Mes turime 206 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4257
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21599
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65582
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

1000 „Gerumo patrulių“ visoje Lietuvoje pradėjo „16 dienų prieš smurtą“

2014 m. lapkričio 29 d. šeštadienis Nr. 90 (1428)

Smurto artimoje aplinkoje problema negali būti išspręsta ją slepiant, - tokią žinią visuomenei siekia perduoti 1000 „Gerumo patrulių“, kurie „16 dienų be smurto“ visoje Lietuvoje bendraus su žmonėmis ir informuos juos apie smurto artimoje aplinkoje prevenciją. Šiandien Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje, simboliškai pradėta ši akcija.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, „Visuomenė negali toleruoti ir pateisinti smurto šeimoje. Labai džiaugiamės, kad beveik 50 nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių prisijungė prie Jungtinių Tautų iniciatyvos „16 dienų prieš smurtą“.

 Dalindami arbatą, informacinius atvirlaiškius V. Kudirkos aikštėje asociacijos „Keiskis“ savanoriai priminė apie kitokius, nesmurtinius nesutarimų šeimoje sprendimo būdus ir ragino neužsimerkti, atsiradus problemoms. Įvairiuose Lietuvos miestuose ir kaimuose savanoriai šias 16 dienų eis į namus, kalbėsis su žmonėmis, informuodami apie prevenciją, apie veiksmus, kurių galima imtis, institucijas, į kurias reiktų kreiptis, sužinojus apie tokius atvejus. Juos pažinsite iš specialių liemenių.

 Informacinė kampanija „16 dienų be smurto“, skirta smurto artimoje aplinkoje prevencijai, šiemet apims ir interneto portalus, radiją, spaudą, taip pat įtrauktos nevyriausybinės organizacijos: projektai bus įgyvendinami 45-iose bendruomenėse, miesteliuose ir miestuose. Jais siekiama supažindinti visuomenę su smurto artimoje aplinkoje apraiškomis, jo padariniais, teisinėmis pasekmėmis bei atsakomybe, ugdyti nepakantumą smurtiniam elgesiui, informuoti apie pagalbos galimybes patyrus smurtą.

 Pavyzdžiui, Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras organizuos informacinę kampaniją „Laiškai tau“, kurios metu bus statomos palapinės, dekoruotos laiškais su anoniminėmis smurto artimoje aplinkoje aukų istorijomis, padėsiančiomis susipažinti su šio reiškinio apraiškomis ir padariniais. Telšiuose visuomeninė organizacija „Mūza“ kvies mokyklas prisidėti prie projekto veiklų, parengs meninę programą, kuria skatins netoleruoti smurto, susimąstyti apie jo šaknis, organizuos flashmob‘ą. Utenos moterų veiklos centras suburs savanorius, kurie miesto aikštėje, gatvėse organizuos akciją „Baltasis kaspinas“, dalindami simbolinius baltus kaspinus ir skrajutes, taip pat paskaitą-diskusiją.

 Šių metų smurto artimoje aplinkoje prevencijos kampanijos Lietuvoje šūkis yra „Matyk. Atpažink. Netylėk!“. Juo norima paskatinti ne vien prabilti apie esamas bėdas, ieškoti pagalbos, bet ir pasidalinti savo istorijomis tuos, kas išsivadavo iš smurto gniaužtų.

 „16 dienų be smurto“ akcija prasidėjo lapkričio 25-ąją, Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dieną, ir tęsis iki gruodžio 10-osios – taip pat simbolinės datos, kada pasaulyje minima Žmogaus teisių diena.

 Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos  inf.