Mes turime 630 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:7953
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26374
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:108123
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kyla europietiški senelių namai

2014 m. gruodžio 6 d. šeštadienis Nr. 92 (1430)

Artėja laikas, kai socialinės globos įstaigos privalės atitikti europinius reikalavimus ir gauti licencijas veiklai. Mūsų rajone didžiausią problemą kėlė senų ir neįgalių žmonių globos namai. Senosios ligoninės patalpos, kuriose šiuo metu yra senelių namai, keliamų naujų, gerokai aukštesnių, reikalavimų neatitinka ir pritaikyti neįmanoma. Todėl Socialinės paramos skyriaus vedėjas Antanas Lašinskas, vos išgirdęs naujieną apie įstaigų licencijavimą, ėmė planuoti įstaigos iškėlimą iš senųjų patalpų į tinkamesnes. Buvo nuspręsta rekonstruoti buvusios mokyklos pastatą Šventos kaime, visai netoli miesto, labai gražioje vietoje. Parengtas globos namų rekonstrukcijos projektas, kurio vertė 4 mln. 588 tūkst. Lt, ir gautas finansavimas. Drauge vykdomas ir antrasis projektas – globos namų viešosios aplinkos pritaikymas neįgaliesiems, projekto vertė 931 689 Lt. Prie gražių namų bus gražiai sutvarkyta aplinka – iškloti takeliai, pavėsinės, fontanas, parkelis, automobilių stovėjimo aikštelė svečiams. Globos namų teritorija – 3,5 hektaro, yra kur pasireikšti fantazijai. Šalia graži kaimynystė – Sirvėtos regioninio parko lankytojų centras, naujai iškilęs šiuolaikinis Gamtos mokyklos pastatas. Tai gražiai įsikomponuoja į Šventos kaimo aplinką, pagyvina kaimą.

2013-ųjų metų pavasarį besilankydama rajone Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė tik pasižvalgė po teritoriją, pasiklausiusi vedėjo Antano Lašinsko planų, pritarė ir palaikė projektą. Visuomenė senta, emigracija atima galimybę pasirūpinti pasenusiais tėvais, ne tik vienišiems, bet ir vaikus užauginusiems belieka dairytis į „valdiškus namus“.

Šį rudenį rajono meras Vytautas Vigelis su Vietinio ūkio skyriaus vedėju Juozu Urbanavičiumi jau apžiūrėjo visiškai atnaujiną pastatą - ir iš išorės, ir viduje. Senoji mokykla šviečia nauju fasadu, apšiltinta, patalpos perplanuotos ir pritaikytos įvairių spec. poreikių turintiems asmenims patogiai gyventi ir personalui dirbti. Rangovas UAB „Monrema“ dirba tvarkingai ir sparčiai. Spalį darbus pradėjo ir antrojo projekto – aplinkos pritaikymo neįgaliesiems – rangovas – UAB „G&J Group“. Abudu projektus numatoma baigti ateinančių metų vasarą.

Senų ir neįgalių žmonių globos namuose bus 30 vietų. Pasibaigus rekonstrukcijos ir aplinkos pritaikymo darbams, į juos bus perkelti senųjų globos namų gyventojai, jau yra ir keli nauji prašymai apsigyventi. Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjo Antano Lašinsko, šių paslaugų poreikis didės, tad jau dabar planuojama perspektyva – pastatyti dar du namus po 10 vietų.

Šiuolaikiškoje globos įstaigoje gyvenimo kokybė nenusileis europietiškiems ar skandinaviškiems globos namams, apie kuriuos tiek daug esame girdėję, daug kas juos ir matę. Taip, ten jauku, erdvu, bet Šventoje bus tikrai ne prasčiau.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ