Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5830
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19690
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92047
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių kultūros centro meno mėgėjų šventei žiūrovai ištikimi

2014 m. lapkričio 26 d. trečiadienis Nr. 89 (1427)

Švenčionėlių miesto kultūros centras kiekvienais metais surengia tradicinę meno mėgėjų šventę. Pasak kultūros centro direktorės Onos Raguckienės, tai prasminga ir populiari kultūros centre veikiančių ir kuriančių meno mėgėjų kolektyvų šventė. Šiuo metu Švenčionėlių miesto kultūros centre savo laisvalaikį leidžia apie pusantro šimto suaugusiųjų ir tiek pat vaikų bei jaunimo. Kūrybingi ir darbštūs kolektyvų vadovai didžiuojasi, kad gali suteikti kūrybinį džiaugsmą ir įprasminti mūsų visų laisvalaikį ir gyvenimą mažame miestelyje. Pasak Švenčionėlių kultūros centro meno vadovės Vidos Vilutienės, sudarytos sąlygos ir į kultūrinę veiklą įtraukti visoss gyventojų socialinės grupės, stiprinama ir saugoma savo regiono kultūros savitumas ir kultūros tradicijos. Meno mėgėjų šventė – tai tam tikras metų veiklos apibendrinimas, kūrybinių rezultatų apžvalga, nes visi meno mėgėjų kolektyvai parodo po kelis savo pačius geriausius numerius, kuriuos „nušlifavo“ ilgų repeticijų metu. Neabejotinai – tai tam tikras kultūrinis reiškinys, kurio ištikimiausi žiūrovai laukia visus metus ir gausiai renkasi į nemokamą koncertą.

Šiais metais tradicinė meno mėgėjų šventė virto didžiuliu, per kelias dienas išsidėsčiusiu meno mėgėjų festivaliu „Ant Žeimenos krantų“, kuriame dalyvavo visų amžiaus grupių meno mėgėjų kolektyvai ir pavieniai rajono atlikėjai.

Lapkričio 21-oji buvo skirta jaunimui. Prieš pietus Švenčionėlių kultūros scenoje pasirodė vaikų ir jaunimo folkloro kolektyvai iš viso rajono. Tarp jų ir Švenčionėlių kultūros centro vaikų folkloro grupė „Erškėtėlis“ (vadovė Loreta Šidlauskienė).

Vakare rinkosi roko, popmuzikos, modernaus šokio ir diskotekų mėgėjai. Jaunimo vakarėlyje, kuriame tvyrojo linksmybės ir neįpareigojanti atmosfera, jaunimo žodžiais tariant – toks geras „tūsas“, dalyvavo ir rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina bei Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo skyriaus specialistė Inga Varnienė. Vicemerė pasidžiaugė kūrybingu jaunimu ir įteikė šakotį. Jaunimo vakare dalyvavo Švenčionių Z.Žemaičio gimnazijos grupė „Plastmastika“, švenčionėliškė vokalistė Justė Šapokaitė, Pabradės m. kultūros centro pučiamųjų grupė „Bruno Angel“, Renatos Grigianecienės parengti choreografiniai duetai ir modernaus šokio kolektyvai. Čia netrūko ir linksmų žaidimų, įvairiausių pokštų – visi džiaugėsi labai gerai praleidę penktadienio vakarą.

Lapkričio 23 d. 15.00 val. koncertavo Švenčionėlių miesto kultūros centro meno mėgėjų kolektyvai. Žiūrovų prisirinko pilnutėlė salė. Tuo pasidžiaugė ir rajono meras Vytautas Vigelis, kartu su LR Seimo nariu Petru Čimbaru, jo žmona Jolita, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos nare Jolanta Olechnovič ir Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo skyriaus vedėja Danute Vigeliene stebėjęs koncertą. Pasižiūrėti meno mėgėjų kolektyvų pasirodymo šventadienio popietę atvyko ir kunigas Dovydas Grigaliūnas. Meras pažymėjo, kad nepaisant didelės emigracijos iš Lietuvos, Švenčionėlių kultūros centro meno mėgėjų kolektyvų pasirodymas sutraukia šimtus žiūrovų. Merui antrino ir P.Čimbaras, pasidžiaugęs, kad Švenčionėliai turi ir talentingų artistų, ir šokėjų, ir muzikantų bei dainininkų. Na, o šventės jungiamoji gija – Žaldokas, kurį puikiai įkūnijo Richardas Leleiva, Seimo nariui priminė kai kuriuos kolegas iš Seimo, snaudžiančius minkštose posėdžių salės kėdėse. Mat šis personažas „prasnaudė“ beveik visą koncertą, tik pabaigoje suskato diriguoti kalėdiniam stebuklui, kuris paslaptingai burbuliavo apdangstytame kubile ir finale išsiliejo į bendrą kolektyvų vadovų ir svečių dainą bei fejerverkus.

Koncertą pradėjo folkloro ansamblis „Sudota“ (vadovė Leonarda Vilčiauskienė), prie jų sklandžiai prisijungė garbaus amžiaus žmonių šokių kolektyvas „Senjorai“ (vadovė Vida Vilutienė), lyriškas melodijas dainavo moterų vokaliniai ansambliai „Gabija“ (vadovė Vanda Miloš) ir „Svajonė“ (vadovė Jelena Grincevičienė), modernaus šokio kompozicijas atliko įvairaus amžiaus vaikų ir jaunimo grupės „Virsmas“, „Erdviukai“, „Bingo“ ir duetai (vadovė Renata Grigianecienė), dainavo estrados atlikėjai Vitalijus ir Giedra, Giedra ir Justė, Marijonas ir popgrupė „Draugai“ (vadovas Vitalijus Laptevas). Festivalis „Ant Žeimenos krantų“ pažėrė ir naujovių: neseniai po motinystės atostogų į Švenčionėlių kultūros centro kolektyvą sėkmingai įsiliejusi Milda Petkevičienė iš esamų ir naujų dainininkų bei muzikantų subūrė post folk grupę „TuMan“ bei sutartinių atlikėjų kolektyvą „Vakarinė sutartinė“. Žiūrovai visa tai priėmė labai šiltai. Sutartinės – ypatingos ir seniausios lietuvių liaudies daugiabalsės polifoninės dainos. Vienu metu jose kartu skamba ne tik skirtingos melodijos, bet ir tekstai. Todėl jas dainuoti arba giedoti gana sunku. Sutartinės yra įtrauktos į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą.

Kolektyvus smagiai pristatė Švenčionėlių liaudies teatro artistai, vadovaujami Daivos Pošiūnienės. Žiūrovai negailėjo atlikėjams karštų plojimų, gėlių ir sveikinimų. Padėkas ir dovanas kolektyvų vadovams įteikė rajono meras Vytautas Vigelis.

Šio projekto tikslas suorganizuoti kelių dienų mėgėjų meno kolektyvų festivalį „Ant Žeimenos krantų“, kuriame dalyvautų visų amžiaus grupių meno mėgėjų kolektyvai ir pavieniai atlikėjai, buvo pasiektas. Atlikėjams buvo puiki proga pasirodyti, pabūti kartu liaudiškoje vakaronėje, o žiūrovams kultūringai ir įdomiai praleisti sekmadienio popietę.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis