas Arūnas Pirštelis. Tarp svečių buvo ir Leokadija Avinienė, kuriai ir kilo mintis tolimais 1969 metais Lazdiniuose įkurti folkloro kolektyvą.

- 1965 m. kovo 5 dieną gavau siuntimą dirbti į Adutiškį, buvau paskirta į Lazdinius. Paskyrė vadovauti brigadai. Pati esu kilusi iš Kernavės ir mane jau pirmųjų susitikimų su Lazdinių kaimo žmonėmis metu sužavėjo jų dainingi balsai, tarmė. Kalbuosi su Sivickiene, Vaitekėniene, ir tokia nuostabi buvo jų kalba. Buvau jauna, energinga, kilo mintis įkurti folkloro kolektyvą Lazdiniuose. Kadangi nesu gamtos apdovanota muzikalumu, į pagalbą vadovauti pakviečiau Palmirą. Mane 1976 metais išsiuntė iš Adutiškio į Cirkliškį, o Palmira Krivickienė šiam kolektyvui, kuris vėliau išaugo į Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblį, vadovauja ir dabar, - ansamblio gimimo istoriją prisiminė Leokadija Avinienė.

Lazdinių, vėliau Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblis nuo 1969 metų nuėjo ilgą kūrybinės veiklos kelią. Jo repertuare daugiau nei 120 dainų, apie 40 ratelių, 20 šokių. Visa tai perimta iš pateikėjų. Daug kur teko koncertuoti šiam kolektyvui. Be Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblio neapsieina šventės ne tik Švenčionių rajone, Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Estijoje, Baltarusijoje. Dalyvauta ir pasaulinėse Lietuvos dainų šventėse. Apie 50 Lazdinių-Adutiškio ansamblio dainų, instrumentinės muzikos įrašyta Lietuvos radijuje, Vilniaus plokštelių studijoje. Ansamblio repertuaro įrašai saugomi svarbiausiuose Lietuvos folkloro archyvuose. Ansamblio atliekamos sutartinės kartu su kitomis sutartinėmis įrašytos į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą.

Ne tik dainas dainavo ir dainuoja Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblis, ne tik šokius šoka, bet ir keletą etnografinių programų turi: „Advento vakaravimai“, „Krikštynos“, „Kareivėlio palydos“, „Parugės“, „Rugiapjūtės pabaigtuvės“. Visa tai buvo įvertinta „Aukso paukštės“ nominacija. Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblis šiuo metu vienintelis išlikęs ansamblis, perėmęs sutartinių atlikimą iš pateikėjų. Nemažai apdovanojimų pelnė ir ansamblio vadovė, mokytoja Palmira Krivickienė. 2003 m. jai buvo įteikta II laipsnio Kunigaikščio Gedimino nominacija už pasiekimus žmogiškojo kapitalo ugdymo srityje, 2004 m. ji buvo apdovanota Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino medaliu, o 2006 m. tapo Lietuvos žemės ūkio ministerijos skelbto konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2005“ laureate ir buvo apdovanota diplomu bei „Gerumo angelu“. Net 27 kolektyvo nariai jau iškeliavo į amžinybę. Juos prieš koncerto pradžią tylos minute pagerbė ansamblio dalyviai ir gausiai susirinkę žiūrovai.

Šventinis koncertas prasidėjo ryškų pėdsaką Adutiškio krašte palikusio kunigo Benedikto Krištaponio sukurta daina „O kaip linksma ta adyna“.

Koncertas įgavo jaunatviškumo, kai scenoje pasirodė ir kartu su Lazdinių-Adutiškio folkloro ansambliu dainavo ir šoko Adutiškio vidurinės mokyklos folkloro ansamblis „Vosilkėlė“.

Smagiais pasakojimais koncertą pagyvino Alfonsė Abarovič, o muzikantai taip smagiai grojo, kad Vladui Valackai net armonika neišlaikė, teko keisti kita. Greitai, labai greitai pralėkė koncertui skirtas laikas. Tai buvo vienas tų atvejų, kai norėjosi, kad koncertas tęstųsi dar ir dar...

Renginį vedusi Jolanta Olechnovič į sceną pakvietė pirmuosius sveikintojus – Švenčionėlių kultūros centro folkloro ansamblį „Sudota“, kuris ir Adutiškio krašto dainą atliko, o vadovė Leonarda Vilčiauskienė nuoširdžiai dėkojo Palmirai Krivickienei už palaikymą ir įteikė kolektyvui simbolinį žiburį.

Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis, sveikindamas Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblį su gražiu jubiliejumi, sakė: „Malonu būti šiandien pas jus ir džiaugtis tuo, kad tai, ką jūs darote, yra ne tik Adutiškio ir Švenčionių krašto turtas, bet ir visos Lietuvos. Malonu klausytis autentiškų dainų, sutartinių. Pasisemti stiprybės ir išminties iš mūsų praeities. Gražu, kad ir jaunimas perima tradicijas“. Meras ne tik Padėkos raštą įteikė kolektyvui, bet ir dovanas kiekvienam dalyviui.

Rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis taip pat pasveikino savo žemiečius su ansamblio jubiliejumi bei įteikė vadovei Palmirai Krivickienei kultūros ministro Šarūno Biručio padėką. Kolektyvą su 45 m. jubiliejumi pasveikino Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė ir įteikė Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus Sauliaus Liausos padėkos raštus antram Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblio vadovui Stanislovui Rumbučiui ir Adutiškio vidurinės mokyklos folkloro ansamblio vadovėms Aldonai Burokaitei ir Janinai Maslianikienei. Nuoširdžius padėkos žodžius už išsaugotas tradicijas tarė Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblio kolektyvui ir vadovei Palmirai Krivickienei Adutiškio seniūnas Arūnas Pirštelis, Adutiškio vidurinės mokyklos direktorė Milda Stūglienė ir pavaduotojas Algirdas Uziala, Jaunimo organizacijos „Darbas“ Švenčionių skyriaus atstovės ir, žinoma, Leokadija Avinienė, kurios lengva ranka prieš 45 metus ir buvo įkurtas ansamblis.

Palmira Krivickienė, dėkodama visiems už palinkėjimus, sakė: „Aš noriu, kad dainuotų jaunimas, kad dainuotų visa Lietuva, nes kai dainuoji, nelieka blogų minčių, o Lietuva tampa dar gražesnė. Kai dainuoja jaunimas, ir mes tampame gražesni. Džiaugiuosi, kad mūsų jaunimas dainuoja“.

O baigėsi graži jubiliejinė šventė daina „Tu Lietuva mano, tu graži Tėvyne“, kurią dainavo ir jubiliatai, ir „Vosilkėlė“, ir „Sudota“, ir svečiai, ir žiūrovai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis