Mes turime 277 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4510
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23054
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70380
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėliuose auginami afrikiniai šamai

2014 m. lapkričio 22 d. šeštadienis Nr. 88 (1426)

Jei prieš trejetą savaičių man būtų pasakę, kad Švenčionėliuose auginami afrikiniai šamai, būčiau sakęs, kad dabar ne balandžio 1-oji ir nereikia ant ausų makaronų kabinti, bet dabar po apsilankymo pas Rimvydą Bankauską ir jo bičiulį, verslo partnerį Ivan Boliaku, galiu patvirtinti, kad Švenčionėliuose tikrai auginami afrikiniai šamai, ir ne atvirame vandens rezervuare, o patalpose. O prasidėjo viskas gana proziškai – Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktorė Violeta Čepukova pasiūlė apsilankyti pas švenčionėliškį Rimvydą Bankauską ir pasižiūrėti, kaip jis tikslingai panaudojo iš Švenčionių r. verslo plėtros fondo gautą paramą. Violeta nepasakė, kur ir kokiam verslui vystyti buvo panaudota ta parama, tad mano pirmas klausimas Rimantui buvo: „O kokį verslą planuoji vystyti?“. Išgirdęs atsakymą: „Auginsiu šamus“, dar labiau nustebau ir akimis pradėjau ieškoti tvenkinių ar jau bent didelių pastatų. Nei vieno, nei kito nebuvo.

- Afrikinius šamus auginsiu patalpose, kurias įrenginėju gavęs Švenčionių r. verslo plėtros fondo paramą. Tam, ką mes su verslo partneriu Ivan Boliaku jau kuris laikas darome – auginame afrikinius šamus – nereikia nei didelių tvenkinių, nei didelių rezervuarų, viskas labai paprasta ir konkretu, tik reikia žinoti, kaip tą padaryti, - šyptelėjęs sako Rimvydas Bankauskas.

- Bet iš kur tokia idėja gimė? Kur buvo ta pradžių pradžia?

- Lygiai prieš dvejus metus rudeniop sėdėjom su Ivanu ir aptarinėjome kažkur girdėtą naujieną, kad gana nedidelėje erdvėje galima auginti žuvį. Pabandėme ieškoti internete, literatūroje – nieko rimto neaptikome. Suradom vieną verslininką Lenkijoje, prie Ukrainos sienos, kuris mums maloniai sutiko parodyti, kaipgi viskas daroma. Nuvažiavome 600 kilometrų, tačiau tik monitoriuje pamatėme, kaip tas procesas vyksta, ir po keleto valandų jau bildėjom atgalios. Nuvažiavę arti pusantro tūkstančio kilometrų taip nieko konkretaus ir nesužinojome. Bent kokio atspirties taško vėl teko ieškoti Lietuvoje. Suradom vieną jauną žmogų, pradedantį auginti afrikinius šamus, netoli Vilniaus, kuris sutiko parodyti, ką pats daro. Nuvažiavom, pasižiūrėjom, literatūros reikiamos susiradom ir pradėjom krapštytis, tiksliau – įrenginėti rezervuarus. Patys pasigaminom filtrą. Išėjo keliskart pigiau nei būtume pirkę. Įsirengėme ir nusipirkę mailiaus pradėjome auginti, - apie afrikinių šamų auginimo pradžią Švenčionėliuose pasakoja Rimvydas Bankauskas.

- Ar auginimui reikia „superinių“ technologijų, ar tai gana nereikli žuvis?

- Afrikiniai šamai gana nereikli žuvis. Svarbiausia, kad vandens temperatūra būtų ne žemesnė nei 25 laipsniai. Kadangi jie kvėpuoja kaip ir mes ore esančiu deguonimi, tam išnirdami į paviršių, tai net papildomai deguonies nereikia pumpuoti. Iki realizacijai tinkamo svorio – apie 1 kg – užauga per pusmetį. Turint galvoje, kad mailių perkame po 10-20 gramų, tai augimo tempai dideli. Kartais per pusmetį išauga ir po pusantro kilogramo, ir didesni, o vienas šamas užaugo net iki 3 kg, tai galima sakyti, kad ir mūsų sąlygomis, be jokių ypatingų technologijų galima auginti afrikinius šamus. Ir tai ne kažkoks utopinis projektas, o realiai įgyvendinamas. Tam panaudosiu ir iš Švenčionių r. verslo plėtros fondo gautą paramą, - sako mano pašnekovas, o paskui kartu su rajono meru Vytautu Vigeliu einame pasižiūrėti, kaip panaudojus Verslo plėtros fondo paramos lėšas auginami tie stebuklingi afrikiniai šamai. Apžiūrime įrengtus rezervuarus, kuriuose greitai spurdės pirmieji šamai, o tada, kaip sakė Rimvydas Bankauskas, svarbu susitvarkyti veterinarinius ir kitus leidimus bei galvoti apie realizaciją. Dabar su Ivanu Boliaku ieško tinkamiausių žuvies rūkymo būdų, nes galvojant apie tolesnę verslo vystymo perspektyvą, reikia žuvį ne tik išauginti, bet ir pirkėjams pateikti geros kokybės produktą.

- Svarbu, kad būtų negėda prieš žmones ir kad jie vėl norėtų įsigyti mūsų pateiktos produkcijos, - sakė Rimvydas, tai jo minčiai pritarė ir verslo partneris Ivan Boliaku, kai nuvykom pasižiūrėti pas jį, kur jau auginami afrikiniai šamai.

- Gerai, kad atsiranda iniciatyvių žmonių, kurie ieško nišų tiek gyvenime, tiek ir versle. Tokiems ir paramą skirti negaila, nes po kurio laiko matai rezultatą. Kaip ir šiuo atveju, Rimvydas Bankauskas puikiai išnaudojo skirtą paramą iš Švenčionių r. verslo plėtros fondo. Visada malonu matyti tokius rezultatus, - apžiūrėjęs šamų auginimui parengtas patalpas ir rezervuarus sakė rajono meras Vytautas Vigelis. Žinoma, tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad gana paprasta įsirengti patalpas, rezervuarus, įrangą ir auginti afrikinius šamus, bet, kaip supratau iš trumpo bendravimo su Rimvydu ir Ivanu, reikia dar ir daug žinių tiek apie įrangą, tiek apie žuvų maitinimą ir, galų gale, rasti tinkamiausią rūkymo būdą, receptą. Bet vyrai eksperimentuoja, ieško ir, galiu pasakyti, puikiai tą daro.

Algis JAKŠTAS