Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16203
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92233
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kooperatinė bendrovė kaip privačių miškų savininkų ūkinės veiklos forma

2014 m. lapkričio 12 d. trečiadienis Nr. 85 (1423)

Kooperatinė bendrovė (kooperatyvas) – įstatymų nustatyta tvarka fizinių ir (arba) juridinių asmenų, kitoje įsteigta įmonė, skirta narių ekonominiams, socialiniams ir kultūriniams poreikiams tenkinti. Kooperatinės bendrovės nariai įneša lėšas kapitalui sudaryti, tarpusavyje pasiskirsto riziką ir naudą pagal narių prekių ir paslaugų apyvartą su šia bendrove ir aktyviai dalyvauja kooperatinės bendrovės valdyme.

Kooperatinės bendrovės išskirtinumą lemia tai, kad jos steigėjais privalo būti ne mažiau kaip 5 fiziniai ir (ar) juridiniai asmenys, kai, pavyzdžiui, individualiąją įmonę gali steigti tik vienas asmuo. Kiekvieno kooperatinės bendrovės nario civilinė atsakomybė yra ribota, kai, pavyzdžiui, individualiosios įmonės dalyvių civilinė atsakomybė yra neribota. Stojamojo mokesčio, minimalaus ir maksimalaus pajų dydžiai numatomi kooperatinės bendrovės steigimo dokumentuose, t. y. steigimo sutartyje ir įstatuose, minėti dydžiai gali būti nustatomi ir keičiami laisvai, teisės aktai to nereglamentuoja, kai, pavyzdžiui, uždarajai akcinei bendrovei nustatytas minimalaus įstatinio kapitalo dydžio reikalavimas – 10 000 Lt.

Į kooperatinę bendrovę gali būti pertvarkyti dauguma privačių juridinių asmenų, t. y. akcinė bendrovė, uždaroji akcinė bendrovė, mažoji bendrija, tikroji ūkinė bendrija, komanditinė ūkinė bendrija ir kt. Į kooperatinę bendrovę negali būti pertvarkoma individualioji įmonė bei viešieji juridiniai asmenys, pavyzdžiui, viešoji įstaiga, asociacija ir kt.

Kooperatinės bendrovės steigėjais gali būti ne mažiau kaip 5 fiziniai ir (ar) juridiniai asmenys. Norint įsteigti kooperatinę bendrovę, Juridinių asmenų registro tvarkytojui reikės pateikti: 1) prašymą įsteigti kooperatinę bendrovę; 2) kooperatinės bendrovės steigimo sutartį ir 3) kooperatinės bendrovės nuostatus. Pažymėtina tai, kad 2013 m. gruodžio 19 d. aplinkos ministras įsakymu patvirtino kooperatinės bendrovės steigimo sutarties ir įstatų pavyzdines formas, kurios yra tinkamos naudoti miškų savininkams ir kitiems asmenims, kurie ketina vykdyti miškų ūkio veiklą steigdami juridinį asmenį – kooperatinę bendrovę. Taigi privačių miškų savininkams telieka tik užpildyti pavyzdinių steigimo dokumentų formas ar jas pasikoreguoti pagal poreikius ir kartu su prašymu galima juos teikti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, prieš tai minėtus dokumentus pateikus notarui patvirtinti. Pavyzdines steigimo dokumentų formas galite rasti Aplinkos ministerijos interneto puslapyje www.am.lt arba Seimo puslapyje www.lrs.lt, naudodamiesi teisės aktų paieška.

2014 m. spalio 21 d. aplinkos ministras įsakymu patvirtino Geriausio miško savininkų kooperatyvo konkurso nuostatus, kuriais vadovaujantis planuojama artimiausiu metu skelbti konkursą. Susipažinti su konkurso nuostatais galite Seimo puslapyje www.lrs.lt, naudodamiesi teisės aktų paieška, arba Aplinkos ministerijos interneto puslapyje www.am.lt, kuriame taip pat bus paskelbta apie konkursą.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija.
 

 
Reklaminis skydelis