Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5324
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15511
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91541
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šiemet konfiskuota rekordiškai daug žvejybos tinklų

2014 m. lapkričio 29 d. šeštadienis Nr. 90 (1428)

Užsukęs į LR AM Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių r. agentūrą nustebau pamatęs, kad vienas kabinetas tiesiog prigrūstas įvairių tinklų. Negi tiek jų agentūros pareigūnams pavyko „išžvejoti“ iš vandens telkinių? Į šį klausimą ir paprašiau atsakyti agentūros vedėją Marių Kriaučiūną.

- Šiais metais ištrauktų ir surastų nelegaliai laikomų tinklų skaičius rekordinis ir bene didžiausias nuo 2008 metų. Visi tinklai be žymų, kurios būna ant tinklų, skirtų verslinei žvejybai. Tinklai patys pigiausi. Daugiausia pastatytų tinklų rasta Kretuono ežere. Tikrinom ir kitus ežerus. Lazdinių ežere ištraukėme 3 tinklus ir nemažą kiekį plūdurų. Balciuko ežere ištrauktuose tinkluose buvo ir nemažai karšių. Bendradarbiaujant su policija buvo atliktos kratos Murmų kaime. Pas vieną pilietį rasta beveik 10 tinklų, jis, ko gero, tuos tinklus taisydavo, bet vienu ar kitu atveju baudą teks sumokėti, kaip ir kitam piliečiui, pas kurį rasta 3 tinklai. Juliui Jakštui už nelegalių tinklų laikymą skirta 600 litų bauda, o Rolandui Duboniui – 500 litų bauda. Be leidimų dabar negalima žvejybos tinklų nei laikyti, nei pardavinėti. Pabradėje vieną pilietį ir mes nubaudėme už prekybą tinklais. Ir bauda nuo 2000 litų, o už laikymą – nuo 500 iki 1000 litų su įrankių konfiskavimu.

- Minėjote, kad daugiausia tinklų ištraukėte iš Kretuono ežero.

- Labai dažnai gauname žvejų pranešimus apie pastatytus tinklus. Gavę tokį pranešimą, nuvykome į nurodytą vietą. Ištraukę tinklą nutarėme dar praplaukti ir radome apie 300 metrų tinklo. Mūsų valtis vos sutalpino tiek tinklo.

- Ar pavyksta nustatyti, kam priklauso ištraukti tinklai?

- Tą padaryti gana sunku. Reikia rengti pasalas, stebėti, tada gal ir pagauni, o šiaip tą padaryti sunku, nes ne tik mes stebime, bet ir mus stebi. Ir matydamas kažką įtartino tinklus nelegaliai pastatęs žmogus tikrai neplauks jų traukti, - sako LR AM Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių r. agentūros vedėjas Marius Kriaučiūnas.

Kaip matyti iš jo pateiktų pavyzdžių, „tinklininkų“ negąsdina ir padidėjusios baudos – dabar jos nuo 400 iki 1000 litų su įrankių konfiskavimu. Gali būti ne tik tinklai, bet ir valtys, ir net automobilis konfiskuoti. O jei dar ir laimikis bus, tai baudos bus dar didesnės. Visa bėda, kad dažnai tuo užsiima žmonės, neturintys nei pajamų, nei turto. Na, atsėdės areštinėje keletą parų, ir vėl „švarus“. Tokių pavyzdžių pareigūnai gali pateikti ne vieną ir ne du. Dabar lašišų plaukimo į nerštavietes ir neršto laikas. Tai lyg magnetas traukia prie Žeimenos upės ir jos intakų brakonierius.

- Taip, norinčių pagauti lašišą yra nemažai, tik pagauti juos vis sunkiau, bet yra jau pagautų ir šiemet. Ir nors baudos didžiulės – keli tūkstančiai, bet noras pasipelnyti yra didesnis, nes už 1 kg mokama 15 litų, o už ikrų puslitrį – 80 litų. Turime informacijos, kad Pabradėje be vargo gali nusipirkti lašišos ir ikrų. Žinoma, mums niekas neparduos, - šyptelėjęs sako Marius Kriaučiūnas.

Vėliau einame pasižiūrėti konfiskuotų tinklų. Jų tikrai daug. Šalia tinklų yra ir kitų konfiskuotų nelegaliai žvejybai naudojamų žvejybos įrankių. Beje, draudžiamus žvejybos įrankius vežti automobilyje pavojinga. Jei sukliūsi – turėsi nemalonumų, tad geriausia išeitis – užsiimti tokia žvejyba, kurią leidžia Lietuvos įstatymai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis