Mes turime 427 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4055
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20256
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96286
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Atverdami širdis kultūroms, geriau pažįstame vieni kitus

2014 m. lapkričio 29 d. šeštadienis Nr. 90 (1428)

Pabradės miestas unikalus ne tik savo geografine vieta – stovi upių santakoje, bet ir tuo, kad čia nuo seno gyveno ir sugyveno skirtingų tautų žmonės, o kai Pabradės mieste buvo įkurtas Užsieniečių registracijos centras (URC), Pabradė tapo prieglobsčiu ilgesniam ar trumpesniam laikui skirtingų religijų ir rasių žmonėms. Tas unikalumas ir paskatino teikti projektą „Atverkime širdis kultūroms“.

Projekto vadovė Roberta Žavoronkovienė džiaugėsi, kad projektas gavo Lietuvos kultūros tarybos pritarimą ir Pabradės kultūros centro visokeriopą palaikymą.

- Projektas „Atverkime širdis kultūroms“ skirtas Pabradės miesto žmonėms, jų kultūrai ir URC gyvenančioms tautinėms mažumoms, turinčioms savo kultūrą, tradicijas. Pabradėje visada buvo tolerantiškai žiūrima į kitos tautybės, kitos rasės, kito tikėjimo žmones. Tikimės, kad ir mūsų projektas prisidės prie tolerancijos skatinimo ir puoselėjimo, - sakė prieš renginį projekto vadovė Roberta Žavoronkovienė, kuri kartu su Erika Oleiničak ir vedė renginį. Pirmasis sveikinimo žodį tarė rajono tarys narys Bronislovas Vilimas.

- Prieš keletą metų mes jau kažką panašaus darėme URC. Dabar panašus renginys čia. Tikiuosi, kad jis bus dar gražesnis ir prasmingesnis, - sakė Bronislovas Vilimas.

- Pabradės miestas išskirtinis tuo, kad nuo seno pas mus gyvena įvairių tautų žmonės. Dabar tų tautų dar daugiau, ir mes turtingi esam tuo, kad turim galimybę bendrauti vieni su kitais. Bendraujant niekada nekyla klausimas, kokios tautybės esi, kokį tikėjimą išpažįsti. Šis renginys labai reikalingas ir naudingas. Ačiū jums, - sakė Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja.

- Pabradės URC per jo gyvavimo laiką jau pabuvojo 78 tautybių žmonės. Tai jau beveik pusė pasaulio. Projektai, kai kartu susirenka vietiniai gyventojai ir prieglobsčio prašytojai, leidžia geriau vieniems kitus pažinti, suprasti. Kai žmogus susitinka su žmogumi, supranta, kad nėra nei gerų, nei blogų tautų, yra tik atskiri žmonės. Tolerancija irgi turi ribas. Vietiniai gyventojai neturi toleruoti tų URC gyventojų, kurie elgiasi blogai, kaip ir URC gyvenantys neturi toleruoti blogai besielgiančių vietinių gyventojų, - kalbėjo Pabradės URC vadas Remigijus Volikas.

Negaliu nepaminėti ir Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro atstovės Lietuvoje Renatos Kuleš pasakytų žodžių:

- Yra nežinomybės baimė, kurios galima atsikratyti per pažinimą. Aš labai džiaugiuosi, kad nedidelėje Pabradėje, kurią charakterizuoja ne tik upių santaka, bet ir įvairių kultūrų susiliejimas. Yra atveriamos ne tik durys į skirtingų kultūrų pasaulį, bet ir į širdis. Nes žmogiškumas neturi nei tautybės, nei pilietybės, nei sienų. Žmogiškumas nieko nekainuoja. Tad atverkime savo širdis, bendraukime, būkime kartu, gyvenkime kartu, - sakė Reneta Kuleš.

Manau, po šiais jos žodžiai pasirašytų ne tik visi tą dieną renginyje dalyvavę žmonės, bet ir kiekvienas mūsų.

Įdomiai buvo supinta pati renginio programa. Čia ne tik skambėjo įvairių tautų muzika, buvo šokami šokiai, bet ir pristatomos šalys, kurių atstovai gyvena Pabradėje ir URC. Skambėjo tų valstybių himnai. Pirmoji, kaip ir pridera, buvo pristatyta Lietuva. Be mūsų šalies dar buvo pristatyta Čečėnija, Afganistanas, Gruzija, Azerbaidžanas, Ukraina.

Muzikinę vakaro programą pradėjo svečiai iš Vilniaus – Laurita Peleniūtė ir Enrikas Slavinskis. Lyg vėjas scenoje siautė „Žeimenos“ gimnazijos moksleiviai, pristatę lenkų ir rusų liaudies šokius (vadovė Zita Sklubovskaja). Pabradės miesto kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Žeimenėlė“ (vadovės Teresė Raišuotienė, Lolita Vilimienė ir Danutė Godliauskienė) pristatė smagią lietuvišką programą. Gausiai susirinkę žiūrovai negailėjo aplodismentų tarptautinių konkursų nugalėtojai charizmatiškajai Karolinai Lyndo ir pučiamųjų grupei „Bruno Angel“ (vadovas Bronislovas Vilimas). Po koncerto buvo galima paskanauti įvairių tautų tradicinių patiekalų. Prieš renginį ir renginio metu buvo galima įsigyti tautodailininkų Ninos Golovač, Jelenos Alajevos ir Vytauto Balevičiaus sukurtų darbų, veikė fotografijų paroda. O užbaigti šį pasakojimą norėčiau projekto „Atverkime širdis kultūroms“ vadovės Robertos Žavoronkovienės žodžiais:

- Žmonės iš prigimties yra skirtingi, ir tik tolerancija gali užtikrinti mišrių bendruomenių kiekviename pasaulio kampelyje išlikimą. Vienintelis kelias gyventi vieniems šalia kitų – išmokti pripažinti skirtumus. Visi mes vieno pasaulio gyventojai, vienos saulės vaikai. Tikiu, kad šis renginys bus tęstinis, ir kasmet vienys mus vis labiau.

Iš tiesų, jei ne tik tautos, valstybės, jų vadovai turėtų daugiau tolerancijos vieni kitų atžvilgiu, Žemėje seniai nebūtų karų, o mūsų planeta būtų panaši į išsvajotą rojų.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis