Mes turime 406 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3959
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14146
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90176
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dvi stambiųjų atliekų surinkimo aikštelės atidarytos, kompostavimo - bebaigiama

2014 m. lapkričio 8 d. šeštadienis Nr. 84 (1422)

Stambiosios atliekos priimamos nemokamai, bet ribotais kiekiais

Šių aikštelių rajonas laukė ilgai – nuo pat vietinių sąvartynų uždarymo. Europinės lėšos joms statyti buvo skirtos ne tiesiogiai rajonui, o Vilniaus atliekų tvarkymo centrui (VAATC), kuriam priklauso mūsų rajonas. VAATC projektas kažkur vis strigo, be paliovos keitėsi direktoriai, o rajonui beliko apsišarvuoti kantrybe ir laukti. Todėl naujiena apie didelių gabaritų atliekų aikštelių atidarymą turėtų visus nudžiuginti. Prieš savaitę jų atidarymas įvyko net dviejose vietose – Pliauškių ir Maleikėnų kaimuose, buvusių sąvartynų vietose. Maleikėnuose atliekas jau galima vežti. Nuo atidarymo dienos aikštelės darbą organizuoja Lucija Tunevič.

Pliauškėse oficialus atidarymas įvyko, bet aikštelė dar nepradėjo darbo, iki visiško pasirengimo darbui prireiks dar kokio mėnesio.

Bent kartą atsižvelgta į tai, kad mūsų rajono teritorija labai didelė, nors retai apgyvendinta. Pastatytos dvi aikštelės – Švenčionių ir Pabradės pusėje, kad nesusidarytų neprotingai didelis atstumas iki jų, nors pagal gyventojų skaičių priklauso tik viena.

Pliauškėse jau keletą metų veikia dumblo kompostavimo aikštelė. Ją statė „Vilniaus vandenys“, o lėšomis prisidėjo rajono savivaldybė, tad čia iš gyventojų žaliosios atliekos priimamos nemokamai. Iš viso rajono į ją vežti žalienas buvo toli. Netrukus ši problema bus išspręsta. VAATC baigia įrengti kompostavimo aikštelę Maleikėnuose. Po keleto mėnesių, bet jau 2015 m., ji pradės veikti.

Pagal europinio projekto sąlygas VAATC penkerius metus privalo išlaikyti šias aikšteles, o po to planuoja perduoti savivaldybei. O kol kas penkerius metus VAATC turi nemokamai priimti atliekas iš gyventojų ir jas tvarkyti – savo lėšomis išvežti perdirbti arba naikinti. 1 tonos tokių atliekų surinkimas ir išvežimas kainuoja 250 Lt. VAATC riboja priimamų atliekų kiekį – 500 kilogramų metams iš vieno rinkliavos mokėtojo. Iš to kiekio 250 kg gali būti statybos atliekos, likęs kiekis – kitos atliekos. Kiekvienas automobilio savininkas per metus galės nemokamai priduoti 4 padangas. Atliekos bus apskaitomos. Jas atvežęs asmuo turės pats išrūšiuoti ir sukrauti į tam skirtus konteinerius.

Asbesto turinčių gaminių, gaila, vis dėl to nepriims, nors buvo tikėtasi. Tokiai veiklai neišduotas leidimas.

Plėtros skyriaus vadovė Rasa Pajarskienė pabrėžė, kad šios aikštelės skirtos tik buityje susidarančių stambių ir kenksmingų atliekų surinkimui. Todėl ir kiekis apribotas, ir net įvažiavimo transportas – į aikštelę neileidžiami sunkvežimiai arba traktoriai. Atliekas reikia atvežti tik lengvąja mašina su priekaba. Sako, kad nepiktnaudžiautų individualią veiklą vykdantys asmenys, kurie, kaip ir įmonės bei įstaigos, privalo tokias atliekas gabenti į perdirbimo įmones patys. Jeigu gyventojas turės daugiau kaip 500 kg atliekų per metus, netelpančias į kvotą turės pats vežti į atliekų perdirbimo įmonę.

Apribojimai, aišku, ginčytini, jie tuoj pat sukėlė diskusijas ir daug klausimų. VAATC direktorius Bronius Pavilanskas ramino – viskas bus aiškiau, kai aikštelės pradės dirbti. 11 tokių aikštelių jau veikia, ir, pasak jo, viskas tvarkoje.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis