Mes turime 221 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2563
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16562
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63888
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Įkurtas Raudonojo Kryžiaus draugijos skyrius

2014 m. gruodžio 20 d. trečiadienis Nr. 96 (1434)

Nemažas būrelis nusiteikusių daryti gerus darbus žmonių antradienį rinkosi į Raudonojo Kryžiaus draugijos Švenčionių skyriaus steigiamąjį susirinkimą. Steigti skyrių ragino Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkas, buvęs sveikatos apsaugos ministras Romualdas Konstantinas Dobrovolskis. Jis pats atvyko ir į steigiamąjį susirinkimą. Sveikindamas susirinkusius, šiuo humanišku žmonių apsisprendimu džiaugėsi ir rajono meras Vytautas Vigelis. Visuomenėje visada yra žmonių, situacijų, kai labai reikia aplinkinių pagalbos. Kuo daugiau žmonių įsijungs į savanorišką veiklą, tuo jautresnė, nuoširdesnė bus visuomenė silpnesniems, nelaimės ištiktiems.

Naujai įsteigtas Švenčionių skyrius įsilieja į senas tradicijas turinčią ir plačią veiklą vykdančią Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugiją, įkurtą 1919 m. sausio 12 d. Roko Šliūpo ir kitų medikų pastangomis. Jos veikloje visais laikais aktyviai reiškėsi daugelis žymių Lietuvos gydytojų, sveikatos apsaugos darbuotojų. Steigiamajame susirinkime organizacijos istoriją ir dabartinę veiklą pristatė generalinė sekretorė Gražina Jevgrafovienė.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugija priklauso tarptautinei organizacijai – Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio federacijai, kurios būstinė yra Ženevoje. RK draugija yra nepolitinė organizacija, teikianti paramą visiems, atsidūrusiems sunkioje padėtyje. Generalinė sekretorė Gražina Jevgrafovienė pabrėžė, kad šiuo metu, pavyzdžiui, draugija teikia paramą Ukrainai, neskirstydama jos į Kijevą ir Rytus, remia ir vienus, ir kitus.

Draugijos veikla labai plati. Be pagyvenusių, vienišų žmonių, vaikų priežiūros ir paramos teikimo, draugija vykdo pirmosios pagalbos teikimo mokymus, pasirengimo ekstremalioms situacijoms mokymus, teikia pagalbą pabėgėliams ir migrantams. Draugija aktyviai dalyvauja tarptautiniame bendradarbiavime ir tarptautinės humanitarinės teisės skleidime – supažindina visuomenę su Ženevos konvencija ir vėlesniais papildomais jos protokolais, dalyvauja tarptautinėse pratybose, vykdo dėl karo veiksmų ar konfliktų pasimetusių žmonių paiešką įvairiose valstybėse, padeda atkurti šeimos ryšius.

Lietuvos RK draugija dabar vienija per 2825 narių, iš jų yra 821 jaunimo nariai (yra jaunimo organizacija), priskaičiuojama 1248 savanoriai.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Švenčionių skyriaus pirmininke išrinkta Jolanta Beriozovienė. Steigiamajame susirinkime priimtas nutarimas į sekretoriaus pareigas siūlyti Daivą Trinkūnienę. Sekretoriaus pareigos draugijoje labai svarbios. Skyriaus sekretorių skiria Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos generalinis sekretorius.

Skyriaus pirmininkei Jolantai Beriozovienei ir, tikėtina, greitai oficialiai tapsiančiai sekretore Daivai Trinkūnienei jau įteikti Raudonojo Kryžiaus draugijos ženkleliai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ