Mes turime 131 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5079
mod_vvisit_counterŠią savaitę:37455
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:119204
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradės m. kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui – 40

2014 m. gruodžio 10 d. trečiadienis Nr. 93 (1431)

Pabradės m. kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui – 40. Tai daug ar mažai? Kaip ir iš kurio taško pažiūrėsi į tą empirinę laiko sąvoką, jei matuosi žmogaus nugyventais metais, tai pati branda. Branda, ko gero, ir meno kolektyvui, kai patirtis ir įgytas profesionalumas jau leidžia laisviau elgtis scenoje, improvizuoti. O pradėti pasakojimą apie jubiliejui skirtą ansamblio kūrybos vakarą, sveikinimus ir visa kita norėčiau nuo Pabradės m. kultūros centro moterų vokalinio ansamblio istorijos, nes kaip upės turi pradžią, taip ir mūsų gyvenimo įvykiai turi pradžių pradžią.

Pabradės moterų vokaliniam ansambliui ta pradžia 1974 metai, kai prie tuometinės skaičiavimo prietaisų gamyklos Kęstučio Marcinkevičiaus, didelio dainos mėgėjo, daug metų dainavusio Pabradės m. kultūros centro vyrų vokaliniame ansamblyje, iniciatyva ir buvo įkurtas ansamblis. Pirmuoju kolektyvo vadovu tapo Rimvydas Daugirdas, o pirmąja koncertmeistere buvo Svetlana Daugirdienė. Gaila, kad jubiliejiniame vakare negalėjo dalyvauti gerb. Kęstutis Marcinkevičius, o Rimanto Daugirdo jau nėra gyvųjų tarpe, bet jo pramintu taku eina dukra Stela Turica, kuri pakeitė motiną koncertmeisterės pareigose, o sūnų Andrių taip pat matėme tarp sveikintojų.

Antrąja ansamblio vadove tapo Larisa Isačenko, kuri ir laiko visas kūrybines ansamblio gijas ligi dabar. Energinga, nenuilstanti, tikra profesionalė Larisa Isačenko ne tik yra kolektyvo vadovė, bet ir jo siela. Pabradės m. kultūros centro moterų vokalinis ansamblis per tuos 40 metų dalyvavo daugybėje koncertų Lietuvos miestuose ir rajonuose, ne kartą tapo respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatu. Savo apdovanojimų kolekcijoje šis ansamblis turi ir garbingą „Aukso paukštės“ apdovanojimą. Kūrybinė draugystė sieja moterų vokalinį ansamblį su žinomais Lietuvos kompozitoriais Algimantu Raudonikiu, Mikalojumi Noviku, Zigmu Venskumi ir kitais, o jubiliejinio koncerto metu ansamblietės atliko ne tik lietuvių, bet ir kitų šalių kompozitorių kūrinius, ir atliko puikiai. Klausantis ansamblio dainavimo jautėsi ne tik profesionalumas, bet ir nuoširdumas.

Į jubiliejinį ansamblio vakarą atvyko LR Seimo nariai Petras Čimbaras ir Zbignev Jedinskij, Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis, rajono tarybos nariai, savivaldybės administracijos vadovai ir kiti. Vakaro konferansjė Rūta Baliukonienė pristatė svečius bei į sceną pakvietė šventės kaltininkes – Pabradės m. kultūros centro moterų vokalinį ansamblį. Ir nuplaukė, nuvilnijo virš Pabradės kultūros centre susirinkusių žiūrovų pirmieji akordai, pirmieji dainų žodžiai. Tą vakarą scenoje dainavo ansamblio vadovė Larisa Isačenko, ne tik grojo, bet ir dainavo koncertmeisterė Stela Turica, dainavo Olė Kavaliūnienė, Žaneta Butkevičienė, Jurgita Kazlauskienė, Jelena Andrijauskienė, Edita Meškovienė, Aleksandra Subač, Svetlana Kulevič, Oksana Vasiliauskienė, Marija Beperšč ir Daiva Semaškevičienė.

Kokia šventė be dovanų ir sveikinimų? Pirmasis sveikinimo žodį tarė ir padėkas ansamblietėms įteikė rajono meras Vytautas Vigelis, be kita ko prisiminęs ir savo darbinės veiklos pradžią Pabradės meno mokykloje, kuriai tuomet vadovavo Larisa Isačenko. Po mero sveikinimų kolektyvą su prasmingu jubiliejumi sveikino LR Seimo nariai Petras Čimbaras ir Zbignev Jedinskij, LR Seimo nario, kultūros ministro Šarūno Biručio padėjėjas Kazimieras Šiekštelis, Švenčionių r. garbės pilietis Konstantas Ramelis ir, žinoma, kolegos – Pabradės m. kultūros centro vyrų ansamblis, prieš kurį laiką jau atšventęs 40 metų jubiliejų. Po to vėl skambėjo moterų vokalinio ansamblio atliekamų dainų pynė, o po jos nauji sveikinimai. Kolektyvą sveikino seniūnė Marija Sadovskaja ir rajono tarybos nariai Marija Daugirdienė, Irena Beinar ir Kazys Vainickas, „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijų direktorės, Pabradės „Domus“ bendruomenės atstovai ir kiti. Skambėjo ir Andriaus Daugirdo su kolega atlikti muzikiniai sveikinimai. Sėkmės kolektyvui linkėjo ir Pabradės m. kultūros centro direktorė Lolita Vilimienė, ansambliečių giminės, artimieji, o tarp sveikinimų skambėjo gražų kūrybinės veiklos 40-metį švenčiančio Pabradės moterų vokalinio ansamblio atliekamos dainos, tai buvo kolektyvo nuoširdus „ačiū“ patiems ištikimiausiems žiūrovams ir gerbėjams, kurie tą vakarą buvo užpildę Pabradės kultūros centro salę, o tai, ko gero, ir yra pats geriausias įvertinimas, kad einama per tuos 40 metų buvo teisingu keliu, juolab, kad ir dalyvių kaita ansamblyje ne tokia jau didelė. Jubiliejinio vakaro metu scenoje dainavo 5 moterys, kolektyve dainuojančios daugiau nei 30 metų, o prieš akis ansamblio laukia dar daug koncertų, švenčių, o kad potencialą kolektyvas turi didžiulį, buvo juntama ir jubiliejinio vakaro metu.

Algis JAKŠTAS