Mes turime 193 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3434
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17433
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64759
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tradicinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“

2014 m. gruodžio 10 d. trečiadienis Nr. 93 (1431)

Šiemet jau šeštą kartą generalinė miškų urėdija drauge su visomis šalies urėdijomis organizuoja kalėdinę akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Jos metu šių metų gruodžio 18 dieną nuo 13 val. Švenčionėliuose Priestočio gatvėje bei Švenčionių mieste Vilniaus gatvėje prie Kalėdinės eglės Švenčionėlių urėdijos miškininkai rajono gyventojams nemokamai dalins eglių šakas. Miškininkai tikisi, kad šios šakos papuoš daugelį namų, sukurs šventinę nuotaiką ir padės nuo kirvio apsaugoti šimtus miškuose augančių eglučių!

Prekyba kalėdiniais medeliais urėdijos girininkijose prasidės gruodžio 13 dieną. Nuo šios dienos iki Naujųjų metų (išskyrus Kalėdas – gruodžio 25, 26 d.) visose girininkijose nuo 7 iki 16 val., o kur pirkėjų gausu - ir vėlesniu laiku, prekiausime eglutėmis, pušaitėmis ir jų šakomis.

Eglė jau nuo senų senovės medžių hierarchijoje užima ypatingą vietą kaip visąlaik žaliuojantis medis, simbolizuojantis gyvybę ir amžinumą.Europoje pirmosios eglutės buvo pradėtos puošti XVI amžiuje. Vokietijoje, Elzaso krašte, ant stalo pastatydavo mažą eglutę, papuoštą obuoliais ir saldumynais. O jei eglučių apylinkėse nebūdavo, statydavo iš medžio kalėdines piramides ir puošdavo jas spygliuočių šakomis bei žvakutėmis.Buvo tikėta, kad papuoštos eglės šakos atbaido piktas dvasias. Pamažu ši eglutės puošimo tradicija išplito visoje Europoje.

Europiečiai puošė nedidelius, maždaug 1,2 metrų aukščio medelius, o amerikiečiai norėjo, kad jų eglutės remtų lubas. XX a. pradžioje amerikiečiai eglutes dažniausiai puošdavo rankų darbo žaisliukais, o išeiviai iš Vokietijos ir toliau naudojo obuolius, riešutus, imbierinius sausainius. Netrukus buvo pradėta naudoti dažytus kukurūzų spragėsius, derinant su uogomis ir riešutais.

Tradicijas išlaikantys lietuviai eglutes Kalėdoms puošdavo šiaudiniais paukščių narveliais, žvaigždėmis ir geometrinėmis figūromis. Šiaudai yra vilties ženklas kitais metais sulaukti gero derliaus. Čekų ir slovakų eglutės puošiamos ornamentais, pagamintais iš dažytų kiaušinio lukštų, o ukrainiečių eglutes puošia sėkmę nešantis voras su voratinkliu.

Ne už kalnų gražiausia metų šventė – šv. Kalėdos. Ateikite gruodžio 18 dieną - dovanosime Jums eglių šakas ir maloniai bendrausime. Šiltų ir gražių šv. Kalėdų ir Naujųjų Metų Jums linki Švenčionėlių miškininkai!

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos informacija